6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul de atletism, prins în expertize

Stadionul de atletism, prins în expertize

Stadionul de atletism din Craiova, care trebuia construit din 2016 lângă arena „Ion Oblemenco“, trece încă prin chinurile facerii. Peste scheletul stadionului de 5.000 de locuri va mai trece cu siguranță o iarnă, pentru că primăria nu s-a grăbit deocamdată să lanseze licitația pentru execuția lucrărilor, cu toate că a intrat în posesia proiectului tehnic. Și chiar dacă o lansa, de reluarea lucrărilor abandonate în 2016 nu se putea vorbi mai devreme de primăvara anului viitor. Proiectul a fost gata în luna iulie, potrivit spuselor de la acea vreme ale primarului Mihail Genoiu, arena, în noua sa formă, fiind aptă să găzduiască inclusiv un Campionat European de Atletism. „Proiectul tehnic a fost analizat și de consultantul german care a stabilit criteriile ce trebuia respectate la proiectare, iar acesta a concluzionat că stadionul corespunde chiar normelor de categoria II A. Așa cum a fost gândit acum, noul stadion ne va permite să găzduim un Campionat European de Atletism. Arena va avea și o pistă anexă, deci semnele sunt bune din acest punct de vedere“, spunea Genoiu.
Semnele au fost bune și pentru că proiectantul s-a încadrat în termenul de patru luni stabilit prin contract, dar deocamdată nu se poate vorbi și de execuție. Până când se va lansa procedura pentru stabilirea constructorului, primăria mai trebuie să obțină un nou aviz de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Dolj și un acord de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC), având în vedere că stadionul și-a schimbat categoria din V în III A, fiind acum omologat de Federația Internațională de Atletism (IAAF) pentru competiții internaționale. „În prezent, se lucrează la documentația solicitată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, întrucât atunci când s-a depus documentația pentru obținerea avizului ISU, prin trecerea de la categoria V la III A, conform legislației în vigoare, au apărut multe modificări. Ca urmare, documentația în forma modificată și solicitată de ISU se va depune pentru avizarea Inspectoratului, marți, 16 octombrie“, a explicat viceprimarul Craiovei, Stelian Bărăgan. Acesta a mai menționat că „s-a impus și o expertiză tehnică a construcțiilor existente, care va fi depusă împreună cu documentația de obținere a acordului ISC, în data de 22 octombrie“.

„Nu am ca obiectiv termenul, mă interesează mai mult calitatea“

Pentru a simplifica lucrurile la realizarea stadionului de atletism, municipalitatea a separat proiectarea de execuție, dar și așa a fost nevoie de aproape un an pentru ca proiectul arenei să fie gata. Mai întâi s-a apelat la un consultant străin, care a stabilit criteriile ce trebuie îndeplinite pentru ca stadionul să fie omologat pentru competiții internaționale, apoi s-a scos la licitație proiectarea. Proiectantul a fost stabilit în luna martie, SC K-Box Construction Design SRL, același care realizase și vechiul proiect al stadionului. Firma din București a participat de una singură la licitație și și-a adjudecat contractul pentru suma de 340.700 de lei (fără TVA), valoarea estimată de primărie fiind de 350.098,30 lei (fără TVA).
Licitația pentru execuție urma să demareze după realizarea proiectului tehnic, cu un termen de finalizare a lucrărilor de nouă luni. Cum stadionul este prins acum între avize și expertize, e cert faptul că execuția nu poate demara mai devreme de primăvara anului 2019. „Nu am ca principal obiectiv termenul, mă interesează mai mult calitatea a ceea ce se realizează. Chiar dacă nu îl vom finaliza anul acesta (stadionul – n.r.), sunt convins că vom face un lucru de super calitate. Am început să urmăm pașii care nu ne lasă să facem vreo greșeală“, spunea primarul Mihail Genoiu atunci când a fost stabilit proiectantul arenei de atletism.
Valoarea de execuție a stadionului de atletism, cu tot cu proiectare, se ridică la suma de 4,8 milioane de euro. În bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2018, stadionul a fost prins cu suma de 420.000 de lei pentru proiectul tehnic, cu 4.463.000 de lei pentru execuție și cu 450.000 de lei pentru avizul tehnic de racordare la rețeaua electrică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS