11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinistrul sănătății, Sorina Pintea: „La noi nu se raportează infecțiile din spitale“

Ministrul sănătății, Sorina Pintea: „La noi nu se raportează infecțiile din spitale“

Prezentă miercuri la Craiova, pentru a prezenta ultimele noutăți legate de spitalul regional, Sorina Pintea, ministrul sănătății, a vorbit și despre infecțiile intraspitalicești din România, subliniind faptul că ele nu se raportează așa cum ar trebui. Ministrul a dat ca exemplu rata infecțiilor nosocomiale raportată în țara noastră, care este cu mult mai mică față de media europeană. „Avem cea mai mică rată a infecțiilor intraspitalicești din Europa, de 1,34 %, ceea ce e complet neadevărat, pentru că media europeană este de 5%. Niciodată nu vom putea spune că în lumea asta există un spital fără infecții, dar e clar că la noi ele nu se raportează. Avem proceduri, avem reguli, dar, după ce trece un control pe care îl trimite inclusiv ministrul sănătății, revenim la vechile obiceiuri. Deci, până la urmă e vorba de responsabilitatea fiecăruia, a fiecărui spital“, a afirmat Sorina Pintea.
Aceasta susține că atâta vreme cât managementul unui spital nu înțelege că trebuie să respecte procedurile existente și economiile unui spital nu se fac pe seama dezinfectanților și a materialelor de curățenie, ministrul sănătății este neputincios. „Avem legislație, avem proceduri, avem o grămadă de forme de control și autocontrol pe care unele spitale le respectă și altele nu. Există și un plan de măsuri, dar atâta vreme cât managementul unui spital nu înțelege că trebuie să respecte aceste proceduri, că economii nu se fac de la dezinfectant și de la materiale de curățenie, ministrul sănătății este neputincios. Am avut acele controale încrucișate în luna aprilie, am primit rapoartele, iar acolo unde controalele nu au ieșit bine, am trimis alte echipe să le dubleze, să facă un soi de reverificare. Ce s-a găsit? Același lucru. Nu s-a întâmplat nimic. Ei, veți spune, sigur veți lua măsuri să schimbați managerii sau directorii de îngrijiri, pentru că ei sunt responsabili de zona aceasta cu curățenia. Pot să fac asta la spitalele din subordinea Ministerului Sănătății, nu pot să fac asta la spitalele din subordinea autorităților locale. Deci, atâta vreme cât nu știm să respectăm o lege și procedurile pe care le avem, unde se spune exact ce trebuie făcut, ministrul nu o să poată să facă nimic“, a mai spus Pintea.
Ministrul sănătății a mai menționat că amenzile și măsurile luate în astfel de situații nu prea au efect. „Marea mea dezamăgire, și cred că ăsta a devenit un sport național, este că atunci când vine controlul ne pregătim, facem tot ce trebuie, iar după ce pleacă nu mai contează. Aici și pacienții ar trebui să intervină. Ei mai spun că s-a făcut curat, dar nu mirosea deloc. Păi, dacă nu mirosea, înseamnă s-a dat doar cu apă și nu e deloc eficient. Sunt lucruri pe care și noi, ca pacienți, va trebui să le spunem“, a conchis Sorina Pintea.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS