14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPeste 1.860 de câini periculoşi, înregistraţi în Gorj

Peste 1.860 de câini periculoşi, înregistraţi în Gorj

La nivelul județului Gorj, până în acest moment, sunt înregistrați 1.865 de câini periculoși. Poliția Română desfășoară constant activități preventive și controale pentru a reduce riscurile producerii unor evenimente negative în care sunt implicați câini agresivi sau periculoși. În perioada septembrie – decembrie 2018, Poliția Română desfășoară acţiuni de prevenire a oricăror incidente în care sunt implicaţi câinii periculoşi sau agresivi şi de verificare a modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al acestora. Astfel de activități sunt organizate și la nivelul județului Gorj. Potrivit IPJ Gorj, odată cu avantajele pe care le aduce deţinerea unui câine, apar şi riscurile, în special pentru proprietarii unor anumite rase de câini. Este important ca deținătorii sau proprietarii acestor categorii de câini să cunoască și să respecte legislația în domeniu. Activitățile polițiștilor, în cooperare și cu alte instituții (structuri județene ori regionale ale Asociației Chinologice Române, ale Direcțiilor Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, precum și medici veterinari), urmăresc aplicarea prevederilor legale din acest domeniu.

Nu respectă legislaţia

În urma activităților polițiștilor, s-a constatat faptul că nu în toate cazurile sunt respectate prevederile legislației ce reglementează regimul câinilor periculoși sau agresivi. „Spre exemplificare, au fost identificate persoane care au comercializat câini din categoria I (art. 13 din OUG 55/2002 prevede că «introducerea în țară sau comercializarea câinilor din rasele prevăzute la art. 1 lit. a) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă»). Ce trebuie să știe deținătorii sau proprietarii de câini periculoși ori agresivi: baza legală pentru derularea activităților cu câini periculoși sau agresivi este constituită din prevederile OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și ale Legii nr. 60/2003 pentru aprobarea OUG nr. 55/2002“, potrivit IPJ Gorj.

Categoriile de câini agresivi

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi (art. 1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor. Prin câini agresivi se înţelege (art. 2) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop. Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei. De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere.

Interdicţii

Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis. Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar. Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini, accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniță și fără lesă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS