27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Olimpicii craioveni pe meridianele lumii“

„Olimpicii craioveni pe meridianele lumii“

Redactată în două volume ample (vol. I – 307 p., vol. II – 257 p.), lucrarea reputatului profesor Nicolae A. Andrei, fost director al Colegiului Național „Carol I“, aduce o viziune de ansamblu asupra istoriei, evoluției și performanțelor obținute de-a lungul timpului de această prestigioasă unitate școlară.
Rod al unei îndelungate și aprofundate cercetări, cele două volume apărute în acest an la Editura Alma se disting prin bogăția informațiilor pe care le cuprind, punând în lumină pregătirea temeinică, profesională și științifică, stimularea aptitudinilor și a gândirii creatoare, a interesului pentru cultură. Pornind de la datele despre originile și vechimea Craiovei, autorul consemnează înființarea Colegiului Național „Carol I“, atunci o școală de băieți de nivel mediu (1826), neuitând să aducă un elogiu primilor dascăli, dar și absolvenților acestei instituții, aflate între unitățile de vârf ale învățământului românesc. Relevant este și faptul că peste 50 dintre foștii elevi ai liceului craiovean au devenit membri ai Academiei Române. Sunt menționate apoi, ca foști elevi, și personalități de primă mărime ale științei, artei și culturii.
O atenție deosebită este acordată obținerii performanțelor școlare de către elevii liceului, autorul precizând că din anul 1964 până în 2013 s-au obținut la concursurile școlare 951 de medalii, din care 88 de aur.
Profesorul Nicolae Andrei realizează o prezentare a bazei didactice și a constituirii celor trei cicluri – primar, gimnazial și liceal, a încadrării cu cadre didactice, punând în evidență diversitatea mijloacelor de învățământ care asigură progresul școlar, rezultate și performanțe de excepție, plasând unitatea școlară între cele mai valoroase din țară, afirmate în plan național, dar și european. Sunt prezentate mai apoi momente importante din istoria liceului, precum aniversarea în 2016 a 190 de ani de la înființare.
De cea mai mare atenție se bucură performanța școlară, pentru care s-a manifestat interes de la începutul învățământului în limba română. Sunt evocate momente semnificative din istoria școlii românești și se prezintă pe larg participarea elevilor Colegiului Național ,,Carol I“ la concursurile pe discipline școlare, precum și valorificarea excelenței în plan național, european și universal. Informațiile sunt exacte, dezvăluind o cercetare aprofundată. Interviuri cu personalități, profesori și elevi, cifre, imagini, portrete și documente păstrate în arhivele școlare, toate sunt valorificate de autorul care își asumă un efort uriaș de cuprindere și sintetizare a unei existențe exemplare în istoria învățământului românesc, Colegiul Național „Carol I“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS