6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPanică din cauza pestei porcine

Panică din cauza pestei porcine

DSVSA Olt a impus ieri-dimineață măsuri de supraveghere în nouă localități din Olt, după ce în județul vecin, Teleorman, a fost identificat primul caz de pestă porcină, la un porc abandonat într-o pădure de la marginea localității Slobozia-Mândra.

Pesta porcină africană a ajuns la granița județului Olt, primul caz fiind identificat în județul vecin, Teleorman, la un porc abandonat într-o pădure din Slobozia-Mândra. Astfel, DSVSA a impus instaurarea măsurilor de supraveghere în nouă localități din județul Olt, din zona în care a fost sesizat cazul în Teleorman, respectiv Scărișoara, Plăviceni, Jieni, Rusănești, Cilieni, Potlogeni, Tia-Mare, Doanca și Izbiceni.
„Asta înseamnă că, începând din această dimineață (ieri-dimineață -n.r.), echipe de medici veterinari din cadrul DSVSA Olt și medici veterinari de liberă practică concesionari sunt în teren în aceste localități și fac inspecția clinică a tuturor gospodăriilor populației în care există porci domestici. Cu ocazia acestor inspecții clinice, evident, se va face și un recensământ al porcilor și, în consecință, o verificare a existenței crotalierii porcilor și identificării în baza națională de date. Deocamdată se face inspecție clinică, în continuare nu este nici măcar o suspiciune pe teritoriul județului, dar asta înseamnă supraveghere – inspecții clinice în exploatații nonprofesionale, cu efectuarea recensământului animalelor, verificarea identificării și introducerii în baza de date“, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Olt, medicul veterinar Venera Popa. De la începutul acestui an și până în prezent, prin Planul Național de Supraveghere au fost analizate 841 de probe de la porci domestici și mistreți proveniți din județul Olt. Astfel, 265 de probe au provenit de la porci morți în gospodăriile populației, 212 de la porci din exploatații comerciale, iar 364 de probe de la mistreții vânați în cadrul vânătorilor oficiale organizate pe fonduri de vânătoare din județ. Unele dintre probe au fost analizate la Institutul Național de Diagnostic și Sănătate Animală, altele – în laboratorul propriu al DSVSA Olt, acreditat din luna septembrie 2018 pentru analize privind pesta porcină clasică și pesta porcină africană.

Fermierii din localitățile puse sub supraveghere din cauza pestei încep să sacrifice porcii

În cinci comune din Olt, în total nouă sate, aflate în zona de atenție, s-au instituit de ieri măsuri de supraveghere, de care sunt responsabili medici veterinari din cadrul DSVSA Olt și medicii concesionari din localitățile respective. Aceștia urmează ca în decurs de o săptămână să verifice clinic toate animalele din cele aproximativ 3.000 de gospodării (cu aproape 8.000 de porci) din această zonă și totodată să realizeze și un recensământ. Condiția, după cum a subliniat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, miercuri, într-o conferință de presă, pentru ca eventualii fermieri cărora li s-ar impune sacrificarea animalelor să primească despăgubiri este aceea ca animalele să fie crotaliate și înscrise în Baza Națională de Date.
Temându-se tocmai de acest deznodământ, pentru că, „din ce auzim și noi, date certe nu sunt“, valoarea la care se acordă despăgubirile ar fi sub valoarea de piață, sătenii din respectivele localități au început să-și sacrifice porcii. „Oamenii taie deja, mă sună o grămadă de lume și-mi spune – «Mă, eu i-am tăiat!», «Taie-i mă, ce să faci!»“, a declarat Marius Ghiocel, din comuna Cilieni. Fermierul crește aproximativ 50 de porci, face această activitate de doi-trei ani, însă spune că nu exclude nici varianta în care medicii vor decide că se impune sacrificarea, deși la acest moment boala nu a ajuns în județ, iar de localitatea din Teleorman în care s-a descoperit cazul de pestă, la un rest de porc aruncat în pădurea de la marginea satului Slobozia-Mândra, îi despart 10 km și râul Olt.
„Medicii veterinari o să vină, să-i vadă. Dacă decid să se sacrifice acești porci e iarăși decizia lor, n-am ce să fac. Eu nu pot să mă opun. Aveam pentru Crăciun o mică listă de clienți făcută, ce să zic. Majoritatea îi voiau în preajma Crăciunului. (…) Nici în localitate nu mai ai voie să vinzi, tai pentru mine doi-trei și mă-ngraș și eu ca ei sau ca parlamentarii“, a precizat fermierul, dezamăgit de tot ce se întâmplă și aproape convins că totul e pus la cale pentru a-i ruina pe fermierii români.
„Eu o consider cusută cu ață foarte albă, este un interes economic, părerea mea, se vrea să nu mai mâncăm din producția autohtonă și să mâncăm, să importăm, E-urile și rahaturile ălora, scuzați-mă, dar asta e! Ăsta este scopul economic, trebuie înainte de Crăciun să ajungă (n.r. – pesta porcină africană), nu după, când nu mai sunt efective. Dacă stăm să gândim, e foarte logic ceea ce se întâmplă“, a fost de părere fermierul oltean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS