10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDomenii vulnerabile din economie. Ce trebuie să știți

Domenii vulnerabile din economie. Ce trebuie să știți

Atenție cu cine faceți afaceri! În unele domenii de activitate, multe firme sunt predispuse la insolvențe, iar în alte domenii, termenele de plată a facturilor sunt destul de mari, deci riscul de a vă încasa banii pe marfa vândută sau pe serviciul prestat în acele domenii este destul de mare. Puteți citi mai jos despre capcanele existente în economie.

Evoluția insolvențelor în ultima perioadă este văzută de analiști drept un barometru foarte sensibil al situației din economie, se arată într-un studiu al KEYSFIN, realizat în funcție de datele financiare și de insolvențele înregistrate din 2017 încoace.
Potrivit datelor publicate în acel studiu intitulat „Capcanele din economie“, care ne-a fost transmis redacției, cele mai riscante trei sectoare din economie, din punctul de vedere al insolvențelor, sunt comerțul (cu 2.812 insolvențe în 2017), construc-țiile (cu 1.324 de insolvențe) și industria prelucrătoare (1.089 de insolvențe). Specialiștii avertizează că reprezentanții firmelor care intenționează să facă afaceri cu societăți din domeniile de activitate enumerate mai sus (care reprezintă un procent mare din economie) trebuie să fie foarte atenți în relațiile comerciale cu firme din domeniile respective. Nu orice firmă care activează în domeniul comerțului, construcțiilor și industria prelucrătoare trebuie considerată din start o firmă riscantă, ci studiul este orientativ, pentru cei care vor să demareze afaceri cu parteneri din respectivele domenii, precum și din altele.
La polul opus, cu cele mai puține insolvențe înregistrate, se află domenii precum sănătatea și asistența socială (28 de insolvențe), învățământul (35 de insolvențe) și industria extractivă (39 de insolvențe).

Termene uriașe de plată a facturilor

Chiar dacă lichiditatea curentă a firmelor a crescut în piață în 2017 față de 2016 cu 38%, studiul realizat de KEYSFIN relevă că există în continuare domenii de activitate în care există întârzieri la plata facturilor către furnizori, iar plățile se fac la termene destul de lungi. „În activitățile profesionale, de exemplu, perioada medie de încasare a creanțelor a ajuns la 223 de zile, iar cea de plată se situează la 238 de zile.
În construcții, situația este și mai dificilă. Plățile se fac, în medie, la 422 de zile, iar încasările la 195 de zile. În topul celor mai riscante sectoare, din acest punct de vedere, se mai află agricultura, industria extractivă, energia electrică și gazele“, se arată în studiu. Specialiștii de la KEYSFIN au realizat un grafic (vezi foto) cu domeniile de activitate, în funcție de termenele de încasare a datoriilor și de termenele la care se face plata facturilor. Cel mai puțin riscante, din punctul de vedere al încasărilor și plăților, sunt firmele din domeniile de activitate următoare: cultură și diverstisment; sănătate; hoteluri și restaurante; comerț; industria prelucrătoare. Cele mai riscante sunt afacerile din domeniile: activități profesionale; construcții; agricultură; industria extractivă; energie electrică și gaze.
Firmele care deja sunt pe piață cunosc riscurile și termenele de plată mari din acele domenii, însă informațiile din studiu pot fi utile celor care își deschid acum o firmă și pornesc la drum, în afaceri.
Vestea bună este că, cel puțin la nivelul anului 2017, plățile restante pe ansamblul economiei au scăzut cu 17,6% comparativ cu 2016, ajungând la 20 de miliarde de euro, iar gradul de îndatorare s-a redus la 53,7%, susțin specialiștii amintiți.

Prudență, după insolvențe

În timpul valului de insolvențe din perioada crizei, oamenii de afaceri au avut multe de învățat. Experiența acumulată atunci de „jucătorii“ importanți din economia locală îi face ca acum să evite crearea de blocaje financiare. În general, comportamentul antreprenorilor care vor să facă afaceri cu firmele intrate în insolvență se bazează pe prudență. Specialiștii în audit și consultanță de la Professional Consulting din Craiova au precizat pentru GdS că, în principiu, când o firmă intră în insolvență se creează suspiciuni și multe firme nu mai interacționează cu acea firmă din punct de vedere comercial, din rațiuni de prudență. Sunt rare cazurile în care firmele furnizoare mai intră în relații comerciale cu societăți aflate în insolvență, iar când o fac, perfectează tranzacția „cu banul jos“ sau cu măsuri stricte de protecție, pentru a avea certitudinea că își încasează facturile.
În ceea ce privește termenele de plată, domeniile de activitate în care plățile se fac la termene mari sunt aceleași ca în alți ani. „Noi nu avem cunoștință ca în ultima perioadă să fi apărut blocaje financiare semnificative la nivel local. Singurele probleme sunt cu unitățile mari, de la care furnizorii mici încasează cu greu facturile, din cauză că firmele mai mici nu pot să pună presiune pe companiile mari să plătească, astfel că mai întârzie plata facturilor, dar acest aspect a existat și în trecut și există și acum“, a precizat un specialist de la Professional Consulting.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS