10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLa Filiași, o mamă este cercetată penal pentru că nu și-a trimis copilul la școală

La Filiași, o mamă este cercetată penal pentru că nu și-a trimis copilul la școală

La Filiași, școala cooperează cu poliția pentru reducerea abandonului școlar

Părinții pot răspunde penal dacă nu își trimit copii la școală. Un astfel de caz există la Filiași.

O femeie din oraşul Filiași, județul Dolj, este cercetată penal după ce a luat decizia să nu îşi mai trimită la şcoală copilul în vârstă de 13 ani. Mama copilului a motivat acest lucru spunându-le poliţiştilor că fiul ei rămăsese repetent deja de două ori şi a considerat că este inutil să mai meargă la cursuri. „În urma unei activităţi preventive privind abandonul şcolar, poliţiştii au descoperit acest caz la Şcoala Generală din Filiaşi. Au mers la domiciliul copilului, iar mama acestuia a spus că nu l-a mai trimis la şcoală pentru că era repetent de două ori. În acest caz s-a deschis dosar penal și se fac cercetări“, au declarat reprezentanţii Poliției Dolj.
După ce s-a trezit cu poliţia la uşă, mama copilului a revenit asupra deciziei şi l-a retrimis la şcoală. Însă, femeia este în continuare cercetată pentru împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu.

Elevul era repetent prin abandon

Managerul unității școlare spune că elevul era repetent prin abandon și că la nivelul școlii mai sunt câteva cazuri izolate.
„Plângerea penală a fost făcută de cei de la poliție, cu care am început colaborarea intensă de trei ani pe această temă, a copiilor care nu prea frecventează școala. Și avem la nivelul unității școlare opt-nouă situații la toate clasele de gimnaziu. Sunt copii care vin un timp, apoi nu mai vin. În cazul elevului acesta, pentru care s-a făcut pângere împotriva părinților, nu mai venise de la începutul anului. Nici în anii anteriori nu a frecventat cursurile foarte mult. Din acest motiv este și repetent prin abandon, adică nu a ajuns să își încheie situația școlară. Mama lui a venit la școală de curând și a cerut să îl mute la învățământ tip «A doua șansă», dar nu îndeplinește condițiile legale. Are 13 ani și este în clasa a V-a, adică depășește cu doi ani vârsta copiilor din clasă. Legea spune că la programul «A doua șansă» se înscriu cei care depășesc cu trei ani vârsta specifică respectivului an de studiu. Solicitarea a venit motivând că lucrează undeva în afara orașului Filiași și ajunge seara foarte târziu și nu poate monitoriza frecventarea școlii. Sunt informații că mai are o fiică înscrisă la acest program. Copilul nu îndeplinește condițiile legale pentru acest program. După ce a fost formulată plângerea penală, copilul a revenit la școală“, a precizat Alin Mondescu, directorul Școlii Gimnaziale Filiași. Reprezentanții școlii spun că, dacă elevul va frecventa școala, mama ar putea să scape de plângerea penală.

Părinții primesc notele și absențele elevilor prin catalogul on-line

Măsura de prevenire a abandonului școlar și de creștere a performanței școlare este susținută la Filiași și prin catalogul on-line. „Din 1.500 de elevi, sunt opt-nouă copii care nu au situația școlară încheiată. Și noi sperăm să ajungem la zero, prin măsurile de prevenție. În acest scop, poliția merge și prin parcuri și prin alte zone pentru a identifica elevii care lipsesc de la școală și raportăm părinților. Avem și catalog electronic prin care transmitem direct părinților notele și absențele elevilor. Este implementat de trei ani. Și dă rezultate. Mai sunt câteva cazuri izolate în care familiile nu sunt interesate direct de situația copiilor. Nu ne-au lăsat nici un număr de telefon, ci doar adresa și uneori când ajunge acasă poliția sau mediatorul școlar nu găsesc pe nimeni și află că sunt plecați în străinătate“, a mai precizat managerul Școlii gimnaziale Filiași. Acesta spune că măsurile de prevenire a abandonului școlar au îmbunătățit și performanța școlară. În vara acestui an, la evaluarea națională, la limba română, un singur elev a obținut notă sub 5, iar la matematică au fost doar 16 astfel de rezultate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS