5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGogonelele de Dăbuleni seacă apa de la robinet

Gogonelele de Dăbuleni seacă apa de la robinet

Localnicii din Dăbuleni folosesc apa potabilă pentru irigarea culturilor

Locuitorii din orașul Dăbuleni, fie că sunt sau nu agricultori, vor primi apă cu porția la robinet. Motivul? Rețeaua de apă a cam secat de când nu a mai căzut un strop de ploaie și localnicii udă la greu culturile de toamnă cu apă potabilă. Drept urmare, operatorul de apă și canal din județ, Compania de Apă Oltenia, s-a trezit cu bazinele goale și a decis să restricționeze furnizarea apei în localitatea cu pricina. „Compania de Apă Oltenia SA este nevoită să restricționeze temporar furnizarea apei potabile, în orașul Dăbuleni, începând cu data de 18.09.2018, din cauza creșterii consumului de apă la utilizatori. Localnicii folosesc apa din rețeaua de apă potabilă să-și ude culturile de toamnă. A fost o lună secetoasă și din acest motiv folosesc apa pentru irigații. În Dăbuleni, din cele cinci puțuri, doar trei sunt funcționale, ceea ce este un impediment pentru noi în fluxul de furnizare a apei potabile aici.
Programul de furnizare a apei potabile va fi urmatorul: 05.00-11.00 și 18.00-23.00. În vederea asigurării în condiții normale a serviciului de alimentare cu apă, Compania roagă utilizatorii să folosească apa potabilă exclusiv pentru nevoile casnice, conform reglementarilor legale specifice aflate în vigoare“, a declarat Adriana Cîmpeanu, director general CAO.
Reprezentanții adminis-trației locale Dăbuleni spun că, într-adevăr, localnicii mai au culturi de toamnă în solarii, cum ar fi roșii, ardei, dar nu acestea sunt cauza creșterii consumului de apă. Numărul culturilor este cu mult redus față de anii trecuți și chiar comparativ cu sezonul cald din acest an, și irigarea acestora nu influenţează consumul de apă. „Într-adevăr, localnicii mai au solarii, unde au culturi de toamnă, roșii, ardei, mai au varză de toamnă, dar numărul acestora este redus. Nu cred că din acest motiv s-a restricționat furnizarea apei în Dăbuleni. Mai degrabă, cred că sunt probleme cu puțurile, cu sistemul, nu din cauza culturilor. Am văzut că ne-a anunțat Compania că restricționează apa la robinet“, a precizat viceprimarul localității Dăbuleni, Ștefan Zaria.
Comparativ cu anii trecuți, în acest sezon, CAO a apelat mai puțin la metoda restricționării furnizării apei potabile în localitățile din mediul rural. Ultima raționalizare în furnizarea apei potabile a avut loc la începutul lunii iunie, în localitatea Plenița. Atunci, ca urmare a secetei prelungite, „în comuna Plenița a crescut consumul de apă potabilă, astfel că debitul prelevat de la sursa de apă este insuficient pentru o distribuție continuă a apei potabile în localitate. Față de această situație, propunem o distribuire a apei potabile după un anumit program“, se arăta într-un comunicat CAO la acel moment.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS