16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncepe festivalul „Oltenii și… restu’ lumii“

Începe festivalul „Oltenii și… restu’ lumii“

A XXIV-a ediție a Festivalului Național de Umor „Oltenii și… restu’ lumii“ începe vineri, 14 septembrie, cu instituirea vamei la intrarea în Slatina. Timp de trei zile se vor spune glume, se va mânca bine, se vor face caricaturi, se va cânta și se va dansa pe săturate.

Festivalul Național de Umor „Oltenii și… restu’ lumii“, a XXIV-a ediție, începe vineri cu vama instituită la podul peste râul Olt, un moment mult-așteptat de invitați și chiar și de oamenii simpli care tranzitează județul, prin Slatina, și care ar putea fi opriți pentru a primi deja tradiționalul „pașaport de oltean“.
Programul celor trei zile de festival este încărcat, cele mai așteptate de slătineni fiind spectacolele de pe esplanada din Slatina, târgul meșterilor populari și standurile cu mâncare tradițională.
În acest an, Oana Sîrbu va susține un concert vineri, 14 septembrie. Actorii Paula Chirilă și George Contantinescu vor fi protagoniștii mai multor scenete care se vor juca pe parcursul celor trei zile, caricaturiștii invitați vor realiza caricaturi pentru toți doritorii, iar ansambluri folclorice reprezentând etnii venite din toată țara vor dansa în cele trei zile de festival în diverse puncte ale orașului.
În prima seară, pe scena amplasată pe esplanadă vor urca, în concert, Oana Sîrbu, Provincialii și trupa Alutus. Sâmbătă vor concerta Los Platanos, Ruby și Zdob și Zdub, iar duminică, în ultima seară de festival, vor cânta din nou Los Platanos, dar și Oana Radu și Pepe&Band.

Cum a început festivalul

Deși festivalul este cunoscut în toată țara, în primul rând pentru vama de la podul Olt și pentru pașaportul de oltean, în 1995, la înființare, dar și multe ediții după, cel care prima era umorul de calitate.
Inițiatorul festivalului, coregraful Nichita Dragomira, care la acel moment conducea Centrul de Creație, spune că a lucrat la punerea în practică a acestei idei, care, recunoaște, nu i-a aparținut, alături de regretatul scriitor Nicolae Fulga și de actorul și regizorul Nicu Popa, „deși astăzi, și eu, și Nicu Popa, suntem undeva la «etcetere», nu mai avem loc pe listă“. Numele festivalului i se datorează lui Nicu Popa, asta după ce s-a organizat, la centrul de creație, un adevărat concurs printre angajați, «Oltenii și… restu’ lumii» fiind ales în detrimentul altor denumiri considerate reprezentative pentru umorul oltenesc: «Urzica», «Cobilița», «Prazul» etc“.
„Cu mine a pornit, cinci ani l-am condus eu. N-aș putea spune că ideea este a mea, dar eu l-am realizat. În 1995 eu am fost mutat, datorită domnului Ilie Dumitru, director de Centru de creație, și am făcut un inventar al acțiunilor noastre și ne lipsea un festival de umor. Titlul i se datorează lui Nicu Popa, fiecare salariat de la vremea aia a propus câte un nume și s-a ales al lui, a fost cel mai reușit. (…) N-aveam niciun ban în cont când l-am început, dacă era războiul ăla cu «Plugarul» (n.r. – fostul director al centrului, Nicolae Fulga, înființase un ziar în care îi beștelea pe mai marii zilei, președintele CJ și prefectul, iar aceștia îl pedepseau tăindu-i finanțarea), când m-am dus eu nici salariile nu și le mai luau. Multe luni de zile, Nicu Popa nu și-a luat salariul și nu l-a mai recuperat niciodată. Apăruseră, chipurile, proiectele la vremea aia. Centrele de creație au aparținut când de prefectură, când de inspectorate de cultură, când de Consiliul Județean, au fost la protocoale de predare a materialelor“, a povestit Nichita Dragomira.
În aceiași ani, invitații erau așa de încântați de ce se petrecea încât „unii se autoinvitau, își plăteau singuri cazarea. Adunam reșouri de la toate neamurile să punem în hotel, era frig al dracu’, dar nu se plângea nimeni“, a povestit primul director al festivalului. Între timp a dispărut secțiunea de interpretare, tot pentru că oameni cu funcții s-au simțit vizați, iar festivismul a luat locul umorului bun.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS