13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOmul de afaceri Adrian Berceanu, de negăsit

Omul de afaceri Adrian Berceanu, de negăsit

Condamnat definitiv în două dosare penale, omul de afaceri Adrian Marius Berceanu a fost o perioadă pe lista persoanelor urmărite prin Interpol

Polițiștii doljeni nu au putut până acum să dea de urma omului de afaceri Adrian Marius Berceanu, care a reușit să „dispară“ înainte să fie condamnat în două dosare penale. Alți doi urmăriți, Genică Boerică și omul de afaceri Iulian Siclitaru, au fost prinși și încarcerați de oamenii legii.

Omul de afaceri Adrian Marius Berceanu este căutat de oamenii legii încă din vara anului 2014, după ce a fost condamnat definitiv la opt ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA. În acest dosar, anchetatorii au reţinut că, între iulie 2003 şi octombrie 2004, Samir Sprînceană, Adrian Marius Berceanu, Roland Împuşcătoiu și Florinela Dobre au constituit un grup organizat la care au aderat mai apoi Petrişor Crăciun, Alin Popa și Florinel Buioca, scopul fiind de a „săvârși infracțiuni grave contra patrimoniului, respectiv înșelăciune, în dauna DGFP Dolj, și spălarea banilor proveniți din aceste infracțiuni“. Ancheta procurorilor a arătat că Samir şi Berceanu au înființat firmele SC Kira Group SRL şi SC Oltenia Network Cable SRL, societăți prin care au dedus ilegal TVA în valoare de aproximativ 65 de milioane de lei și au furnizat celorlalte firme controlate de grup documentele financiar-contabile ce atestau operațiuni comerciale fictive. După pronunțarea sentinței definitive, Adrian Marius Berceanu nu a fost găsit de oamenii legii și a fost dat în urmărire internațională prin Interpol.
Ulterior, pe 11 decembrie 2014, același Berceanu a fost condamnat definitiv, printr-o hotărâre a Curții de Apel Brașov, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. În plus, instanța a dispus ca Berceanu să achite statului suma totală de 1.012.153 de lei și a menținut sechestrul pus pe conturile acestuia.
Ulterior, în aprilie 2016, Biroul de Executări din cadrul Tribunalului Dolj a cerut anularea suspendării executării pedepsei de doi ani de închisoare, iar instanța s-a pronunțat în decembrie, același an. Judecătorii doljeni au dispus ca Berceanu să execute cei doi ani de închisoare primiți în dosarul de evaziune fiscală, după care au contopit această pedeapsă cu cea primită în iunie 2014, condamnatul urmând să execute opt ani de închisoare atunci când va fi prins și adus în țară.
Potrivit reprezentanților IPJ Dolj, polițiștii continuă activitățile de căutare și cooperare cu alte organisme de poliție internațională pentru identificarea și încarcerarea lui Adrian Marius Berceanu.

Boerică și Siclitaru au ajuns după gratii

Pe lista persoanelor urmărite prin Interpol au figurat o vreme alți doi oameni de afaceri, care au fost condamnați definitiv.
Este vorba de Genică Boerică, care a fugit din țară înainte să fie condamnat în mai multe dosare penale. Boerică a fost dat în urmărire internațională la începutul anului 2014, după ce a fost condamnat definitiv la zece ani de închisoare într-un dosar privind returnări ilegale de TVA în valoare de peste 4,5 milioane de euro. Pe data de 22 iunie 2017, Genică Boerică a fost localizat în Milano, iar la sfârșitul lunii august, același an, a fost adus în țară sub escortă și încarcerat la Penitenciarul Rahova. Extrădarea lui Boerică a fost dispusă de Curtea de Apel din Milano pe data de 16 august 2017. În iunie, anul acesta, Tribunalul Dolj a contopit pedepsele primite de Boerică în patru dosare penale, acesta urmând să execute zece ani și trei luni de închisoare. În total, pedepsele primite de Genică Boerică în cele patru dosare penale ar fi însumat 21 de ani și 9 luni de închisoare.
Urmărit la nivel internațional încă din vara anului 2015, omul de afaceri craiovean Iulian Siclitaru a fost prins de polițiști la începutul lunii februarie. Iulian Siclitaru, care a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare în dosarul „Transgaz“, alături de Dinel Staicu, a fost reținut de polițiștii de frontieră pe Aeroportul Craiova, pe sensul de intrare în țară din direcția Marea Britanie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS