15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLegume mai puţine şi mai scumpe în Piaţa Centrală din Craiova

Legume mai puţine şi mai scumpe în Piaţa Centrală din Craiova

Este sezonul murăturilor, iar gospodinele au început deja să se pregătească pentru iarnă. Acestea vor fi nevoite să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi aproviziona cămara cu conservele necesare. Asta, deoarece, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, legumele sunt mai puține și mai scumpe.

Gospodinele vor fi nevoite să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a-şi aproviziona cămara cu conservele necesare (Foto: Lucian Anghel)

Zacusca, borcanele cu castraveţi puşi la acrit sau gogonelele nu pot lipsi din cămările gospodinelor pasionate de preparatele făcute în casă, care au un gust special. Pentru a le vedea pe toate frumos ordonate pe rafturi, acestea trebuie să treacă mai întâi prin piaţă, unde constată că planurile pe care şi le-au făcut de acasă nu „bat“ cu cele „din teren“, iar de cele mai multe ori, balanţa nu înclină în favoarea lor. Într-un tur pe care l-am făcut ieri prin Piaţa Centrală am întâlnit craioveni care au spus la unison că preţurile legumelor sunt „cam piperate“ şi depăşesc cu mult bugetul pe care îl alocaseră conservelor pentru iarnă. „Vreau să cumpăr legume pentru iarnă, să îmi fac conserve. Preţurile sunt însă extrem de piperate. Roşiile, de exemplu, sunt foarte scumpe, 4 lei kilogramul. Eu nu am serviciu şi am început să cumpăr din timp ca să reuşesc să îmi fac de toate. Gogoşari, castraveţi, zacuscă, varză murată, de toate vreau să fac. Iarna e lungă şi trebuie să ne facem provizii“, a spus Geta, din Craiova.
Altă craioveancă a făcut mai întâi un tur al pieţei pentru a fi sigură că va cumpăra legumele la cele mai bune preţuri. Cu toate acestea, spune că nu a ales cea mai bună zi pentru cumpărături: „Întâi am dat ocol pieţei să văd cum sunt preţurile şi toate sunt scumpe. Până acum o săptămână au fost mai ieftine, dar acum e foc! S-au scumpit toate! O să iau mai puţine decât îmi doream. Am aşteptat să iau pensia. Ce să faci mai întâi cu 640 de lei pe lună? Să plăteşti dările, să faci piaţa?“, se întreba Ioana Radu.
La câţiva metri distanţă, alt bărbat se plângea că nu reuşeşte să găsească roşii mai ieftine de 4 lei kilogramul. „Sunt foarte scumpe legumele. Săptămâna trecută erau cu 3 lei roşiile, acum nu am găsit mai ieftine de 4 lei. Nu ştiu de ce au ridicat atât de mult preţurile. Mă gândesc că e început de săptămână şi de-asta“, a spus Năstase.

În Piaţa Centrală, roşiile se vindeau ieri cu 4 lei kilogramul(Foto: Lucian Anghel)

„E producţie mică, dar n-avem cui să facem reproşuri, decât naturii“

Pe de altă parte, puţinii producători agricoli pe care i-am întâlnit în Piaţa Centrală din Craiova au spus că vara capricioasă le-a cam dat planurile peste cap. Mulţi dintre ei şi-au văzut culturile distruse de ploi sau dăunători şi spun că preţurile sunt dictate şi de producţie. „E producţie mică, dar n-avem cui să facem reproșuri, decât naturii. Anul trecut au fost producţii mult mai bune şi la roşii, şi la ardei. Acum ardeii s-au mănit. Roşiile le-am dat şi cu 6 lei kilogramul. Într-adevăr, e un preţ mai mare, dar este în funcţie de producţie. Dacă e multă marfă, şi preţurile sunt mai mici, dacă e puţină, e mai scumpă. Oricum, producătorul nu vinde mai scump decât bişniţarul“, a spus Ioana Vlăduţ, din Răcarii de Sus.
Ioana Constantinescu este din Teasc şi spune că a fost nevoită să scumpească roşiile din acelaşi motiv: sunt mai puţine. „Am venit cu roşii, cu ardei capia, iar vânzarea merge bine. Roşiile le dau cu 4 lei kilogramul, vinetele cu 2,5 lei, iar ardeiul gras – cu 2 lei. Roşiile au fost şi 2,5 lei kilogramul, şi 3 lei, dar acum le-am scumpit pentru că sunt mai puţine, se cam termină. Şi aşa nu sunt plătite. Şi munca noastră e grea“, a spus Ioana Constantinescu, din Teasc.
Cristina Blaga, din Işalniţa, a cules roadele unei grădini ce se întinde pe un hectar şi spune că anul acesta nu şi-a acoperit investiţia. Cu toate acestea, face preţul şi în funcţie de bugetul clientului. „Vânzarea merge, că noi suntem producători şi facem preţurile în funcţie de client, mai facem şi reduceri. Am ardei la 2 lei, varză la 1,5 lei, am morcovi româneşti şi eu cred că marfa turcească e mai scumpă decât a noastră. Producem rădăcinoase, ardei, vinete, roşii, dar anul ăsta au fost compromise“, a spus femeia.

Cristina Blaga, din Işalniţa, face preţul şi în funcţie de bugetul clientului (Foto: Lucian Anghel)

„Mă înclin în faţa producătorilor agricoli“

Pe lângă faptul că legumele au un preţ cam piperat, craiovenii se plâng şi că în Piaţa Centrală nu găsesc foarte mulţi producători agricoli. „Vrem să vândă producătorii agricoli, nu samsarii. Sunt foarte mulţi samsari în piaţă, nu găseşti producători adevăraţi, de la care să cumperi. Mă înclin în faţa producătorilor agricoli, dar sunt foarte puţini“, a spus o pensionară care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
Pe de altă parte, reprezentanţii SC Piețe și Târguri Craiova SRL spun că, potrivit legislaţiei în vigoare, sunt asigurate 40 la sută din locurile de vânzare din piaţă pentru producătorii agricoli.
„Legislaţia în vigoare prevede să asigurăm 40 la sută din locurile de vânzare din piaţă pentru producătorii agricoli. Noi asigurăm mai mult decât atât, dar nu sunt întotdeauna ocupate. La începutul săptămânii sunt mai puţini producători agricoli. Cei mai mulţi vin spre sfârşitul săptămânii, de joi şi până duminică, pentru că atunci sunt şi mai mulţi cumpărători“, a spus Adrian Dinu, purtător de cuvânt al SC Piețe și Târguri Craiova SRL.
Într-un raport pe care îl prezenta la începutul acestei luni, Adrian Popa, directorul Direcţiei Agricole Dolj, a spus că pe piaţa judeţului au ajuns în acest an mii de tone de tomate autohtone. „Noi am avut 1.370 de beneficiari ai Programului de tomate în ciclul unu. Fiecare dintre aceştia a livrat pe piaţă cel puţin şase tone de tomate, iar 50 la sută au mers pe piaţa Doljului. În marketuri şi supermarketuri nu a intrat mai mult de 5 la sută. În ciclul doi sunt 230 de beneficiari, care vor produce tomate în noiembrie şi decembrie“, a spus Adrian Popa.

Preţurile legumelor în Piaţa Centrală din Craiova

În Piaţa Centrală, roşiile se vindeau luni cu 4 lei kilogramul, vinetele – cu 2,5 lei kilogramul, iar ardeiul gras – cu 2 lei kilogramul. Totodată, gogoşarul avea preţuri cuprinse între 3 şi 5 lei/kg, iar castraveţii costau între 1,5 și 2 lei kilogramul. Varza avea preţuri cuprinse între 1,5 şi 2 lei/kg, iar gogonelele se vindeau cu 2,5 lei/kg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS