10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBătrâni jefuiți de un recidivist eliberat condiționat

Bătrâni jefuiți de un recidivist eliberat condiționat

Bărbatul de 62 de ani a fost din nou arestat preventiv, la câteva luni după ce a fost eliberat condiționat din pușcărie (Foto: Arhiva GdS)

Judecătoria Craiova a dispus, sâmbătă, arestarea preventivă a unui mehedințean de 62 de ani, recidivist, acuzat că a jefuit șapte bătrâni din Craiova. În șase cazuri, bărbatul a intrat în casele craiovenilor promițând că le vinde legume la un preţ bun şi le-a furat diverse sume de bani, prejudiciul total fiind de 10.000 de lei.

Polițiștii doljeni l-au reținut, vineri, pe Sever Păpălă, de 62 de ani, din comuna mehedințeană Pădina, suspectat că, din iulie și până în octombrie, ar fi comis nu mai puțin de șase furturi din locuinţele unor bătrâni craioveni. Potrivit oamenilor legii, „în perioada 9 iulie – 4 octombrie, poliţiştii Secţiei 3 Craiova au înregistrat șase plângeri penale de la persoane cu vârste cuprinse între 77 şi 87 de ani, care au sesizat faptul că au fost victimele unui bărbat necunoscut, care, sub pretextul că doreşte să le vândă legume la un preţ avantajos, le-a distras atenţia şi a sustras din locuinţele lor diverse sume de bani. Valoarea totală a prejudiciului creat a fost stabilită la suma de aproximativ 10.000 de lei, în cauzele respective fiind demarate cercetările sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt“.
În urma cercetărilor făcute de polițiștii de la Secția 3, în cursul zilei de vineri, a fost identificat Sever Păpălă, suspectat că este autorul celor șase infracțiuni de furt. În plus, polițiștii de la Secția 2 au stabilit faptul că același mehedințean de 62 de ani este autorul unei alte infracțiuni de furt. Victima este un craiovean de 81 de ani, căruia i-ar fi furat suma de 750 de lei şi mai multe carduri bancare.
Tot vineri, suspectul a fost reținut pentru 24 de ore, iar sâmbătă a fost dus la Judecătoria Craiova cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis solicitarea procurorilor doljeni și a dispus arestarea bărbatului pentru comiterea infracțiunilor de furt și tentativă la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Polițiștii doljeni au mai precizat că vor continua cercetările pentru a stabili dacă există și alte victime pe lângă cei șapte bătrâni craioveni.

Bătrâni înșelați cu zahăr și ulei

Păpălă nu este la prima „serie“ de infracțiuni. În septembrie 2013, mehedințeanul a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova la cinci ani de închisoare într-un dosar în care a fost acuzat de înșelăciune. Polițiștii craioveni au stabilit atunci că, începând cu luna martie 2013, Sever Păpălă a săvârşit patru infracţiuni de înşelăciune, în toate cazurile victime fiind persoane cu vârsta cuprinsă între 62 şi 75 de ani. Mehedințeanul avea pe atunci o altă metodă de a înșela craiovenii. Acesta reuşea să-i convingă pe bătrâni să îi dea diverse sume de bani în schimbul promisiunii că le aduce zahăr şi ulei la preţuri de producător. După ce le lua banii, mehedinţeanul „uita“ însă să le dea bătrânilor alimentele promise.
Același Sever Păpălă a fost condamnat în 2009 la cinci ani de puşcărie pentru furt calificat, însă nu a executat întreaga pedeapsă. Pe 28 ianuarie 2013, Păpălă a fost eliberat condiţionat printr-o hotărâre a Tribunalului Mehedinţi.
În octombrie 2016, același Păpălă a fost condamnat de Curtea de Apel Craiova la trei ani și opt luni de închisoare într-un alt dosar de furt calificat. Mehedințeanul a fost eliberat condiționat din nou în mai, anul acesta, printr-o hotărâre a Judecătoriei Drobeta Turnu Severin. Ca și în 2013, după numai două luni de la eliberarea condiționată, Păpălă s-a apucat din nou de furat.

Sfaturile polițiștilor

Oamenii legii îi sfătuiesc pe doljeni să nu permită accesul în locuinţă persoanelor care vin să prezinte diverse promoţii, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie. De asemenea, polițiștii recomandă să nu păstraţi în casă sume importante de bani, iar dacă faceți acest lucru, să țineți banii și valorile în locuri greu accesibile. Nu vă lăsaţi tentaţi de preţurile produselor oferite de persoane necunoscute, întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuinţa dumneavostră. Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţineţi sau despre vecini. Oamenii legii mai spun să reţineţi semnalmentele vizitatorilor, dar și să sunați imediat la 112 în cel mai scurt timp posibil pentru a spori şansele ca infractorul să fie identificat şi prejudiciul recuperat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS