16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvocat craiovean, acuzat de favorizarea făptuitorului

Avocat craiovean, acuzat de favorizarea făptuitorului

Procurorii DIICOT au anunțat, joi, reținerea a două persoane cercetate pentru comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor. Este vorba de un avocat din cadrul Baroului Dolj și de un craiovean, acuzați că au încercat să influențeze victimele dintr-un dosar de trafic de persoane și de minori. Tot joi, Curtea de Apel Craiova a respins cererea de arestare preventivă a celor două persoane formulată de procurorii DIICOT.

Avocatul craiovean Remus Ciucă și Marius Miclescu au fost reținuți de procurorii DIICOT miercuri, sub acuzațiile de favorizarea făptuitorului și influențarea declarațiilor.
Anchetatorii susțin că, în perioada august 2016 – septembrie 2017, cei doi ar fi încercat să influențeze părțile vătămate dintr-un dosar de trafic de persoane și trafic de minori. „În perioada august – septembrie 2016, inculpaţii Cioveie Ștefănel Cosmin și Bălteanu Ion Gabriel, cercetaţi într-o cauză penală aflată pe rolul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori, au luat legătura, direct sau indirect, cu patru persoane (care aveau calitatea de persoane vătămate în dosar), în vederea coruperii acestora cu sume de bani pentru a-și schimba declarațiile și a evita, în acest mod, răspunderea penală“, au precizat procurorii DIICOT.
Miclescu este acuzat că, în perioada august 2016 – septembrie 2017, a încercat să determine persoanele vătămate din dosar să dea declarații mincinoase cu promisiunea oferirii unor sume de bani.
„În acest scop, inculpatul Miclescu Marius s-a înțeles cu inculpatul Ciucă Adi-Remus, avocat în cadrul Baroului Dolj, căruia i-a plătit onorariul, să acorde asistență juridică persoanelor vătămate, cu eludarea dispozițiilor legale, în sensul de a le determina pe acestea să dea declarații mincinoase favorabile inculpaților. Inculpatul Ciucă Adi-Remus și-a folosit calitatea de avocat și cunoștințele juridice în scopul de a împiedica sau îngreuna cercetările în cauză, determinând persoanele vătămate să dea declarații mincinoase în cauza penală cu promisiunea oferirii unor sume de bani (corupere) de către rudele/persoanele din anturajul inculpaților“, au mai precizat procurorii DIICOT din Craiova.

Propunere de arestare respinsă

Mai departe, procurorii DIICOT susțin că, pe 9 septembrie 2016, avocatul Ciucă a depus o cerere prin care solicita, în calitate de avocat ales, reaudierea persoanelor ascultate anterior în calitate de persoane vătămate, pe care, ulterior, le-ar fi convins să-și schimbe declarațiile.
„În cursul lunii septembrie 2016, inculpatul Ciucă Adi-Remus s-a întâlnit cu fiecare dintre victimele pe care le reprezenta/asista în cauza penală, la cabinetul său, în prezența inculpatului Miclescu Marius, împrejurare în care le-a îndrumat să schimbe declarațiile date anterior la DIICOT – ST Craiova, în sensul favorabil inculpaților, asigurându-le că nu vor suporta pentru aceasta consecințe defavorabile, ci vor risca cel mult o amendă penală plătită de inculpați sau rudele acestora. Consecință a acestor demersuri frauduloase, la termenele de judecată din data de 10.07.2017 şi 27.09.2017, fiind audiate în calitate de persoane vătămate( …), au dat declarații contradictorii în raport cu cele din cursul urmăririi penale, în sensul că nu au fost constrânse la practicarea prostituţiei de către inculpaţii Bălteanu Ion Gabriel şi Cioveie Ştefănel Cosmin şi că nu au beneficiat de foloase materiale ca urmare a practicării prostituției de către aceasta“, au precizat anchetatorii.
Joi după-amiază, după o noapte petrecută în arestul IPJ Dolj, Remus Ciucă și Marius Miclescu au fost duși la Curtea de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanța a respins solicitarea anchetatorilor și nu a dispus nici o măsură față de avocatul Remus Ciucă. În schimb, Miclescu a fost pus sub control judiciar.

Condamnați pentru trafic de persoane

În dosarul de trafic de persoane și minori, procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 11 inculpați. Anchetatorii au reținut că, „începând cu 2011, suspecţii au recrutat, prin inducere în eroare, transportat şi adăpostit mai multe tinere, minore şi majore, după care le-au obligat, prin acte de constrângere, să practice prostituţia pe teritoriul Angliei. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că în perioada 2011-2016, sub promisiuni false că vor fi angajate şi că vor câștiga sume mari de bani, suspecţii le-au determinat pe tinerele racolate să-i însoţească în Anglia, unde au fost cazate în apartamente închiriate, iar ulterior exploatate sexual, preponderent prin obligarea acestora la practicarea prostituţiei la «saune», sumele de bani obținute de persoanele vătămate fiind însuşite de membrii grupului“.
În iulie, anul acesta, nouă inculpați au fost condamnați, iar trei au fost achitați. Cioveie a primit cea mai mare pedeapsă, de zece ani de închisoare, iar Bălteanu a fost condamnat la șase ani şi opt luni de închisoare. Alți șapte inculpați au primit pedepse cuprinse între doi ani de închisoare cu suspendare și opt ani și patru luni de închisoare. Sentința Tribunalului Dolj nu este definitivă și a fost atacată cu apel de inculpați.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS