10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe trebuie să ştiţi despre plata avansului din subvenţii

Ce trebuie să ştiţi despre plata avansului din subvenţii

Săptămâna aceasta au fost stabilite cuantumurile schemelor de plată pentru care fermierii vor primi avansul din subvenţii. Este vorba despre schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru înverzire, precum şi plata pentru tinerii fermieri. Care este cuantumul acestora, când se vor vira primii bani şi cine îi va primi aflaţi din articol.

16 octombrie este data la care va începe plata avansului din subvenţii pentru fermieri. Anul acesta, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Dolj au fost înregistrate 37.580 de cereri de acordare a sprijinului financiar, care corespund unei suprafeţe de 418.822 de hectare. Reprezentanţii APIA Dolj au spus că, săptămâna aceasta, au fost stabilite cuantumurile pentru patru scheme de plată pentru care fermierii vor primi avansul din subvenţiile agricole în sectorul vegetal. Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS) este de 102,5 euro/hectar, mai mare decât anul trecut, când s-au acordat 97,24 euro/ha. Pentru plata redistributivă, agricultorii care au între unu şi cinci hectare vor primi tot cinci euro pe hectar, ca şi anul trecut, iar cei care au între 5 şi 30 de hectare vor primi 50,3 euro/ha, faţă de 48,32 euro pe hectar, cât s-au plătit anul trecut. Pentru plata pentru înverzire se acordă 58,2 euro/ha, faţă de 57,17 euro/ha anul trecut, iar plata pentru tinerii fermieri este de 25,8 euro/ha, comparativ cu 24,31 euro/ha, anul trecut. La avans, fermierii vor primi, ca şi anul trecut, 70 la sută din aceste plăţi pe suprafaţă. „La această dată, suntem în plin proces de operare a cererilor de plată din campania 2018. Totodată, se introduc în aplicaţiile specifice documentele justificative depuse de către fermieri în vederea pregătirii cererilor pentru autorizarea la plata în avans“, a spus Sorin Răducan, directorul executiv al APIA Dolj.

Ce fermieri intră primii la plata avansului

Primii fermieri care vor intra la plata avansului sunt cei care nu au fost selectaţi la control. Anul acesta, judeţul nostru a fost pe primul loc din ţară în ceea ce priveşte numărul agricultorilor controlați. 907 fermieri au picat la controlul clasic, iar 4.973 de ferme au fost selectate la controlul prin teledetecţie. În urma verificărilor efectuate au fost constatate nereguli care vizează atât suprafeţele, cât şi culturile declarate de fermieri în cererile de sprijin. „Nereguli găsim întotdeauna la controalele pe teren. În primul rând, eroarea de amplasament. Fermierii nu se poziţionează bine în aplicaţia IPA atunci când își depun cererile, la control noi nu îi găsim acolo și de aici încep problemele. Comisia Europeană acceptă să plătească sprijinul pe suprafață acolo unde te-ai digitizat. Nu e suficient să deţii terenul şi să îl lucrezi. A doua mare problemă o reprezintă faptul că fermierii declară o cultură și găsim altceva la fața locului. Din păcate, am găsit și zone total improprii pentru agricultură, zone împădurite, suprafeţe acoperite cu stuf sau luciuri de apă. Procedura permite ca fermierii să își modifice declarația de suprafață, astfel încât atunci când facem controlul administrativ să nu fie penalizați, iar termenele sunt destul de permisive. Dacă nu se întâmplă acest lucru, evident că apar sancțiunile“, a spus Emil Călugăru, şef Serviciu control pe teren în cadrul APIA Dolj.
Cei descoperiți cu nereguli riscă penalizări care pot merge până la excluderea de la plată, iar Emil Călugăru spune că există un algoritm de calcul la penalizare „Până la 3 la sută din suprafaţă neconformități, penalizarea este proporțională cu procentul. Între 3 și 20 la sută neconformităţi, se dublează procentul de penalizare, adică dacă neconformitățile sunt de 10 la sută, de exemplu, fermierul este penalizat 20 la sută. Între 20 și 50 la sută neconformităţi, se respinge schema de plată respectivă pentru anul în curs, iar peste 50 la sută se aplică o sancțiune multianuală, adică banii pe care fermierul ar fi trebuit să îi primească în anul curent se vor recupera în următorii trei ani“, a spus şeful Serviciului control pe teren din cadrul APIA Dolj.
Practic, fermierul este obligat să depună cerere și în următorii trei ani ca să i se poată lua acele penalizări, care sunt foarte mari.

100 de milioane de euro, virate de APIA Dolj în conturile fermierilor

Rezultatele controalelor, concretizate în rapoartele de control întocmite de echipele de inspectori, vor fi introduse în sistemul informatic, iar cererile de sprijin vor fi preluate pe fluxul de autorizare la plată. Sorin Răducan a declarat că, în anul agricol 2017 – 2018, APIA Dolj a făcut plăţi de 100 de milioane de euro către fermieri, bani care s-au reflectat în producțiile pe care aceștia le-au obținut. „Faptul că în 2017 subvenţiile s-au plătit la timp s-a reflectat în producțiile foarte bune din acest an. Fondurile alocate judeţului nostru de către Uniunea Europeană și de la bugetul naţional se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro, bani care au ajuns la fermierii doljeni prin APIA. Şi în această perioadă ne concentrăm toate eforturile pentru a demara campania de plăţi, iar funcţionarii APIA Dolj lucrează și în weekend pentru a veni în sprijinul fermierilor“, a spus Sorin Răducan.
Plata avansului din subvenţii se va face în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie. De la 1 decembrie, APIA va demara plata integrală a acestora, termenul limită de plată pentru subvențiile aferente anului 2018 fiind 30 iunie 2019.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS