22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSătenii şi referendumul: „Pentru ce să cheltuim banii ăştia? Să scape ei de puşcărie?!“

Sătenii şi referendumul: „Pentru ce să cheltuim banii ăştia? Să scape ei de puşcărie?!“

Referendumul pentru familie ce se va desfăşura în acest weekend creează confuzie în rândul multor cetățeni cu drept de vot, în special în mediul rural. Fie că au înţeles sau nu despre ce este vorba, locuitorii uneia dintre cele mai mari comune din ţara noastră nu ezită să îşi exprime opiniile legate de acest subiect. „Voi merge la vot, da’ să fie o treabă bună! Nu suntem mulţumiţi cu ceea ce se vorbeşte, bărbat şi bărbat şi femeie şi femeie…“. „Aşa a lăsat Dumnezeu, aşa să fie! Ce e aia, aiureală?“, „E bine ca familia să fie formată dintr-o femeie şi un bărbat, dar femeia să mă asculte, să ne educăm amândoi“. Acestea sunt câteva dintre convingerile sătenilor din Poiana Mare. Răspunsurile oamenilor intervievaţi de noi au avut însă un numitor comun: în România anului 2018, banii cheltuiţi pentru organizarea referendumului ar fi trebuit investiţi în alte obiective.

Referendumul pentru familie, care se va desfăşura pe 6 şi 7 octombrie, vizează înlocuirea sintagmei „între soţi“, din art. 48, alin. (1) al Constituţiei, cu căsătoria liber consimţită „între un bărbat şi o femeie“. Cu doar câteva zile înainte de referendum, viaţa îşi urmează cursul firesc într-una dintre cele mai mari comune din ţara noastră, Poiana Mare. În miezul unei zile însorite de toamnă era forfotă mare pe străzile localităţii. Mame cu copii de mână, purtaţi de la şcoală spre casă, tineri grăbiţi să îşi rezolve treburile prin sat, oameni între două vârste stând la poveşti sub dogoarea soarelui. Vorbesc despre ce-i apasă, despre ce îi doare, despre ce le lipseşte. Ne apropiem de doi bărbaţi trecuţi de prima tinereţe care stau la un pahar de… vorbă şi de tărie la crâşma din sat şi îi întrebăm dacă ştiu că în acest weekend se organizează referendumul pentru familie şi dacă vor merge la vot. „Ştim că este referendum şi mergem la vot. Este vorba despre căsătoria dintre un bărbat şi o femeie şi o să votăm «da» pentru că nu suntem de acord cu alte variante. Biserica zice tot la fel. Aşa a lăsat Dumnezeu, aşa să fie! Ce e aia, aiureală?“, spune Daniel Carpovici. Bărbatul recunoaşte însă că, în ciuda votului său, „omul face tot ce vrea el“, dar „se consolează“ cu ideea că la ţară nu prea au apărut homosexualii. „Care e sucit din vrej, sucit moare! Poate la oraş mai sunt, la ţară nu prea au apărut!“, ne informează bărbatul.

Daniel Carpovici

„Voi merge la vot, da’ să fie o treabă bună!“

La o masă apropiată, un alt sătean arde de nerăbdare să îşi spună părerea. Susţine familia tradiţională şi spune că are toleranţă zero faţă de homosexuali. „Voi merge la vot, da’ să fie o treabă bună! Nu suntem mulţumiţi cu ceea ce se vorbeşte, bărbat şi bărbat şi femeie şi femeie… Trebuie să fie aşa cum a lăsat Dumnezeu, nu altceva. Sunt de acord cu familia tradiţională, nu cu altceva. Nu mai există femei în ţară ca să facă om cu femeie copii şi tot ce trebuie?! Nu trebuie să se culce cu un bărbat, trebuie să se gândească la ceea ce fac! Am cunoscut un bărbat aşa şi nici nu vreau să îi suport sau să îi văd. L-am întrebat dacă n-a mai găsit femei şi nu a putut să răspundă“, spune cu năduf Albert Iancu.

Albert Iancu

În piaţa de vizavi de birt, Marioara Biţă îşi aşteaptă clienţii în spatele unei mese pline de legume din grădina proprie. Cu lacrimile jucându-i în ochii de culoarea cerului spune că nu va merge la vot pentru că este de părere că, în spatele referendumului, se ascunde de fapt altceva. „Doamnă, eu mă abţin pentru că Dumnezeu l-a făcut pe Adam şi după aia pe Eva şi a zis să trăiască să se înmulţească, deci om şi cu femeie, dar ce spun ăştia de Constituţie, ca să votăm Constituţia, să iasă ei… Dacă au furat, să plătească! Noi nu muncim aici pentru ei, care au furat. Să pună mâna să îi aresteze pe toţi care fură!“, spune femeia de 66 de ani.

Marioara Biţă

„Cum, să se prostituească?!“

Pe străzile din Poiana Mare întâlnim şi săteni care habar n-aveau că se organizează referendumul. După ce le explicăm în ce constă acesta, Ion Beică începe să îşi spună necazul. „Eu nu am soţie, mi-a murit. Am încercat şi am luat două femei până acum, una a stat două săptămâni şi una şapte luni. E bine ca familia să fie formată dintr-o femeie şi un bărbat, dar femeia să fie ascultătoare, să mă asculte, să ne educăm amândoi. Eu stau de unul singur acum şi parcă îmi piuie urechile, capul, că nu am cu cine schimba o vorbă“.

Ion Beică

Nici Florina Tufănică nu ştie nimic de referendum, dar consideră că sunt multe aspecte de lămurit în legătură cu noţiunea de familie. „Nu ştiu nimic de referendum, dar, de exemplu, dacă eu mă căsătoresc acum şi ăla are o vilă şi bani, nu o să mă fac eu în cinci ani stăpână la dânsul în casă, e ceva logic, nu? Eu consider că familia trebuie să fie formată din femeie şi bărbat, iar bunurile să fie cumpărate împreună, dar cât timp îmi aparţine mie n-aş vrea să fie al altuia. Deci sunt multe aspecte. Cu comunităţile asta nu sunt de acord, nu e bine. Cum, să se prostituească?! Dacă o persoană ia o persoană şi îi spune să se căsătorească, dar o pune să se prostituească, ăştia ar trebui împuşcaţi, eu aşa consider“, a spus Florina Tufănică.

Florina Tufănică

„Ce am cu ăia? Pot să îi opresc eu, să zic că nu e bine?“

Emilia Gheralia ştie că va avea loc referendumul pentru familie, dar spune că nu va merge la vot pentru că „fiecare e liber să îşi aleagă cum vrea viaţa. Nu suntem nici împotrivă, nici… Fiecare are o opinie, trebuie respectat. Eu sunt de acord cu opinia lor, dar cheltuiala cu referendumul nu are nici un rost. Mai bine dădeau la copii sau la bătrâni un ajutor! Ţara noastră are nevoie şi de lucruri mai importante, dar ăsta e guvernul“, a spus Emilia Gheralia.

Emilia Gheralia

Un pensionar care a dorit să îşi păstreze anonimatul împărtăşeşte aceeaşi opinie. „Ştiu că are loc referendumul, dar nu mă duc, nu are rost! Ce, mă duc eu să votez că «da»? Nu mă duc şi n-ar merita să mă duc la nimeni! Dacă e democraţie, să fie libertate! Ce am cu ăia? Pot să îi opresc eu, să zic că nu e bine? Noi facem referendum pentru porcăria asta şi încolo treburile merg rău! Nu aveam nicio nevoie de aşa ceva! Trebuia să facă legi bune, să nu mai voteze legi pentru ei. Şoselele nu sunt făcute, banii erau buni pentru spitale, grădiniţe, dar nu pentru referendum“, spune bărbatul.

Un pensionar

„Nu votăm pentru doi mici, nu votăm pentru 10 lei, votăm pentru sufletul nostru!“

Banii trebuia investiţi în spitale sau în şcoli, spune şi Daniel Carpovici. „Nu era nevoie să se facă referendumul, puteau să dea legea de la început şi să termine cu voturile ăştia, că tot costă nişte bani acolo. Cu banii ăia puteau să facă altceva, un spital unde era nevoie sau, ştiu eu, şcoli, că sunt destule care nu au ce trebuie, au tot WC-urile vechi“, susţine bărbatul.
Şi Marioara Biţă consideră că „ţara noastră nu ar fi avut nevoie de referendum“. Femeia spune că în România anului 2018 copiii duc lipsă de rechizite şi sunt smulşi de lângă mamele plecate la muncă în străinătate. „Vrem ca bărbatul şi femeia să facă copii şi să îi crească, dar câţi copii nu au cărţi de şcoală?! Acum bagă referendum, în loc să plătească caietele şi cărţile la copii. Ei bagă alte prostii, ca să scape ei de puşcărie! Deci, eu consider că ţara noastră nu ar fi avut nevoie de referendum. Ţara noastră a fost o ţară creştină! Pentru ce să cheltuim banii ăştia? În loc să îi dea la o femeie văduvă, un copil orfan, pentru ce îi dăm? Să scape ei de puşcărie?! Au furat, să plătească! Niciodată n-a fost aşa ceva la noi, bărbat cu bărbat şi femeie cu femeie. Eu sunt femeie credincioasă şi aş vrea ca femeia să facă copii şi să fie lăsaţi la sânul lu’ maică-sa. Dacă femeia nu poate să îi crească şi se duce să muncească în străinătate, să îi ducă prin orfelinate şi pe unde vrea Liviu Dragnea?! Nu se poate aşa ceva! Poate unele au 12 copii şi nu pot să muncească să le dea să mănânce. Banii ăia de îi cheltuie pentru referendum să îi dea la copii să îi îmbrace, să le dea mâncare! (…) Ţara asta a noastră ajunge la râpă. Noi muncim, ne iau impozite şi ei fură pe capete! Trebuie să punem mâna pe vot şi să votăm ce trebuie, nu că primim doi mici sau 10 lei. Nu votăm pentru doi mici, nu votăm pentru 10 lei, votăm pentru sufletul nostru, pentru copiii noştri, să ne fie bine!“, spune, cu ochii în lacrimi, Marioara Biţă.
Din cei 12.000 de locuitori din Poiana Mare, peste 9.000 au drept de vot. Pentru referendumul din acest weekend, la nivelul comunei vor fi amenajate şapte secţii de votare, după cum a spus primarul Marin Vintilă.

Ce cred craiovenii despre referendum

Părerile craiovenilor despre referendum sunt împărţite. Dacă cei tineri sunt mai îngăduitori cu familia modernă, bătrânii sunt radicali.
„Consider că până la urmă fiecare dintre noi are dreptul să aleagă cu cine vrea să fie. Mi se pare destul de ok ca fiecare să aibă dreptul la libertate de exprimare şi să-şi aleagă în acelaşi timp partenerul de viaţă. Nu am prejudecăţi legate de acest lucru. Dacă aş fi avut posibilitatea, m-aş fi dus să votez, dar trebuie să mă duc la facultate. Daca ar fi on-line, aş da ok“, susţine o studentă.
Unii tineri consideră că acestă schimbare nu va fi benefică pentru copii. „Cred că ar trebui să rămânem la familia tradiţională, dacă mă gândesc la copii şi cum o să vadă ei, mama şi tatăl. Nu am nicio problemă cu familia modernă. Dacă voi putea, mă voi duce la vot“, povesteşte o tânără.
„Eu nu o să merg acolo! Nu o să votez, dar susțin familia tradiţională. Nu sunt împotriva persoanelor care au alte orientari sexuale, doar că nu mi se pare normal ca viitorii noştri copii să suporte relaţiile acestea expuse la maxim“, continuă o altă tânără.
Alții consideră că acest referendum împarte oamenii în două tabere. „Consider că acest referendum creează o dispută între cele două părţi. Eu sunt pro familia tradiţională şi voi merge la vot“, este de părere o studentă.
Pentru cei mai în vârstă, totul pare mai simplu. Aceştia susţin familia tradiţională, deoarece consideră că aceasta aduce fericire și deoarece credinţa le spune asta.
„Pentru mine, referendumul reprezintă alegerea votului care ne-ar conveni şi ne place. Pentru a trăi o viaţă mult mai bună şi mai fericită. Sunt alături de familia tradiţională, deoarece familia este pe primul loc pentru mine, probabil pentru toată lumea. Trebuie să fim fericiţi şi să trăim decent, să trăim liberi, fericiţi alături de copii. Mă voi duce la vot“, spune o craioveancă.
„Referendumul acesta este frecţie cu motorină la picior de lemn. Știţi de ce? Pentru că aceştia nu vor dispărea niciodată, însă singura lor problemă este că ei ies în public să se afișeze. Eu, bineînțeles, sunt pentru familia tradiţională. Am copii, am nepoţi, am strănepoţi, deci nu discut. Pe ei nu-i înţeleg. Staţi, domn`e, faceţi-vă baruri, localuri de-ale voastre, să staţi acolo, dar nu ieșiţi coloraţi în toate culorile, mai umblaţi și dezbrăcați! Ce e chestia asta?! E un nonsens. Dacă se perpetuează o naţiune şi aceşti gay îşi ia şi copii să-i crească, îi cresc în spiritul lor, acea naţiune va dispărea peste zeci si sute de ani. Nu sunt o ameninţare, dar sunt o pată. O pată pe care nu o înţeleg. Referendumul este superbinevenit. Am să mă duc şi eu, pun un «da» de dau şi cu pumnul în masă“, încheie un craioveam. (Beatrice Spătaru)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS