22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPrimăria Rovinari se va constitui parte civilă într-un proces în care va cere daune CEO

Primăria Rovinari se va constitui parte civilă într-un proces în care va cere daune CEO

Edilul oraşului Rovinari, Robert Filip, a anunţat că primăria pe care o conduce se va constitui parte civilă şi va cere daune într-un proces îndreptat împotriva Complexului Energetic Oltenia (CEO). Procesul urmează să fie deschis de organizaţiile nonguvernamentale Greenpeace şi Bankwatch, care au anunţat că vor cere în instanţă suspendarea activităţii depozitului de cărbune de la Roşia, recent redeschis. În judecată va fi chemat Complexul Energetic Oltenia, proprietarul depozitului de cărbune de lângă oraşul Rovinari. Depozitul a fost redeschis luna trecută, la solicitarea CEO şi a Ministerului Energiei, prin hotărâre de guvern, cu toate că fusese închis anul trecut. Administraţia Complexului Energetic Oltenia a motivat că are nevoie de vechiul depozit, întrucât lucrările la noul depozit, construit în extravilanul comunei Fărcărşeşti, nu sunt gata.

Primarul va cere daune

În urmă cu o lună, primarul Robert Filip şi peste 2.500 de cetăţeni au organizat un protest pe străzile din oraş. Mitingul a fost îndreptat împotriva Complexului Energetic Oltenia şi a redeschiderii vechiului depozit care poluează oraşul cu particule de cărbune şi fonic. „Această companie se îndreaptă spre colaps: zero investiţii, zero condiţii de muncă pentru angajaţi, prin situaţiile financiar contabile, cu profit fictiv şi aşa mai departe. Nu sunt de acord cu politica lor de conducere, ei fac diferenţe foarte mari între oameni. Problema numărul 1 este cu depozitul de cărbune. Au făcut o afacere din oraşul nostru şi l-au transformat într-o groapă de mizerie. Ştiu că există un raport al Corpului de Control al Ministrului Energiei, nefavorabil, pierderi de sute de milioane de euro, prejudiciu. Nu suntem de acord cu ei şi nu susţinem sub nicio formă această conducere. Boza ne-a promis că va demara lucrări la noul depozit şi ne-au pus cărbunele pe noi, în oraş. Ne constituim parte în procesul Greenpeace şi Bankwatch care vor da în judecată CEO“, a anunţat edilul din Rovinari.

Replica administraţiei CEO

Sorinel Boza, preşedintele Directoratului Complexului Energetic Oltenia, a declarat că nu înţelege atitudinea autorităţii locale, având în vedere că 80% din populaţia oraşului Rovinari lucrează la companie şi 70% din bugetul localităţii provine din taxele plătite de CEO. „Primarul se va constitui parte civilă alături de Greenpeace şi Bankwatch. Eu nu pot să spun decât că 70% din venituri sunt constituite din taxele achitate de CEO către primărie, potrivit legii, iar 80% din populaţie mănâncă o pâine de la CEO. Cum să faci aşa ceva, să te constitui tu, ca oraş, parte civilă împotriva unei companii de care depinde oraşul?! Ne întrebăm unde va ajunge această companie. Se spune că sunt zero investiţii. Investiţiile au crescut de la 660 de milioane de lei anul trecut, la 810 milioane de lei anul acesta. Despre ce vorbim? Ei fac afirmaţii şi nu au informaţii. Bugetul de reparaţii creşte cu 18% faţă de anul trecut. Depozitul de la Roşia a fost redeschis temporar şi e aprobat prin hotărâre de guvern. CEO monitorizează zilnic nivelul de praf, vibraţii şi zgomot. O echipă măsoară nivelul de zgomot în spatele panoului fonoabsorbant. Se fac măsurători la 90 de metri de panouri. Ne încadrăm la toţi indicatorii. Am măsurat lângă blocuri. Rapoartele sunt însoţite de fotografii. Le pot pune la dispoziţie celor interesaţi. Vreau să asigur populaţia din Rovinari de lângă depozit că nu va avea de suferit pe perioada utilizării depozitului“, a spus Sorinel Boza, managerul Complexului Energetic Oltenia. La rândul său, Ion Ruşeţ, consilier în cadrul CEO, a declarat că intenţia de a suspenda şi ulterior anula autorizaţia de mediu va avea efecte directe asupra funcţionării termocentralei. „Doresc anularea autorizaţiei de mediu, adică oprirea activităţii. Dacă e aşa, care este soluţia pentru oraş? Să fi explicat primarul de ce este în favoarea suspendării activităţii din zonă. Cine analizează acest impact social? Să găsim soluţii împreună, dar să nu distrugem economic şi social, adică ce a rămas în această zonă monoindustrială. CEO oferă încă locuri de muncă stabile. Ce se întâmplă acum: vin niște firme de cablaje care angajează, fac profit şi pleacă în alte zone, unde le convine. Nu avem alternative economice“, a spus Ion Ruşeţ, consilier.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS