11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUn șofer a spart capul unui polițist

Un șofer a spart capul unui polițist

O fotografie cu agentul lovit cu telefonul în frunte a fost postată pe pagina de facebook a Sindicatului Polițiștilor Dolj (Foto: Sindicatul Polițiștilor Dolj)

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus, miercuri noaptea, reținerea unui bărbat de 32 de ani, din municipiu, acuzat că a spart capul unui polițist de la Rutieră care a încercat să-l oprească în trafic. În ultima perioadă, mai mulți polițiști au fost bătuți, mușcați sau loviți cu mașina.

Incidentul în urma căruia un polițist din cadrul Serviciului Rutier Dolj s-a ales cu capul spart a avut loc miercuri seară, pe o stradă din apropierea Centurii de Nord a municipiului Craiova.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, un echipaj de polițiști de la Serviciul Rutier, care acționa pe Centura de Nord, a făcut semnal de oprire unui autoturism Fiat, care depășise neregulamentar un alt autoturism. Șoferul nu a oprit la semnalul oamenilor legii, așa că aceștia din urmă au plecat în urmărirea lui și au reușit să-l oprească pe Șoseaua Bălcești. „Întrucât șoferul nu a oprit la semnal, politiștii au pornit în urmărirea lui cu semnalele acustice și luminoase în funcțiune, reușindu-se blocarea în trafic a autoturismului. În momentul în care polițiștii încercau să-l imobilizeze, șoferul a lovit unul dintre polițisti cu telefonul în zona capului“, au precizat polițiștii doljeni. După aceea, șoferul a rupt-o la fugă, iar unul dintre agenți a tras mai multe focuri în aer, însă nu a reușit să-l mai prindă pe fugar.
Polițistul rănit a fost transportat la Spitalul de Urgență Craiova, unde a primit îngrijiri medicale, iar între timp, șoferul fugar s-a prezentat la sediul IPJ Dolj. Oamenii legii au stabilit că este vorba de Marius Cauc, de 32 de ani, din Craiova, însă nu au găsit vreun motiv pentru care bărbatul nu a vrut să oprească la semnalul polițiștilor, după care a lovit un agent cu telefonul mobil în cap.
Craioveanul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ. De asemenea, bărbatul avea permis de conducere, iar autoturismul pe care îl conducea avea ITP și poliță RCA valabile.
Cercetările au fost preluate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecatoria Craiova, care, după audieri, a dispus reținerea craioveanului de 32 de ani pe o perioadă de 24 de ore. Joi, șoferul a fost arestat prevetiv.
După acest incident, o fotografie cu agentul lovit cu telefonul în frunte a fost postată pe o rețea de socializare de Sindicatul Polițiștilor Dolj.

Polițiști loviți, mușcați sau călcați cu mașina

Ultimul astfel de incident a avut loc în mai, anul acesta, când un bărbat de 28 de ani, din comuna doljeană Ișalnița, care doar ce fusese eliberat condiționat, a mușcat un polițist care încerca să-l imobilizeze.
Potrivit polițiștilor doljeni, în noaptea de 28 spre 29 mai, polițiștii au fost anunțați prin 112 despre faptul că un tânăr din Ișalnița își amenință familia cu o foarfecă. Oamenii legii au plecat la adresa indicată, însă nu au reușit să-l calmeze pe bărbat, care și-a înfipt dinții în mâna unuia dintre agenți. Este vorba de Ciprian Marius Stîngă, de 28 de ani, recidivist, care fusese eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava pe 19 aprilie, anul acesta.
În septembrie, anul trecut, un agent din Pielești a fost lovit cu capul în figură de un șofer de 25 de ani, pe care îl imobilizase. Oamenii legii au susținut atunci că atât șoferul, cât și un pasager din autoturismul BMW condus de acesta, au devenit violenți, motiv pentru care au fost imobilizați și duși la secție. Pe drum, șoferul ar fi lovit cu capul în figură pe unul dintre cei doi polițiști de la Secţia 5 Poliţie Pieleşti, pe agentul principal Sorin Cepoi. Tânărul a fost trimis în judecată pentru ultraj, iar în mai, anul acesta, a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare cu suspendare. Sentința a fost atacată cu apel, în prezent dosarul fiind pe rolul Curții de Apel Craiova.
În august, anul acesta, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a unui minor de 16 ani, acuzat că a lovit cu mașina un polițist care încerca să-l tragă pe dreapta. Incidentul în care a fost rănit agentul de poliție a avut loc în noaptea de 13 spre 14 martie 2017. Este vorba de Antonio Sorin G., de 16 ani, din Craiova, care era însoțit de alți trei minori în momentul incidentului.
În iunie, anul trecut, un tânăr de 25 de ani, acuzat că a făcut scandal, a mușcat un polițist și a spart un geam de la ușa Secției 1 Craiova, a fost condamnat definitiv la doi ani și șapte luni de închisoare pentru ultraj. În plus, inculpatul a primit o amendă penală de 1.200 de lei pentru distrugere.

Ultrajul

Potrivit Codului Penal, ultrajul reprezintă ameninţarea, lovirea, vătămarea corporală, loviturile cauzatoare de moarte sau omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Ultrajul se pedepsește cu închisoarea prevăzută de lege pentru aceste infracțiuni, ale căror limite se majorează cu o treime. Dacă ultrajul a fost comis asupra unui poliţist sau jandarm aflați în exercitarea atribuţiilor de serviciu, limitele pedepselor pentru aceste infracțiuni se majorează cu jumătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS