15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociațiile de proprietari, dezorientate de noua lege

Asociațiile de proprietari, dezorientate de noua lege

Angajați debusolați, conturi blocate, bani păs-trați în casierie și mai puțini depuși în bancă, la îndemâna executorilor, cam așa s-a aplicat Legea asociațiilor de proprietari în primele zile de la intrarea în vigoare.

Asociațiile de proprietari din Craiova, în fapt reprezentanții și angajații proprietarilor sunt bulversați de când a intrat în vigoare noua Lege a asociațiilor de proprietari (Legea nr. 196/2018). Cele mai afectate sunt asociațiile cu datorii către furnizorii de servicii și care au conturile bancare blocate. Aici este marea problemă. Acum, legea obligă asociația să aibă un cont unic, unde sunt depuse toate încasările, dar și fondul de reparații, fondul de rulment, fondul special și garanția depusă de administrator. Cum multe dintre asociații sunt executate silit de către furnizori și au poprire pe conturi, toți banii depuși în bancă ar urma să ajungă la executori și de aici la creditori, cu precădere SC Termo Craiova SRL. Din acest motiv, asociațiile stau în cumpănă și nu se grăbesc, în primele zile de la intrarea în vigoare a legii, să ducă banii la bancă, altele nu au nici măcar un cont bancar activ. „Într-adevăr, aveam contul bancar blocat, dar între timp banca ni l-a închis pentru că nu-l mai foloseam. Acum am deschis un cont nou, dar nu am depus nimic la bancă. Dacă depunem îi ia executorul pe toți. Nu știu cum vom face. Noua lege are multe hibe. Eu cred că trebuie să ținem seama de legea contabilității în privința operațiunilor de încasări și plăți“, este de părere președinta Asociației de proprietari nr. 1 Rovine, Emilia Proca. În aceeași situație este și Asociația nr. 37 Craiovița Nouă, ai cărei reprezentanți au depus în contul bancar banii din încasări, fondul de rulment și fondul de reparații.
Cert este că plățile către furnizorii de utilități se fac începând din această lună doar prin virament bancar, fiindcă operatorii și-au retras casierii de pe teren. „Asociațiile de proprietari nu mai au voie din această lună să facă plăți decât prin bancă. Așa sunt reglementările în vigoare, deși există o contradicție între Legea asociațiilor de proprietari și Legea nr. 70/2015. Din punctul meu de vedere, trebuie să se aplice aceeași normă legală pentru toate tipurile de asociere, gen asociații, uniuni, ONG-uri și implicit asociații de proprietari. Într-adevăr, cei de la asociații sunt bulversați, dar trebuie să se găsească o soluție“, spune Anca Bălăceanu, director economic Compania de Apă Oltenia.

Asociații fără cont

Alte asociații de proprietari nu mai au la acest moment nici măcar un cont bancar valabil. Cele vechi erau blocate și, prin urmare, băncile au închis conturile inactive. Acum stau cu banii în casierie și sunt în imposibilitate să deschidă un nou cont, spun administratorii. „Contul vechi era blocat de executori și, pentru că nu l-am folosit, banca l-a închis. Acum încerc să deschid un cont nou și nici o bancă nu vrea. Una singură mi-a spus că îmi dă răspuns în câteva zile. Drept urmare, banii din încasări nu i-am depus în bancă. Cum să depun în bancă fondul de reparații, de rulment, garanția mea? Am de încasat bani dintr-o chirie, cum să-i depun în bancă pentru că sunt ai blocului respectiv? Eu cred că trebuie să existe posibilitatea efectuării operațiunilor cu numerar, chiar dacă sunt niște limitări. Noi sperăm că vor apărea norme de aplicare pentru Legea asociațiilor și acestea vor fi mult mai lămuritoare“, spune Gabriela Kurtoglu, administratoare la Asociația de proprietari nr. 11 din cartierul 1 Mai.
Asociațiile întâmpină dificultăți în deschiderea unui cont bancar și din cauză că li se solicită documente pe care asociații constituite în anii ’90 nu le mai dețin, cum ar fi procesul-verbal de înființare. „Din cele 72 de asociații pe care le administrăm, patru au conturile blocate. Nu am avut de ales și am depus banii în cont, așa cum spune noua lege. Nu știu cum vom plăti facturile către furnizori, dacă executorul ia întreaga sumă. Am asociații cărora nu pot să le deschid un cont fiindcă nu am găsit toate documentele de la constituire. A fost necesar să fac solicitări pe la primărie, să-mi elibereze o copie după acest document. Noutatea cu depunerea banilor în contul bancar ridică câteva probleme. În primul rând, apar comisioanele, pe care implicit le vor plăti proprietarii. În al doilea rând, eu ca firmă nu pot să duc statul de plată la bancă pentru remunerarea salariaților. Am sunat la Ministerul Dezvoltării Regionale și mi-au zis că până la urmă și furnizorii trebuie plătiți, dar cea mai mare problemă este răspunderea pe care o am eu față de proprietari. Ce le spun, dacă eu depun banii în cont, vine executorul și ia întreaga sumă, nu mai am cu ce să plătesc gaze, curent și vine furnizorul și îi debranșează? Din această cauză, am motive serioase să renunț la asociațiile cu probleme“, este de părere Georgeta Matea, reprezentant firmă administrare condominii.

Organizațiile asociațiilor de proprietari caută soluții

Organizațiile asociațiilor de proprietari din Craiova, indiferent de forma de asociere, caută soluții pentru ieșirea din acest impas. Acestea își îndreaptă atenția către administrația centrală și locală pentru reglementări lămuritoare în domeniu.
„Ne-am întâlnit și am hotărât să depunem o solicitare către legiuitor în sensul urgentării apariției Normelor de punere în aplicare a Legii nr. 196/2018 sau pentru lămuriri și îndrumări. Nu sunt probleme pentru asociațiile cu plata facturilor la zi, de exemplu Asociația nr. 15 Brazda lui Novac, dar ce fac asociațiile cu debite și cu conturile bancare blocate de executorii judecătorești. Pe de altă parte, nu poți să pui în același cont încasări, fond de rulment, fond de reparații, fond special, pe motiv că, asociația fiind executată silit, banii pleacă toți către îndestularea creditorului, indiferent de destinație“, este de părere președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari din Craiova (UAP).
Altă asociere reprezentativă a asociațiilor de proprietari, Sindicatul asociațiilor de proprietari din Craiova, își îndreaptă atenția către primărie.
„La asociația unde sunt președinte am depus banii în bancă. În această situație, toți vor fi luați de executor, restul… Am vorbit la bancă și ne-au spus că putem depune la ei statul de plăți, iar angajații își pot primi salariul. Totodată, sindicatul s-a întâlnit și am decis să avem discuții cu reprezentanții primăriei și cu cei ai operatorilor de servicii, altfel se ajunge la haos. Dacă nu respectăm prevederile legii riscăm amenzi. Poate suntem păsuiți câteva luni, dar până la urmă te trezești cu cei din primărie în control și, la cât de mari sunt amenzile, plecăm acasă“, spune Tudor Viziru, președintele Sindicatului Asociațiilor de Proprietari din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS