5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj(Dez)legați de Termoficare

(Dez)legați de Termoficare

În blocul148A a mai rămas un singur apartament legat la Termoficare (FOTO: Claudiu Tudor)

Și în acest an, sute de craioveni au părăsit sistemul centralizat de încălzire. Abonații Termoficării au continuat să se debranșeze în această vară și să opteze pentru o altă sursă de încălzire a locuinței. Numărul solicitărilor a fost mult mai mare decât în anii trecuți, numai că și foarte multe cereri au primit avize negative din partea operatorului SC Termo Craiova SRL. Drept urmare, doar 351 de apartamente nu vor mai fi legate de termoficare din această iarnă. „În anul 2018 s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire al orașului 351 de apartamente. În total au fost 1.900 de solicitări de debranșare, dar nu toate au primit aviz favorabil“, a precizat Maria Petroșanu, purtător de cuvânt SC Termo Craiova SRL. Comparativ cu anii trecuți, numărul cererilor de debranșare a fost mult mai mare, dar numărul celor care au primit aviz de la Termo a fost mai redus, rezultă din cele spuse de reprezentanții Termo. În anul 2017 au fost în jur de 900 de debranșări, iar în 2016, în Craiova s-au debranșat 978 de craioveni. În realitate, ca în fiecare an, numărul proprietarilor de apartamente care au re­nun­țat la serviciile SC Termo este mai mare, pentru că, în ciuda restricțiilor, craiovenii se debranșează fără să mai respecte pașii impuși de cadrul legal în domeniu.

Singuri pe țeava Termoficării

O situație aparte o au proprietarii care au rămas singurii consumatori dintr-un bloc pe sistemul centralizat de încălzire. Operatorul local le-a trimis acestora adrese prin care îi avertizează să-și găsească o sursă alternativă de încălzire sau să-și reechilibreze conductele, ca să nu se trezească în iarnă cu facturi uriașe la căldură. „Noi avem o situație aparte, am rămas singuri în bloc pe termoficare. Vecinii și-au montat centrale de apartament. Am primit proces-verbal și o înștiințare de la asociație, conform căreia cei de la Termo spun să ne debranșăm și să ne găsim altă sursă de căldură, iar acum ne este teamă să nu ne trezim în iarnă cu facturi uriașe. Familia noastră nu are posibilitatea să-și monteze centrală. Nu știm ce este de făcut“, se întreabă Delia Morenciu, locatară în blocul 148A, Craiovița Nouă.
Cele spuse de aceasta sunt confirmate și de reprezentanții asociației de proprietari. „Termoficarea a trimis adrese, cei care au rămas singuri pe sistemul centralizat de încălzire în bloc ar fi bine să-și găsească altă sursă de încălzire. Cu certitudine Termo nu-i debranșează, dar alţi proprietari rămași singuri pe sistem centralizat într-un condominiu au avut costuri foarte mari la căldură. Ei nu trebuie să-și pună neapărat centrală, pot să folosească o altă sursă de încălzire. Noi o să închidem blocul de la sistemul centralizat de încălzire, întrucât ceilalți locatari au centrale de apartament și nu mai vor să plătească părțile comune. Indicat pentru ei ar fi să-și găsească o altă sursă de încălzire, în caz contrar se pot trezi în iarnă cu facturi foarte mari“, spune Ileana Ioniță, administratorul Asociației de proprietari nr. 34 Craiovița Nouă.
În astfel de situații, furnizorul de căldură al orașului nu are obiecțiuni în a aproba cererile de debranșare, dar nici nu poate refuza un abonat să-i furnizeze agent termic pentru încălzirea apartamentului. „Dacă la acest moment într-un bloc mai există un singur consumator pe sistemul de termoficare, acesta poate să facă solicitare să se debranșeze. El poate să opteze pentru o altă sursă de încălzire a locuinței, nu neapărat centrală de apartament“, a precizat Maria Petroșanu, purtător de cuvânt la SC Termo Craiova SRL.

Peste zece zile Termo începe probele la rece

Începând cu data de 17 septembrie, Termo Craiova SRL procedează la umplerea instalațiilor pentru efectuarea probelor la rece în vederea furnizării agentului termic secundar pentru încălzire. „În scopul limitării pierderilor de apă și agent termic, vă revine obligația să anunțați la sediul SC Termo Craiova SRL și la obiectivul termic respectiv toate intervențiile care se execută la instalațiile interioare ale blocurilor de locuințe“, se arată într-un anunț al SC Termo Craiova SRL.


Pași pentru debranșare

Pașii pe care proprietarii care vor să se deconecteze de la rețeaua de termoficare trebuie să-i urmeze sunt aceiași ca și până anii trecuți. Întreg parcursul este postat și pe site-ul furnizorului de căldură: „Anunţarea în scris a furnizorului de energie termică asupra intenţiei de deconectare cu cel puțin 30 de zile înainte de începerea procedurii; depunerea la Termo Craiova SRL a unui dosar care să conţină documentele impuse prin condiţiile cumulative prevăzute în Legea nr. 325/2006 art. 30 şi Ordinul nr. 91/2007 al preşedintelui ANRSC pentru aprobarea Regulamentului-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică art. 246, 247, 251 şi 254; acordul asociaţiei împreună cu extrasul din hotărârea adunării generale a proprietarilor; acordul legalizat al vecinilor de apartament; procesele-verbale de recepţie şi punere în funcțiune a instalaţiei de utilizare gaze naturale; documentaţia tehnică care reconsideră ansamblul instalațiilor ce rămân branșate la sistemul centralizat, documentație care va fi avizată obligatoriu de un verificator autorizat; contractul încheiat cu o societate autorizată să execute lucrările de reechilibrare conform documentației tehnice elaborate. Debranșarea se efectuează numai de către operatorul care are și calitatea de furnizor, în termen de maximum 45 de zile de la data solicitării, după verificarea documentelor care dovedesc îndeplinirea condițiilor impuse de lege. Termo Craiova va executa efectiv deconectarea în cel mult 48 de ore de la data la care s-a făcut dovada achitării devizului de lucrări întocmit de operatorul serviciului. La montarea centralei termice, solicitantul va depune în copie și documentele care atestă instalarea sursei alternative de încălzire“, se arată pe site-ul SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS