6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoile speranțe ale tenisului de masă, premii pe bandă rulantă

Noile speranțe ale tenisului de masă, premii pe bandă rulantă

Fac ore întregi de antrenament, renunță la vacanţe cu părinții și excursii cu școala în mod frecvent și au și note foarte bune la școală, pentru că pasiunea pentru tenisul de masă nu exclude studiul, spun cele mai bune junioare ale CSS Slatina, Alexandra Ioniță, Daniela Găină și Andreea Jifcu, fetele care reușesc să-și drămuiască timpul și să obțină premii. Ele reprezintă generația așteptată de ani buni de antrenorii slătineni care au dat României constant jucători la loturile naționale și medalii multe în ultimii ani la campionate europene și chiar mondiale de juniori, în prezent două componente ale lotului național de senioare, Adina Diaconu și Irina Ciobanu, reprezentând școala slătineană de tenis de masă.

Andreea Jifcu, Alexandra Ioniță și Daniela Găină – ordinea este pur întâmplătoare – sunt speranțele clubului de tenis de masă CSS Slatina, cunoscut drept o școală de campioni care nu trăiește din amintiri. Fetele sunt proaspăt medaliate la Cupa Romgaz de la Mediaș, o competiție importantă din calendarul Federației Române de Tenis de Masă desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute. Andreea Jifcu (10 ani) a urcat pe locul III la categoria Junioare III, o categorie superioară vârstei sale, în timp ce locul I i-a revenit Alexandrei Ioniță (12 ani). Daniela Găină (12 ani) a obținut, la rândul său, locul I la Junioare II, de asemenea o categorie superioară vârstei sale, cele trei fete făcându-i mândri pe antrenorii lor Felicia Coneschi, Petre Arnăutu, Mihaela Dospina, Andreea Zanfir și Gabriela Cuțudi. E și greu, recunosc fetele cu sfiala specifică vârstei, ca atunci când mulțumesc să nu o facă întregii echipe, pentru că de-a lungul verii, dacă ar fi să-și amintească doar ultima perioadă de pregătire, nimeni n-a avut vacanță, copiii antrenorilor menționați antrenându-se de la mic la mare, cu toți profesorii în sală.
„Am avut o vară plină și s-a văzut că am progresat foarte mult, la Mediaș am bătut fete de la care luasem bătaie înainte“, explică fetele, care au avut în vacanță câte două antrenamente zilnic, ba chiar au fost nevoite să renunțe, pe final de an școlar, la excursii cu școala sau, în vară, la concediile cu părinții.
Alegerea poate a fost grea la început, deși nici una dintre tenismene nu recunoaște, acum e firesc să aibă întâietate concursurile.
„Chiar nu știu ce m-aș face fără tenis“, spune Daniela, care practică acest sport de la șapte ani, după ce a încercat mai întâi handbalul, urmându-și sora. Din momentul în care a pus, însă, mâna pe paletă și-a dat seama că vrea să meargă cât de departe va putea în acest sport, iar până acum parcursul e aproape fără greșeală. Îi plac însă foarte mult și fotbalul, și alergatul, și joacă bine și tenis de câmp.
Alexandra Ioniță a venit în urmă cu doi ani din București pentru a se antrena cu Felicia Coneschi și Petre Arnăutu, făcând o alegere grea pentru orice copil de vârsta ei. La doar zece ani a plecat de lângă părinți și stă în căminul liceului cu program sportiv, venind în sala de antrenament ori de câte ori se poate, uneori în timpul orelor de educație fizică de la școală, alteori ajungând mai devreme decât ora programată de antrenament pentru grupa din care face parte.
Andreea Jifcu, elevă în clasa a VII-a, pune pe primul loc tenisul, atunci când e invitată să facă un exercițiu de imaginație și să spună ce hotărâre ar lua dacă ar fi pusă în situația de a alege între școală și tenis. Rezultatele de la disciplinele școlare sunt însă cel puțin la fel de bune ca acelea de la tenis și trădează seriozitatea în toate a sportivei.

„Când intram la masă cu ele, îmi era frică“

Progresul înregistrat de cele trei tenismene în această vară l-au remarcat și antrenorii fetelor cu care au intrat în competiție. Mai greu a fost să-și stăpânească, în schimb, emoțiile. „Mi-a fost foarte greu, am avut cu cine să mă lupt, m-am bătut cu fete care până acum mă băteau, s-a văzut că am progresat foarte mult. Când intram la masă cu ele, îmi era frică, dar după, când am început să le bat…“, a mărturist Daniela.
Fetele își amintesc și când au venit primele premii, pentru că de acum le e greu să le mai țină șirul. „Prima competiție a fost la Pitești, cam după un an de tenis, și am urcat pe podium“, și-a amintit Andreea. Daniela, în schimb, a debutat la o importantă competiție la Giurgiu, tot după un an de antrenamente, ocupând locul III.
„Nici nu știam ce este o competiție. Doamna m-a pus să joc și așa am făcut“, a spus Daniela. Alexandra, în schimb, are mult mai multe competiții la activ, pentru că la clubul din București la care a început să se antreneze se organizau frecvent turnee. Este, de altfel, singura care a participat și la competiții internaționale, însă astfel de experiențe îi costă destul de mult pe părinți, nu sunt tocmai accesibile.
Fetele se bucură de fiecare rezultat în parte și așa și-au gândit și strategia, nu-și fac planuri pe perioade lungi, au obiectiv la fiecare concurs. La ultimul, cel de la Mediaș, rezultatele le-au depășit așteptările, însă medaliilor și trofeelor încă le mai găsesc loc în vitrinele special rezervate acasă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS