21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSorea și Gigioc nu scapă de arestul preventiv

Sorea și Gigioc nu scapă de arestul preventiv

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au respins, ieri, contestațiile formulate de Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc, și Gabriel Sorea, cercetați într-un dosar de fraude informatice, așa că cei doi rămân în continuare în arestul IPJ Dolj. Cei doi inculpați au fost arestați preventiv în acest dosar pe 29 iunie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.

Vadik Gigi Zavera, zis Gigioc

Pocurorii DIICOT care au în lucru acest dosar au precizat că, „începând cu anul 2013, inculpaţii Zavera Gigi-Vadik, Pană Cornel și Sorea Gabriel au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice, grup coordonat de inculpatul Zavera Gigi-Vadik, la care au aderat şi alţi inculpaţi, printre care şi inculpatul Avrămoiu Cosmin-Gheorghe“, dar și că, în perioada octombrie 2013 – februarie 2014, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Sorea Gabriel împreună cu alţi doi inculpaţi au pus în circulație instrumente de plată electronică, au accesat, fără drept, sisteme informatice și au efectuat retrageri frauduloase de numerar (pe teritoriul Mexicului) din contul mai multor persoane“.
Anchetatorii au mai susținut că, în noiembrie 2013, același Cornel Pană a formulat o sesizare penală, în care a precizat că, pe 23 noiembrie 2013, din contul deschis pe numele său au fost efectuate în Mexic zece retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12.929 de lei, „deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu inculpatul Sorea Gabriel, sume de bani de care a și beneficiat“. Inculpații din acest dosar sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, de la constituire a unui grup infracțional organizat și acces ilegal la un sistem informatic, până la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, falsificarea de titluri de credit, inducerea în eroare a organelor judiciare şi înșelăciune.

Arest prelungit pentru cei patru inculpați

Ulterior, pe 23 iulie, procurorii DIICOT au cerut și obținut, la Tribunalul Dolj, prelungirea mandatelor emise pe numele celor patru inculpați. Anchetatorii au făcut același lucru și pe 20 august, iar după o săptămână, pe 27 august, Curtea de Apel Craiova a respins contestațiile formulate de inculpați.
La începutul lunii septembrie, Vadik Gigi Zavera a cerut la Tribunalul Dolj înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, iar pe 4 septembrie instanța i-a respins acțiunea. Hotărârea tribunalului a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care a respins ieri contestația ca nefondată.
Același lucru l-a făcut, tot fără succes, și un alt inculpat din acest dosar – Gabriel Sorea. „Respinge ca nefondată cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu formulată de inculpatul Sorea Gabriel“, se arată în hotărârea Tribunalului Dolj de pe 4 septembrie. A urmat contestația, iar ieri, Curtea de Apel Craiova a dat aceași soluție ca în cazul lui Vadik Gigi Zavera.
Al treilea inculpat din acest dosar, Cornel Pană, a formulat o cerere de înlocuire a arestului preventiv pe 8 septembrie, instanța urmând să se pronunțe miercuri, pe 12 septembrie. Avrămoiu nu a solicitat până în prezent înlocuirea arestului preventiv cu altă măsură preventivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS