11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcarea cu plată încurcă accesul în bloc

Parcarea cu plată încurcă accesul în bloc

Proprietarii dintr-un bloc din centrul Craiovei se plâng că, de când s-a instituit parcarea cu plată pe strada A.I. Cuza, intrarea în bloc în cazul unor intervenții de urgență sau pentru ridicare gunoiului ori altor bunuri mobile aparținând proprietarilor le este blocată. Accesul se face anevoios, printre mașinile aflate în parcare, iar ambulanța care vine la un bolnav, mașinile Salubrității când descarcă tomberoanele de gunoi și cele care aduc marfă societăților ce au sediul la parterul blocului staționează pe carosabil, blocând minute în șir sensul de mers.

Această situație se întâlnește la blocul Casa Albă situat în buricul orașului și ai cărui locatari susțin că parcarea cu plată de pe strada A.I. Cuza le încurcă intrarea în bloc, de când a fost stabilită, în urmă cu un an. „Lucrurile nu sunt așa de simple, accesul în bloc, la scările A, C1 și C2, se face pe această poartă de doar trei metri. Tot pe aici se scot tomberoanele cu gunoi, pe această intrare își fac societățile comerciale aprovizionarea. În cazul unei urgențe medicale, aici vine ambulanța. În plus, proprietarii când își aduc mobilă sau alte bunuri voluminoase folosesc această cale de acces. Numai că în fața intrării avem acum parcare cu plată, iar posibilitatea de a aduce mașina Salubrității, ambulanța sau alt autovehicul cât mai aproape de poarta de la intrarea în bloc este anulată din start. Când ridică gunoiul, cei de la Salubritate se plimbă cu tomberoanele printre mașini sau ocolesc pe la colțul străzii. Ambulanța când a fost chemată a staționat pe carosabil, iar cei din parcare s-au plâns că sunt blocați. Mai sunt proprietari care își aduc mobilă și este dificil să o descarci în mijlocul străzii și apoi să treci cu ea printre mașinile din parcare. Și înainte era parcare, dar veneau și plecau. Acum șoferii plătesc și pot să rămână aici și întreaga zi, chiar și noaptea. Asociația a făcut solicitare din luna februarie a.c. la primărie, să lase un spațiu liber măcar în fața intrării blocului, așa cum s-a făcut la blocul Femina. Nu dorim să aducem mașinile care ne deservesc în curtea interioară, dar măcar să ni se înlesnească accesul cât mai aproape de intrare. Nu am primit răspuns. Au făcut și proprietarii solicitări și răspunsul este unul vag“, spune președintele Asociației de proprietari Bloc Casa Albă, Stan Stoian. Vag, în sensul că reprezentanții primăriei au spus „se va analiza această oportunitate“.
Reprezentanții asociației mai spun că și angajații celorlalți furnizori de servicii, SC Termo Craiova SRL și Compania de Apă Oltenia, când trebuie să intervină în cazul vreunei probleme la centrala aflată în subsolul blocului tot această intrare folosesc, iar sculele necesare, gen tuburi de oxigen și conducte, sunt, de asemenea, trecute printre mașinile din parcare. Ce-i drept, nu se întâmplă în fiecare zi, dar și când apar astfel de situații imprevizibile, accesul este greoi. Într-o astfel de situație se găsea miercuri, 19 septembrie, un locatar care avea nevoie să scoată din bloc un corp de mobilă. „Aștept să vină un autovehicul să încarc niște mobilă. Nu știu cum să procedez. Nu sunt locuri libere pentru că parcarea este ocupată, iar dacă găsește un loc la nu știu ce distanță de intrarea în bloc, mă plimb cu mobila prin parcare. Totodată, mă întreb, dacă parchează pentru 15 minute, trebuie să plătesc parcarea pe o oră? Tatăl meu a avut probleme cu Poliția Locală când a parcat, dar a mers în instanță și a câștigat“, spune un proprietar din blocul Casa Albă.

Noi unde parcăm?

În plus, locatarii se plâng că sunt singurii din zona centrală care nu au unde să-și mai parcheze propriile autoturisme, deși plătesc taxa de parcare. Sunt nevoiți seară de seară să caute locuri de parcare, fiindcă cei din administrația locală le-au indicat să meargă să-și lase autoturismele în parcarea subterană, bineînțeles contra cost. „Proprietarii, 55 la număr, au semnat o solicitare către primărie să se găsească o rezolvare. În sensul că toate blocurile din centru au locuri proprii de parcare. De exemplu, cei de la Romarta au curtea lor interioară, cei de la Lumea Copiilor au în spatele blocurilor, cei de la Femina, la fel au curtea interioară, numai noi și cei din Asociația de proprietari IJK nu avem unde să ne lăsăm seara mașinile. Dăm ture, ca să găsim un loc liber. Din primărie ne spun să ne ducem în parcarea subterană. Este inechitabil. Cum vine asta, noi să plătim parcare de două ori și de ce?!“, se întreabă retoric Stan Stoian, președintele asociației de proprietari, care vorbește în numele locatarilor din blocul Casa Albă.

Las-o, mă, că merge așa!

Reprezentanții unora dintre operatorii locali de servicii spun că se confruntă frecvent în Craiova cu astfel de situații. „Personalul operativ al SC Salubritate Craiova SRL care deservește zona respectivă duce europubelele aflate în curtea interioară la autogunoiera staționată pe strada A.I. Cuza, în vederea golirii, întrucât mașina de gunoi nu are acces în perimetrul curții din cauza dimensiunii reduse a porții de acces. Operațiunea durează câteva minute. Situația în care muncitorii noștri sunt nevoiți să tragă pubelele până la mașina de gunoi staționată într-un loc accesibil, chiar și pe o distanță de zeci de metri, este destul de des întâlnită în oraș. Spre exemplu, pe unele alei din Craiova, autocompactoarea nu are loc nici măcar cu spatele, iar în alte cazuri există riscul deteriorării cablurilor TV sau de electricitate care sunt amplasate la o înălțime mică față de sol“, a precizat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.
Unul dintre viceprimarii Craiovei spune că în fața blocului Casa Albă a fost parcare și în trecut, dar situația actuală este cel mai bine cunoscută de cei de la Serviciul Sistematizarea Circulației. „Pe strada A.I. Cuza în zona blocului Casa Albă dintotdeauna a fost amenajată parcare. Responsabili cu stabilirea parcărilor sau spațiilor de acces sunt cei de la Comisia de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale“, a precizat viceprimarul Craiovei Adrian Cosman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS