24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljExpertiza dă sentința în privința gazonului de pe „Oblemenco“

Expertiza dă sentința în privința gazonului de pe „Oblemenco“

Gazonul stadionului din Craiova a pus probleme jucătorilor și la meciul Universitatea – Viitorul. Faza în care Bărbuț șutează cu sete la poartă, dar în urma lui sare o brazdă de iarbă cu tot cu nisip, stă mărturie (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Soarta gazonului arenei „Ion Oblemenco“ din Bănie atârnă de rezultatul expertizei comandate de primărie, care vizează sănătatea plantei și straturile de dedesubt. „În funcție de concluziile expertului o să știm ce avem de făcut mai departe“, susține primarul Mihail Genoiu. Edilul a dezvăluit, pentru GdS, și problemele descoperite la gazon după ce municipalitatea a preluat mentenanța lui.

Suprafața de joc a stadionului din Craiova, care s-a dovedit de la început punctul nevralgic al investiției de 55 de milioane de euro, a lăsat de dorit și după partida din weekendul trecut, Universitatea – Viitorul 2-0. După trei săptămâni în care nu a fost atins de crampoanele jucătorilor, gazonul a arătat la fel ca ultima dată: frumos văzut de sus, din tribune, dar fragil la firul ierbii. Imaginea prezentată de GdS, în care Bărbuț șutează cu sete la poartă, dar în urma lui sare o brazdă de iarbă cu tot cu nisip, stă mărturie. Va arăta până la urmă gazonul arenei „Ion Oblemenco“ la standarde europene? Totul ar depinde de rezultatul expertizei tehnice solicitate de primărie pentru a se stabili cât de sănătos este firul de iarbă și ce se întâmplă cu straturile de dedesubt. „În funcție de concluziile expertului, o să știm mai departe ce avem de făcut“, a spus primarul Craiovei, Mihail Genoiu, la Radio Sud și pentru Gazeta de Sud.

Gazonul stadionului din Craiova la meciul de sâmbătă seară, Universitatea – Viitorul (Foto: Alexandru Vîrtosu)

Edilul Băniei a explicat care este situația actuală a gazonului de la stadion și ce se va putea face pentru ca acesta să nu mai fie un veșnic subiect de critici. „Eu nu pot să vorbesc în termeni superlativi de gazon, dar nici nu pot să-mi exprim o părere categorică, pentru că nu sunt un specialist în domeniu. Sunt probleme cu gazonul în continuare, asta e clar, dar sper ca starea lui să se îmbunătățească după ce vom avea anumite informații. Noi am cerut o expertiză asupra sănătății plantei, pentru că am avut multe informații de la constructor, am primit și niște acreditări de la constructor date de specialiștii FIFA în privința calității gazonului, dar acele garanții, acele specificații, se refereau strict la gazon din punct de vedere a siguranței jucătorilor. În nici un caz la ce este dedesubt sau la sănătatea plantei, dar, una peste alta, dintotdeauna s-a știut că gazonul stadionului de la Craiova are o problemă cu adâncimea rădăcinii“, a afirmat Mihail Genoiu.
„De aceea, am demarat o procedură de achiziție publică a unei expertize tehnice. Joia trecută s-a semnat contractul și așteptăm rezultatul. Un rezultat care poate să ne spună că planta este sănătoasă, dar nu e matură și mai are de crescut, iar în timp se va stabiliza sau că planta are probleme, ori stratul de sub covorul de gazon are probleme. De aici vom trage o concluzie asupra sănătății plantei și o să știm ce avem de făcut“, a adăugat edilul.

Așa arată gazonul la marginea terenului, în zona unde se află canalizarea (Foto: Alexandru Vîrtosu)

„Noi am respectat condițiile din cartea tehnică a gazonului“

Primarul Mihail Genoiu a mai menționat că în toată această perioadă „noi am respectat condițiile din cartea tehnică a gazonului, indicațiile consultantului, pentru că gazonul este monitorizat de senzori de umiditate, de temperatură, printr-un soft specializat în acest sens“. „Noi am avut o singură obligație pentru a nu pierde garanția gazonului: să respectăm indicațiile din cartea tehnică. Acum el ar avea o umiditate cât mai apropiată de cea indicată în cartea tehnică și asta ar însemna că ar trebui să fie cât mai stabil și să nu mai sară acele brazde. De fapt, asta a fost problema gazonului la Craiova, că el se rupea foarte ușor. Așa, când te uiți din tribune, el arată bine, este verde, frumos, dar stabilitatea lui în contact cu crampoanele jucătorilor este foarte importantă“, a mai spus Genoiu.
Edilul a dezvăluit și ce a descoperit primăria de când a preluat mentenanța gazonului și de când „am început să intrăm serios asupra problemelor care afectează starea gazonului“. „Am găsit și lucruri care nu funcționau așa cum ar trebui. Există două instalații de evacuarea a apei, cea de drenare, care absoarbe apa provenită din ploi, o colectează și o evacuează de pe suprafața de joc, și cea care absoarbe pânza freatică. Când ploua puternic, pompele care evacuează apa nu făceau față și am fost obligați să le schimbăm, iar acum zic eu că funcționează bine. În ceea ce privește instalația care absoarbe pânza freatică, am constatat că pompele de evacuare nu funcționau, unele dintre ele chiar nu au funcționat niciodată. Astfel, umiditatea din stratul rădăcinii gazonului era destul de mare, de peste 20%, ceea ce era foarte mult, pentru că în cartea tehnică a gazonului este trecută o umiditate de 15%, maximum 20%. Am reglementat și această problemă. În plus, am mai găsit și niște conducte sparte într-una din laturile terenului de joc, nu știu din ce motiv pentru că ele erau destul de adânc băgate în pământ. Și acestea au fost înlocuinte“, a explicat Mihail Genoiu.
„Acum așteptăm din nou vizita constructorului și a celor de la CNI, pentru a vedea dacă au fost remediate toate problemele constatate la vizita trecută, dar și rezultatul expertizei pe care ni-l va da expertul și în funcție de care vom ști mai departe ce este de făcut“, a conchis edilul Băniei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS