21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul chinezesc, ce ghinion!

Cartierul chinezesc, ce ghinion!

Blocurile din ansamblul rezidențial de pe strada Caracal, care au fost transferate spre construire Agenției Naționale pentru Locuințe

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a prezentat joi, într-o conferință de presă, ce se va întâmpla de acum înainte cu cartierul de locuințe de pe strada Caracal, după ce el a trecut oficial la Agenția Națională pentru Locuințe (ANL). Edilul a anunțat că lucrările la fostul cartier chinezesc ar putea fi reluate din primăvara anului viitor, că spațiile comerciale de la parterul blocurilor din proiectul inițial se vor transforma în locuințe și că prețul pe metrul pătrat construit nu se știe încă, dar că speră ca marja maximă de creștere a lui, față de cel anunțat inițial, să nu fie mai mare de 20%. La demararea proiectului, care s-a transformat în final într-un eșec „made în China“, fusese promis un preț de 400 euro/mp.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, prezentând modelul de cerere pentru înscrierea pe lista ANL, în vederea achiziționării unei locuințe în cartierul de pe strada Caracal (Foto: Lucian Anghel)

Hotărârea Consiliului Local (CL) Craiova privind transferul în folosinţă gratuită a terenului şi structurilor existente pe strada Caracal (cartierul chinezesc) către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), în vederea finalizării ansamblului de locuințe abandonat de chinezii de la Shandong Ningjiang, a devenit, în sfârșit, oficială. Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a semnat miercuri contractul de predare a obiectivului către ANL, iar joi a venit cu ultimele detalii legate de proiectul demarat în 2015 cu mare tam-tam și ajuns într-un final un eșec „made în China“.
Edilul nu a catalogat însă fostul cartier chinezesc ca pe un eșec, ci a dat vina pe managementul firmei din China, care nu s-a brodit cu realitatea din România. „Departe de mine faptul de a considera acest proiect un eșec. Părerea mea e că a fost un ghinion al firmei din China, cauzat probabil de o adaptare greoaie a managementului din China față de cel din România. Nu cred că ei au înțeles sistemul de lucru de la noi. Dacă firma proceda ca ANL, adică ridica primele 250 de locuințe, le vindea, construia apoi altele și tot așa, poate acum blocurile erau aproape gata. Probabil că în China e ceva frecvent să construiești 1.800 de locuințe odată, dar la noi nu“, a spus Mihail Genoiu.
El a explicat și de ce a durat atât de mult predarea către ANL, având în vedere că hotărârea CL a fost aprobată la sfârșitul lunii martie: „S-a făcut evaluarea construcțiilor preluate de la firma Shandong, a documentației, a proiectului, ANL a verificat, de asemenea, toate documetele pe care le aveam, inclusiv cartea funciară, unde s-au găsit niște neconcordanțe care a trebuit rectificate. Când toate lucrurile au fost clare din ambele părți, am semnat acest contract“.

Scheletul cartierului de locuințe de pe strada Caracal, așa cum a fost lăsat de chinezii de la Shandong Ningjiang

S-a schimbat proiectul, prețul încă nu se știe

Mihail Genoiu a precizat că s-a demarat deja înștiințarea celor aproximativ 2.000 de persoane care figurau înscrise pe lista inițială cu solicitările de locuințe în ansamblul rezidențial de pe strada Caracal cum că doritorii trebuie să se reînscrie acum pe site-ul ANL, pentru a deveni oficial înregistrați. „Am convenit cu Agenția ca de susținerea persoanelor care doresc reînscrierea sau înscrierea pe lista ANL să se ocupe primăria. Vom ajuta pe oricine să se înscrie și chiar să completeze online cererea, la nevoie. Noi nu ne retragem din această relație cu ANL, vom fi alături de Agenție pe toată perioada derulării construcțiilor până se va face trecerea în proprietate“, a spus edilul. Acesta a mai dezvăluit faptul că, după discuțiile cu proiectanții, „se va renunța la construirea de spații comerciale la parterul blocurilor, care se vor transforma tot în locuințe, pentru că ANL nu se poate implica în zona comercială“.
În ceea ce privește un preț estimat al unui metru pătrat construit, Genoiu a menționat că el va fi stabilit tot în urma unei întâlniri cu proiectanții. Cert este însă un lucru: prețul nu va mai fi cel promis inițial, de 400 euro/mp. „Nu pot să spun o valoare, noi sperăm să nu fie foarte mult. Am avut o discuție și cu cei de la CNI, care mi-au spus că au constatat faptul că prețurile au crescut galopant în ultimele luni, iar studiile de fezabilitate care au fost făcute la începutul anului arată că ne îndreptăm spre niște prețuri care nu mai sunt interesante pentru constructori. Așa că e foarte greu de aproximat un preț, dar eu cred că o marjă de 20% ar fi un maxim de creștere a prețului“, a afirmat primarul Craiovei.

Lucrările ar demara din primavara anului 2019

Cartierul de pe strada Caracal va fi construit de ANL exclusiv cu banii viitorilor beneficiari (avansuri, credite ipotecare acordate de instituţii financiar-bancare), dar lucrările nu pot începe decât dacă s-a făcut contractarea pentru minimum un bloc. Ultimul termen stabilit pentru finalizarea a minimum 250 de locuințe, cele destinate Ministerului Apărării, proprietarul de drept al terenului, era ianuarie 2020, dar el ar putea fi prelungit. „Finalitatea este ianuarie 2020, dar odată semnat contractul și demarate lucrările se va face o solicitare către MApN de prelungire a termenului. Lucrările cred că vor începe în primăvara anului 2019. La începutul lunii octombrie o să avem o întâlnire cu reprezentații armatei, pentru a vedea cum stau și ei cu solicitările. Când s-au retras chinezii, erau 134 de cereri de la angajații MApN și vrem să le explicăm că, dacă nu vor fi cele 250 de cereri, să se accepte și cereri de la persoanele civile“, a spus Mihail Genoiu. Edilul a mai menționat că este posibil să se mai renunțe la câteva unități locative din zona centrală a cartierului, iar numărul total de locuințe să fie astfel mai mic de 1.819, cât a fost inițial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS