8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAvantaje pentru pensionarii cu grupa I de muncă

Avantaje pentru pensionarii cu grupa I de muncă

Persoanele care au ieșit la pensie după 1 ianuarie 2011 și au lucrat minimum 25 de ani cu grupa I de muncă sau în condiții speciale vor avea parte de creșterea pensiei, deoarece punctajul cumulat de aceștia nu se mai împarte la un stagiu de cotizare de 35 de ani, ci se raportează la 25 de ani, după caz. Cei care încă nu au ieșit la pensie beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare.

Directoarea CJP Dolj, Daniela Licu

Unele dintre persoanele care au lucrat cu grupa I de muncă vor beneficia de creșterea pensiei, după recalcularea care va avea loc după 1 octombrie 2018. Legea nr. 221/2018 care va intra în vigoare la 1 octombrie prevede anumite avantaje pentru persoanele care au lucrat cu grupa I de muncă, inclusiv mai mulți bani la pensie. „De această lege vor beneficia pensionarii care și-au deschis drepturile de pensie după 1 ianuarie 2011 și care au lucrat minimum 25 de ani în aceste condiții speciale sau grupa I de muncă, așa cum s-a numit anterior lui aprilie 2001, cu excepția personalului artistic, care are nevoie de doar 20 de ani de vechime, iar prin personal artistic se înțeleg acrobați, balerini, suflători, iar ceilalți sunt cei din personalul navigant din aviația civilă, din siderurgie, din CFR, dar care au minimum 25 de ani lucrați în grupa I sau în condiții speciale și, de asemenea, și-au deschis drepturile de pensie după 1 ianuarie 2011“, a precizat directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu. Ea a mai explicat că a existat Legea nr. 155/2015 care a avut aceleași prevederi pentru persoanele care au lucrat cu grupa I și și-au deschis drepturile de pensie înainte de 1 ianuarie 2011. Astfel, prin Legea nr. 221/2018 lucrurile se echilibrează pentru toată lumea care a lucrat în condiții speciale.
Avantajul acelor persoane care sunt deja la pensie și care au lucrat în trecut cu grupa I de muncă în condiții speciale este acela că vor beneficia de majorarea pensiei, prin împărțirea punctajului acumulat la un număr mai mic de ani de vechime. Punctajul mediu anual obținut va crește, pentru că numărul total de puncte nu se va mai raporta la 35 de ani, ci la 25 de ani de vechime.

Nu se depune nicio cerere de recalculare

Recalculările se fac din oficiu pentru beneficiarii acestei legi, începând cu data de 1 octombrie 2018. Legea prevede că dosarele respective de pensie vor fi recalculate în interval de un an, însă drepturile de pensie majorate se vor cuveni începând cu luna octombrie, dar vor fi plătite în momentul în care s-a făcut recalcularea, retroactiv.
Directoarea CJP Dolj informează că toate recalculările de pensie cuvenite pe Legea nr. 221/2018 se vor face din oficiu, de către Casa Județeană de Pensii, etapizat, fără să fie nevoie să se depună vreo cerere din partea pensionarilor. „Toată selecția acestor dosare se va face informatic la nivelul Casei Naționale de Pensii Publice și noi vom lucra aceste dosare în 12 luni“, a explicat Daniela Licu.
De asemenea, directoarea CJP Dolj a mai precizat că la programul de audiențe au venit pensionari care au lucrat cu grupa a II-a de muncă întrebând dacă ei beneficiază de avantajele Legii nr. 221/2018, însă actul normativ este clar în acest sens: nu se aplică persoanelor care au lucrat cu grupa a II-a, ci numai celor evidențiate mai sus.

Reducerea vârstei de pensionare pentru cei care vor să se pensioneze

Există avantaje și pentru persoanele care au lucrat cu grupa I de muncă și care urmează să se pensioneze. În Legea nr. 221/2018 este publicat un tabel care arată cu cât se reduce vârsta de pensionare pentru o perioadă anume lucrată cu grupa I. Astfel, conform tabelului din lege, persoanele care au lucrat doi ani cu grupa I vor beneficia de o reducere cu un an a vârstei standard de pensionare, cei care au lucrat cinci ani vor putea ieși la pensie mai devreme cu doi ani și șase luni decât vârsta standard, precum și cei care au lucrat zece ani în condiții speciale și cu grupa I vor ieși la pensie mai devreme cu cinci ani și tot așa până la o vechime de 24 de ani și peste, când se aplică o reducere a vârstei standard de pensionare cu 12 ani.
Cu toate aceste avantaje și reduceri, oamenii trebuie să știe că vârsta standard de pensionare nu poate fi mai mică de 50 de ani la femei și 52 de ani la bărbați, cu excepția balerinilor și acrobaților care se pot pensiona la o vârstă standard de 40 de ani (femeile) și 45 de ani (bărbații).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS