8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDomeniile în care Doljul are deficit de forță de muncă

Domeniile în care Doljul are deficit de forță de muncă

Construcţiile, confecţiile, serviciile, producţia. Sunt câteva dintre domeniile din Dolj în care există o lipsă acută a forţei de muncă. Angajatorii se plâng că nu reuşesc să îşi desfăşoare proiectele la parametrii la care şi-ar dori pentru că nu mai găsesc oameni dispuşi să muncească. De vină ar fi, spun ei, acordarea ajutoarelor sociale, precum şi desfiinţarea şcolilor profesionale.

 

Domeniile în care Doljul are cel mai mare deficit de forță de muncă sunt construcţiile, confecţiile, serviciile, protecţia şi paza, producţia. O spun atât angajatorii, cât şi reprezentanţii Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Deşi oferă salarii atractive şi posibilitatea de avansare, multe dintre companiile din judeţ nu reușesc să își acopere deficitul de forță de muncă și funcţionează perioade îndelungate cu posturi neacoperite. Specialiştii în domeniul construcţiilor reclamă în special lipsa muncitorilor calificaţi de pe piaţă. „Noi căutăm personal de aproximativ nouă luni. Avem nevoie de sudori şi lăcătuşi, dar şi de CTC-ist (controlul tehnic de calitate) şi electricieni şi toate persoanele care mai sunt interesate au peste 40 de ani. Sunt foarte puţini tineri care îşi doresc să înveţe. Am mai avea nevoie de cel puţin 20 de angajaţi pentru a ne completa echipa, dar este foarte greu să îi găsim. Nu e nimeni pregătit din punct de vedere tehnic, şi asta pentru că nu mai avem şcoli de meserii. Am fost inclusiv prin comune şi am vorbit cu primarii, dar, din păcate, nu am primit niciun răspuns“, a spus Bogdan Martin, manager achiziţii la TEAM MONTAGE, firmă specializată în activităţi de construcţii industriale, cu o capacitate de producție de aproximativ 150 t/lună.

„Trebuie subvenţionate şcolile de meserii, nu ajutoarele sociale“

Reprezentanţii NOVARA T IMPEX, un reper important pe piața construcțiilor din Oltenia, dar și din străinătate, se plâng de faptul că sunt nevoiţi să îşi desfăşoare lucrările cu o echipă care nu este completă. Şi asta pentru că nu reuşesc să găsească pe piaţa forţei de muncă oameni dispuşi să se angajeze. Directorul companiei susţine că a fost nevoit să caute personal şi în celelalte judeţe ale Olteniei. „Avem nevoie de cel puţin 300 de angajaţi, iar această problemă este una arzătoare pentru noi. Nu mai putem vorbi de meseriaşi în ţara aceasta pentru că s-au desfiinţat şcolile de meserii, iar acest lucru este foarte grav. Trebuie înfiinţate şcolile de meserii, acestea trebuie subvenţionate, nu ajutoarele sociale, care se dau necuvenit. Am ajuns să mergem în toată Oltenia pentru a convinge oamenii să vină la muncă, dar nu îi poţi forţa. Un om care nu vrea să muncească nu va veni. În plus, nu va exista o relaţie sănătoasă între angajator şi angajat dacă îl pui forţat la muncă. Noi avem locuri de muncă, dar nimeni nu vrea să le ocupe. În plus, cred că jumătate din populaţia activă a ţării lucrează la negru“, a spus Mihai Tomescu, director NOVARA T IMPEX.

„Cei care se angajează rămân o perioadă scurtă de timp“

Situația nu arată mai bine nici în domeniul confecţiilor, un sector care cu greu mai supravieţuieşte. Iuliana Dănişor, directoarea MODEXIM Craiova, spune că întreaga afacere este susţinută de „generaţia care încă are cultura muncii“. Puţini dintre cei tineri se mai angajează în confecţii, iar cei care o fac renunţă în scurt timp la serviciu. „Nu reuşim să găsim angajaţi. Abia reuşim să îi stabilizăm pe cei care sunt la noi. Şi cei care se angajează rămân o perioadă scurtă de timp, chiar şi o zi-două, iar cei care pleacă de la noi se duc în general în străinătate. Noi avem nevoie de 100 de angajaţi. Nu găsim și pentru că nu vor să muncească. Am accesat tot ce a fost în jurul Craiovei, chiar pe o rază de 20-30 de kilometri, şi, după ce le facem oferta, care este destul de bună în comparaţie cu ajutorul social, le-am spus că le decontăm transportul, le dăm şi un sandviş şi o cafea la pauză, tot nu am reuşit să convingem. Părerea mea este că până nu se va termina cu aceste ajutoare sociale care sunt acordate şi oamenilor sănătoşi, ce pot să muncească, lucrurile nu se vor rezolva. Cei care au rămas în firmă sunt din generaţia care încă are cultura muncii şi mă bucur că mai este cineva şi de această parte a barierei“, a spus Iuliana Dănişor, director MODEXIM Craiova.

20.549 de şomeri în Dolj

În ciuda faptului că angajatorii oferă locuri de muncă, acestea nu sunt atractive nici pentru şomeri, dacă ţinem cont că la sfârşitul lunii iulie 2018, rata şomajului la nivelul judeţului Dolj a fost de 7,75%, corespunzătoare unui număr total de şomeri de 20.549 de persoane. Potrivit AJOFM Dolj, localităţile din mediul urban cu cei mai mulţi şomeri sunt Craiova (1.460 de şomeri), Băileşti (501) şi Filiaşi (334). Localităţile din mediul rural cu cei mai mulţi şomeri sunt Cetate – 285, Cerăt – 503, Valea Stanciului – 490. La polul opus, localităţile unde sunt cei mai puţini şomeri sunt: Segarcea (186), Dăbuleni (163) şi Bechet (106) – din mediul urban şi Cârcea (16), Şimnicu de Sus (20) şi Bucovăţ (24) – din mediul rural. „Referitor la structura şomajului pe categorii de vârstă, cei mai mulţi şomeri sunt cei cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani (6.154 de persoane), urmaţi de segmentul de vârstă peste 55 de ani (3.958 de persoane). Pe locul următor se situează segmentul de vârstă 30-39 de ani (3.811 persoane), urmat de segmentele de vârstă 50-55 de ani (3.464 de persoane) şi sub 25 de ani (2.039 de persoane). Cei mai puţini şomeri sunt cei cu vârsta între 25 şi 29 de ani (1.123 de persoane)“, se arată în datele oferite GdS de AJOFM Dolj.

Pe 19 octombrie se desfăşoară Bursa locurilor de muncă

O şansă şi pentru angajatori, şi pentru angajaţi ar fi Bursa locurilor de muncă. Evenimentul se va organiza pe 19 octombrie 2018, iar angajatorii au posibilitatea de a interacționa direct cu cei aflaţi în căutarea unui job. „Potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante, la această dată sunt disponibile locuri de muncă în domenii precum: construcţii, confecţii, servicii, protecţie şi pază, producţie. Angajatorii care dispun de locuri de muncă vacante pot participa la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, organizată de AJOFM Dolj din data de 19 octombrie 2018, având astfel posibilitatea de a-și promova ofertele de locuri de muncă și de a interacționa direct cu cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, în vederea selectării persoanelor care corespund cel mai bine cerințelor proprii. Totodată, reamintim angajatorilor care doresc să își asigure forță de muncă de calitate, calificată în funcție de cerințele proprii, că pot opta pentru derularea de programe de ucenicie la locul de muncă și, de asemenea, pot solicita finanțarea acestora din fonduri publice“, se mai arată în datele oferite GdS de AJOFM Dolj.

Doljul, pe primul loc la ajutoare sociale

Conform datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), la sfârşitul anului trecut au beneficiat de acest ajutor social 220.207 de persoane. Cei mai mulţi beneficiari erau înregistraţi în judeţele Dolj – 13.694 de persoane, Buzău – 11.062 de persoane, Bacău – 10.780, Galaţi – 10.031 şi Teleorman – 9.986 de persoane. Suma totală plătită în decembrie de statul român pentru ajutorul social (venit minim garantat) depăşeşte 60,88 milioane de lei, valoarea medie fiind de 276,49 lei de persoană.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS