17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMilioane de euro, investite în Dolj

Milioane de euro, investite în Dolj

Sănătatea, infrastructura de transport sau managementul situațiilor de urgență sunt domenii care au absorbit peste 20 de milioane de euro în judeţul Dolj prin Programul Interreg V-A România – Bulgaria. Pentru acest exerciţiu financiar există o alocare de aproape 260 de milioane de euro, fonduri menite să dezvolte regiunea de graniţă dintre România şi Bulgaria. Autorităţile judeţene, reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum şi ai Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași au participat joi la conferința anuală privind Programul Interreg V-A România – Bulgaria, organizată la Muzeul de Artă din Craiova, pentru a prezenta stadiul implementării acestui program. „Bugetul programului este de aproape 260 de milioane de euro. În prezent, sunt peste 222 de milioane de euro aflate în implementare, bani care lucrează pentru regiunea din zona de graniţă cu 148 de proiecte pentru care am semnat deja contracte de finanţare. 25 de proiecte sunt deja finalizate, cu o valoare de peste 20 de milioane de euro. Programul realizează deja intervenţii în domeniul transportului, protejării mediului, turismului şi situaţiilor de urgenţă“, a spus Ioana Manţog, șefa Autorității de Management pentru Programul Interreg V-A România – Bulgaria din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Programele de cooperare transfrontalieră au contribuit la dezvoltarea și modernizarea unor domenii importante din Dolj. Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, precum şi infrastructura sunt obiective în care s-au făcut deja investiţii. „De-a lungul timpului, Consiliul Județean Dolj și partenerii săi, autorități locale sau entități publice din Bulgaria, au obținut, prin proiecte comune, aproximativ 50 de milioane de euro. Jumătate din această sumă a fost luată de Consiliul Judeţean Dolj, iar cealaltă jumătate, de către colegii noştri de peste Dunăre. Unul dintre proiecte este cel care vizează dotarea unei săli de operații la Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară. De asemenea, printr-o altă inițiativă promovată în cadrul acestui program, vom construi și dota, lângă Aeroportul Internațional Craiova, o nouă unitate de pompieri care va interveni în situațiile de urgență din zona transfrontalieră Dolj – Vratsa. Tot prin Interreg V-A România – Bulgaria abordăm, prin două proiecte, lucrări de îmbunătățire a infrastructurii rutiere. Primul dintre ele privește reabilitarea și modernizarea unei artere care traversează comuna Cârcea, proiect în cadrul căruia am dat deja ordinul de începere a lucrărilor. Cel de-al doilea demers vizează un tronson din drumul județean 561B, cel dintre comunele Valea Stanciului și Drănic, demers care vine în continuarea unei investiții realizate anterior de Consiliul Județean Dolj, tot cu finanțare obținută prin programele de cooperare transfrontalieră. Așadar, din DJ 561B ne rămâne de modernizat un ultim sector, cel dintre localitățile Drănic și Segarcea, pentru care avem, de asemenea, un proiect care a fost depus în cadrul Interreg V-A“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
În afară de acest al treilea sector din drumul județean 561B, autorităţile judeţene mai au în plan restaurarea Casei Memoriale „Elena Farago“, din Craiova, precum şi un proiect care vizează prevenirea și stingerea incendiilor forestiere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS