13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljChiriașii pot pierde locuința dacă își inundă vecinii

Chiriașii pot pierde locuința dacă își inundă vecinii

Oricât ai încerca să-ți protejezi apartamentul de vecinii de deasupra, în cazul unei inundații nicio locuință nu este în siguranță.

Sunt cazuri în care vecinii sunt cooperanţi şi problema se rezolvă pe cale amiabilă, însă sunt şi situații în care se iscă adevărate scandaluri şi singura soluţie a păgubiţilor este acţiunea în instanţă a vecinilor de rea-credință, întrucât nicio altă autoritate nu este abilitată să intervină. Asta se întâmplă când ești proprietar, dar ce faci când ești chiriaș într-un bloc social al primăriei?
Într-o astfel de situație se află și locatara apartamentului 10 din blocul R20, Potelu, Maria Predică. Chiriașa s-a trezit cu apă pe pereți, în baie și în bucătărie. Infiltrațiile provin de la vecinul de deasupra, de la apartamentul 14, susține aceasta. „M-am trezit cu apă pe pereți. Cred că este de la baie pentru că este murdară și miroase urât. Vine de la etajul IV, de la vecinul de la apartamentul 14, unde este chiriaș Vasile Diaconescu. Apa s-a prelins de la tavan și a ajuns până la etajul doi. Nu este prima dată când se întâmplă. Am anunțat și la asociație. Noi aici suntem chiriași și trebuie să menținem în bună-stare apartamentele“, spune Maria Predică.
Rolul asociației este acela de a constata pagubele produse în urma inundației. Reprezentanții acesteia, în speță președintele și comitetul, trebuie să meargă să depisteze cauza avariei și să încheie un act de constatare a defecțiunii care a dus la inundație. Defecțiunea poate fi la instalația comună a blocului, deci pe verticală, sau poate fi în partea individuală, pe orizontală. După acest prim pas, deținătorul apartamentului care provoacă inundație vecinilor trebuie să-și remedieze cât mai repede defecțiunea, iar dacă este defectă instalația comună să permită accesul instalatorului adus de cei de la asociație să intervină. „Am discutat cu locatarul de la apartamentul 14 și i-am spus să aducă un instalator să remedieze defecțiunea pe care o are la instalația de apă și canal. Totodată, l-am somat să mențină curățenia în locuință. Nu am încheiat un proces-verbal de constatare pentru că nu ne-a permis să intrăm în apartament și sper să înțeleagă de vorbă bună să nu ajungem la judecată“, a precizat președintele Asociației de locatari R20, Ștefan Ion.

Chiriașul care își inundă vecinul, dat în judecată de primărie și de păgubit

În speță, chiriașul dintr-un bloc social întreprinde aceleași acțiuni ca și un proprietar și este obligat să suporte contravaloarea reparațiilor și a pagubelor produse în urma inundației. În caz contrar, el poate să-și piardă locuința pe care o are de la primărie în baza unui contract de închiriere, dar să fie acționat în instanță și de vecinul păgubit.
„Locuințele sociale sunt proprietatea primăriei. În cazul în care un chiriaș inundă un vecin, conform contractului de închiriere este obligat să efectueze reparații la instalațiile din folosința exclusivă. Pentru neîndeplinirea acestei obligații, chiriașul poate fi acționat în judecată pentru rezilierea contractului și evacuare, însă până la finalizarea procesului, asociația cu un preaviz și în baza unui proces-verbal de constatare poate efectua reparația, iar costul acesteia va fi trecut în lista de plată. Pentru daunele produse, chiriașul afectat poate iniția acțiune în pretenții“, a precizat viceprimarul Craiovei, Adrian Cosman.

Apar asociațiile de chiriași

Noua lege privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor – Legea nr. 196/2018 – prevede expres înființarea asociațiilor de chiriași, care să reprezinte interesele membrilor acestora în relația cu proprietarii.
Drept urmare, asociațiile de chiriași se vor putea constitui și organiza în baza regulilor stabilite de Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.
Conform acesteia, asociația de chiriași va reprezenta o „formă de asociere autonomă și fără scop lucrativ a chiriașilor dintr-un condominiu în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum și cu alte persoane juridice sau persoane fizice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS