16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljArest prelungit pentru fraude cu carduri de credit

Arest prelungit pentru fraude cu carduri de credit

Procurorii DIICOT au reținut că gruparea coordonată de Vadik Gigi Zavera a montat aparatură de skimming pe bancomate din Mexic

Arestat preventiv încă de la sfârșitul lunii iunie, craioveanul Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc, cercetat într-un dosar de fraude informatice, rămâne în continuare în arestul IPJ Dolj, alături de alți trei inculpați din acest dosar. Aceasta este hotărârea luată ieri, de magistrații Curții de Apel Craiova, care au respins contestația formulată de inculpat împotriva unei hotărâri a Tribunalului Dolj.
Procurorii DIICOT din Craiova au reținut că, „începând cu anul 2013, inculpaţii Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel și Sorea Gabriel au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice, grup coordonat de către inculpatul Zavera Gigi-Vadik, la care au aderat şi alţi inculpaţi, printre care şi inculpatul Avrămoiu Cosmin-Gheorghe“.
În octombrie 2013, Cornel Pană ar fi expediat în Mexic trei colete cu aparatură de skimming, destinatarul fiind Sorea Gabriel, „în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plată electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic și efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar pe teritoriul Mexicului“, au mai precizat anchetatorii.
De altfel, tot în toamna anului 2013, același Cornel Pană a „indus în eroare reprezentanții unei unităţi bancare, pretinzând că, în mod fraudulos, persoane necunoscute au accesat, fără drept, un sistem informatic din Mexic și au efectuat zece retrageri frauduloase de numerar (totalizând suma de 12.929 de lei) din contul pe care îl avea deschis la respectiva bancă și alte opt încercări eșuate de retrageri frauduloase de numerar“. Mai mult decât atât, Pană a formulat și o sesizare penală, în care a susținut că, pe 23 noiembrie 2013, din contul deschis pe numele său au fost efectuate în Mexic zece retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12.929 de lei, „deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel, sume de bani de care a și beneficiat“, mai spun anchetatorii.

Inculpații nu scapă de arest

Pe 28 iunie, ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova au făcut mai multe percheziții în Dolj, Gorj şi Prahova, în urma cărora au fost găsite şi ridicate echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, mulaje şi echipamente de skimming, dar și alte instrumente folosite la falsificarea cardurilor de credit. O zi mai târziu, pe 29 iunie, anchetatorii au cerut și obținut arestarea preventivă a patru inculpați – Vadik Gigi Zaver, Cornel Pană, Gabriel Sorea și Avrămoiu Cosmin-Gheorghe. Mandatele de arestare emise pe numele inculpaților au fost prelungite de mai multe ori de instanță, ultima dată pe 19 septembrie.
Ulterior, pe 9 octombrie, Vadik Gigi Zavera a solicitat la Tribunalul Dolj, fără succes însă, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Hotărârea Tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, iar luni, instanța a respins ca nefondată acțiunea inculpatului.
Pe 11 octombrie, instanța a respins o cerere de înlocuire a arestului preventiv cu cel la domiciliu formulată de Avrămescu, iar pe 9 octombrie o cerere asemănătoare formulată de Pană. Până ieri, Gabriel Sorea nu ceruse schimbarea arestului preventiv cu o măsură preventivă mai blândă. În urma hotărârilor instanței de judecată, inculpații urmează să fie cercetați în continuare în stare de arest preventiv în acest dosar.

Infracțiunile

Potrivit procurorilor DIICOT, inculpații din acest dosar sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de titluri de credit, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înșelăciune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS