16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUMF Craiova în fața unor noi schimbări și provocări

UMF Craiova în fața unor noi schimbări și provocări

Deschiderea noului an universitar 2018-2019 semnifică pentru Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova împlinirea a 20 de ani de la înființare și 48 de ani de învățământ superior medical. Acest an este unul al provocărilor prin schimbările care au fost făcute inclusiv la nivelul instituției, a anunțat prof.univ.dr. Ion Rogoveanu.

Prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, rectorul Universității din Craiova

În fiecare an, pe 1 octombrie, lumea academică sărbătorește, plină de emoție, începutul unui nou an universitar. Pentru Universitatea de Medicină și Farmacie, noul an de învățământ are o încărcătură aparte – împlinirea a 20 de ani de la înființare. La acest eveniment au participat reprezentanți ai administrației publice locale și județene, senatori, dar și ministrul muncii, Lia Olguța Vasilescu, și premierul României, Viorica Dăncilă. Rectorul universității, prof.univ.dr. Ion Rogoveanu, a precizat că UMF Craiova se află în topul universităților de profil din țară.
„Pentru universitatea nostră, acest nou început are o încărcătură particulară deoarece reprezintă nu doar punctul de plecare în formarea unei noi generații de tineri medici, farmaciști sau medici dentiști, dar și un nou prilej pentru noi, corpul didactic, de a sărbători 20 de ani de la înființarea Universității de Medicină și Farmacie din Craiova și 48 de ani de învățământ medical superior craiovean. Facultatea de Medicină din Craiova este locul unde, în aproape jumătate de veac, 48 de generații de studenți au ales începutul unei cariere în domeniul medical. Este locul unde familia craioveană medicală a sprijinit cu încredere și grijă formarea, consolidarea și confirmarea profesională a tinerilor studenți.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova s-a situat constant în primele rânduri ale universităților de profil din țară și în topul universităților ce oferă pregătire medicală la standarde ridicate grație corpului academic și de cercetare care activează aici. Faptul că suntem aleși de absolvenți de liceu din toată Oltenia, că în ultima vreme concurența la admitere s-a situat constant la un nivel crescut și că mulți dintre absolvenții noștri ne reprezintă cu succes în spitale și în clinici din toată țara, dar și din toată Europa, demonstrează că suntem profesioniști și ne străduim să formăm absolvenți de elită“, a precizat Ion Rogoveanu. Rectorul UMF Craiova a precizat că anul acesta este unul al schimbărilor și provocărilor. „Ne aflăm în fața unui an universitar cu multe provocări și multe schimbări în instituția noastră. Este vorba de adaptarea curriculei universitare la noile cerințe adoptate de ARACIS, modificarea parțială a fișelor disciplinelor, înființarea programului de studii de asistenți de radiologie și imagistică, a programului de studiu de Medicină Dentară în limba engleză și multe altele“, a mai precizat prof.univ.dr. Ion Rogoveanu.

Viorica Dăncilă, premierul României, la deschiderea anului universitar de la UMF Craiova

Dăncilă: A crescut numărul locurilor la rezidențiat

Premierul României, Viorica Dăncilă, a precizat că prezența sa la deschiderea anului universitar la Craiova are rolul de a transmite un mesaj clar de susținere a școlii medicale românești. „Am ales să fiu astăzi alături de profesorii și studenții Facultății de Medicină și Farmacie din Craiova pentru a da un mesaj clar de susținere a școlii medicale românești și de prețuire pentru munca și devotamentul medicilor. Școala medicală românească este una de elită, iar această facultate este una dintre cele mai apreciate instituții de profil din România“, a spus Viorica Dăncilă. Premierul a subliniat că domeniul medical se confruntă cu probleme acumulate în mulți ani. Fie că țin de infrastructura spitalelor, de fonduri insuficiente, de resurse umane sau de mentalități“, subliniind că guvernul investește în sănătate, prima realizare fiind creșterea salariilor. De asemenea, Viorica Dăncilă a precizat că pentru noul an universitar a crescut numărul locurilor la rezidențiat. „O altă măsură pe care am luat-o recent chiar în ședința de guvern de săptămâna trecută a fost să majorăm cifra de școlarizare pentru rezidențiat de la 4.000, cât a fost în anul universitar precedent, la 5.415 pentru anul universitar 2018-2019. Dorim să facilităm accesul medicilor tineri pe piața muncii și să îmbunătățim accesul pacienților la serviciile medicale în special în zonele sociale și economice defavorizate“, a mai spus primul-ministru al României.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS