22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUrinezi la colţul blocului, iei amendă

Urinezi la colţul blocului, iei amendă

Un nou regulament privind contravențiile este în dezbatere publică la Slatina, 19 noi fapte putând fi sancționate după ce actul va fi supus votului în consiliul local.

Noul regulament, actualizat ultima dată în 2014, va cuprinde 104 contravenții, dintre care 19 pentru fapte care nu au mai fost sancționate până în prezent în municipiul Slatina. Propunerile au fost făcute de Poliția Locală și urmează să fie aprobate la mijlocul lunii noiembrie, cel mai probabil, după ce se va încheia etapa de transparență decizională. Până după mijlocul lunii octombrie se așteaptă propunerile cetățenilor cu privire la cele prezentate în proiectul de regulament.

Câte animale se pot ține într-un apartament

Dacă pentru unele dintre faptele sancționabile existau reglementări, pentru altele s-a născut în timp această nevoie, a explicat directorul Poliției Locale, Adrian Pop, care a menționat că în ultimii ani s-au primit nenumărate sesizări. Printre acestea se regăsesc cele referitoare la hrănirea animalelor pe domeniul public sau privat al municipiului, care va fi sancționată cu amenzi între 400 și 800 de lei.
„Nu întotdeauna cei care iubesc animalele lasă mâncare specială de câini sau de pisici. De obicei, vin cu oala de mâncare care le-a rămas prin casă, o înșiră la colțul blocului, la intrare, pe scări de bloc sau te miri pe mai unde, prin locuri de joacă. Această atitudine produce disconfort și, în plus, pune și cetățenii în pericol, pentru că acei câini care încep să mănânce devin agresivi cu cetățenii care trec prin zonă. (…) Nu aruncă hrana asta într-un loc retras, nu se gândesc și la siguranța cetățenilor, o lasă pe alei, în parcuri, lângă pubelele de gunoi, iar o altă persoană care vine să arunce gunoiul e mușcată de câine“, a motivat directorul Poliției Locale.
Iubitorii de animale sunt revoltați de propunere și spun că vor depune, pe de o parte, propriile propuneri în perioada de transparență, iar pe de alta vor contesta actul, după ce acesta va fi aprobat, dacă nu se renunță la această prevedere. „O hotărâre de consiliu local n-are cum să bată o lege organică, dar la noi e totul cu susul în jos. Pentru că încalcă Legea nr. 205/2004, care spune clar că fiecare om este obligat prin lege nu numai să nu tortureze animalele, dar să ajute, or a hrăni un câine aflat în suferință pe stradă nu este un delict, în niciun caz“, a declarat Cecilia Romaniuc, o iubitoare de animale din Slatina care reprezintă și Federația Națională a Asociațiilor pentru Protecția Animalelor în municipiu.
Va fi sancționată, de asemenea, și obstrucționarea capturării animalelor fără stăpân de pe raza municipiului. În acest caz, amenda este între 400 și 800 de lei, dar și nesupravegherea sau abandonarea animalelor (amenzi între 400 și 800 de lei). Pe de altă parte, noul regulament mai stabilește că slătinenii nu pot crește mai mult de trei pisici într-un apartament sau mai mult de doi câini, în caz contrar amenda fiind între 500 și 800 de lei. Dacă animalele îngrijite fac zgomote și deranjează vecinii, proprietarii patrupedelor mai au de achitat amenzi între 400 și 800 de lei. „Am avut de curând o sesizare pe strada Cireașov, unde o femeie crește cel puțin 20 de pisici. De la scara blocului nu te mai puteai apropia din cauza mirosului, ele produc disconfort, plus pureci de la animale. În astfel de cazuri se identifică persoana, se somează și dacă nu se conformează îi aplici sancțiunea contravențională. Vă dați seama că n-o să intervenim acolo unde situația este în regulă, decât acolo unde vecinii sunt deranjați și se produce disconfort. În blocul din zona Cuptorului de Aur avea o persoană cinci câini, de talie medie și mare. Când am fost acolo, de la parter până la etajul III, unde locuia acea persoană, erau numai dejecții pe scara blocului. Eu înțeleg că iubim animalele, și eu am acasă doi câini, dar…“, a adus șeful Poliției Locale argumente în favoarea propunerilor făcute.
„Nu există o formulă de calcul, pur și simplu apreciezi cam care ar putea fi sancțiunea pe care s-o aplici, ținând cont și de faptul că poate fi achitat în 15 zile jumătatea minimului. Dacă îi aplic 100 de lei amendă, în 15 zile el poate achita 50 de lei“, a mai spus Adrian Pop.

Fără toalete publice, dar cu amenzi

Cetățenii care se află în locul nepotrivit la momentul nepotrivit și își vor satisface nevoile fiziologice, în lipsa toaletelor, pe domeniul public sau privat al municipiului, în scări de bloc, la colț de bloc, în parcuri etc. vor fi amendați, dacă vor fi surprinși sau vor fi ulterior identificați cu ajutorul imaginilor de pe camerele video, cu amenzi între 100 și 500 de lei. Vor fi sancționați pe viitor și „scuipătorii“ de semințe în fața scărilor de bloc, cei care aruncă pe unde se nimerește cojile, dar și cei care utilizează locurile de joacă în intervalul 22.00-8.00, cei care nu-și îngrădesc proprietatea cu gard împrejmuitor și încurajează, astfel, depozitarea de reziduuri, cei care pătrund cu animalele de companie în incinta locurilor de joacă etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS