10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de craioveni au participat la Noaptea Albă a Galeriilor

Mii de craioveni au participat la Noaptea Albă a Galeriilor

Mii de craioveni au petrecut, vineri seară, o noapte albă în compania culturii contemporane din cadrul noii ediții a „Nopții Albe a Galeriilor“, ce s-a desfășurat în cinci locații participante din Craiova și din împrejurimi.
Prima zi a weekendului a fost una puțin diferită de cele obișnuite. Craiovenii s-au desprins de obiceiul de a se îngrămădi doar prin baruri, terase și cluburi, și s-au făcut ciorchine prin galeriile participante la Noaptea Albă a Galeriilor. Oameni de toate vârstele, de la tinerii urbani, până la părinți veniți cu copiii, toți parcurgeau centrul orațului în căutarea galeriilor deschise.
Casa de cultură „Traian Demetrescu“ a pus la dispoziția celor 27 de artiști plastici invitați spațiile expoziționale Galeria Vollard și Salonul Medieval, unde au fost expuse lucrări din diverse domenii ale artelor vizuale: pictură, sculptură, grafică, arte decorative . Îndată ce orologiul a anunțat ora 19.00, galeriile au devenit neîncăpătoare.
„Sunt bucuroasă că vine foarte multă lume, că expoziția are succes și craiovenii dovedesc astăzi o dată în plus că doresc liniște, frumos, armonie și o regăsesc în operele de artă. Craiova este onorată să facă parte din orașele de elită ale culturii românești. Galeria Vollard este o galerie elegantă în centrul vechi al Craiovei și foarte mulți artiști au venit să expună din toate domeniile artelor vizuale, pictură, arte decorative, arte textile, ceramică, sculptură, grafică. Un punct forte al expoziției este sculptura, pentru că majoritatea sculptorilor au participat la simpozionul “Drumuri prin desene”“, a declarat Magda Buce Răduț, curator.
Vizitatorii priveau rând pe rând lucrările expuse. Unii în fugă, pentru a le putea vedea pe toate, alții se opreau minute bune în fața uneia singure, cei mici puneau întrebări: „Ce înseamnă? Parcă sunt aripi!“. „Da, sunt două aripi în formă de cupolă. Reprezintă un simbol al Casei Artelor, care adăpostește astăzi artele vizuale din Craiova“, explică Magda Buce Răduț.
Noaptea Albă a Galeriilor nu s-a oprit doar în cetatea Băniei, ci a ajuns și în împrejurimi, în satul Dâlga, după pădure, a doua casă pe dreapta. DâlgART este o galerie nonconformistă, unde s-au putut admira lucrări ale unor artiștilor străini și nu numai: Graeme Willson, Maurice T. Jones, Howard Eaglestone, Gabriela Boiangi, Valentin Boiangi.

Beatrice Spătaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS