16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe s-a schimbat în școlile din Dolj înainte de noul an școlar

Ce s-a schimbat în școlile din Dolj înainte de noul an școlar

Noul an școlar începe cu câteva modificări la rețeaua școlară. Șase școli cu statut de structură din mediul rural au fost închise din cauza numărului mic de elevi, a anunțat inspectorul școlar general Monica Sună. În ceea ce privește stadiul de pregătire a clădirilor, conducerea ISJ Dolj a subliniat că 25 de unități școlare din Craiova au avut parte de lucrări de reparații sau de reabilitare, iar în județ 62 de spații de învățământ au fost incluse în programe de reabilitare și construcție pe PNDL. Se anunță construirea de noi grădinițe și școli în județ. Școlile cu ceva vechime mai au însă de lucrat și la capitolul autorizații sanitare și autorizații de securitate la incendiu.

În județul Dolj, în noul an școlar sunt 187 de unități școlare cu personalitate juridică, patru unități școlare pentru învățământ special și 22 de unități de învățământ particular. În județ, sunt localități în care câteva structuri cu personalitate juridică nu se vor mai deschide.
„Au rămas 187 de unități școlare cu personalitate juridică la fel ca anul trecut, dar a intervenit o mică modificare în ceea ce privește structurile. În anul școlar 2017 – 2018 aveau 373 de structuri, iar în anul școlar 2018 – 2019 sunt 367 de structuri. Deciziile de a renunța la anumite structuri au fost luate de consiliile locale, care au considerat necesar acest lucru din cauza faptului că a scăzut foarte mult numărul elevilor. Din punctul nostru de vedere, a fost o măsură de creștere a calității învățământului, pentru că în structurile respective se învăța în regim simultan. A scăzut și numărul de clase în care se învață în regim simultan. Copiii din respectivele localități vor avea transportul asigurat cu microbuzele școlare la școlile de centru. În noul an, avem patru unități școlare pentru învățământ special și 22 de unități școlare particulare“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună.

Zeci de clădiri, fără autorizații

La capitolul pregătiri pentru noul an, conducerea ISJ Dolj a prezentat raportul controalelor efectuate în perioada 30 august – 4 septembrie de echipe mixte formate din reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj, reprezentanți de la Prefectura Dolj și de la Direcția de Sănătate Publică Dolj. Controalele au vizat stadiul igienizărilor, al reparațiilor, aprovizionare cu combustibil solid, existența sistemelor de supraveghere video, împrejmuirea unităților școlare, asigurarea pazei, dotarea cu mobilier corespunzător pentru clasele de pregătitoare. Totodată, s-a urmărit dacă există autorizații sanitare și autorizații de securitate la incendiu. Inspectorul general Monica Sună a spus că a crescut numărul unităților școlare care au autorizații. Mai sunt însă zeci de clădiri, care nu îndeplinesc însă regulile minime pentru a primi autorizația ISU.
„Datele centralizate arată că 738 de clădiri nu fac obiectul autorizării la incendiu pentru că au fost construite înainte de statuarea acestei obligativități conform HG571/1998. Alte 141 de clădiri au fost construite sau au suferit modificări. Dintre acestea, 89 de clădiri au obținut autorizație, iar celelalte 52 de clădiri nu au autorizație ISU. Faptul că aceste clădiri nu au autorizație la incendiu nu înseamnă că elevii sunt neapărat în pericol. În toate clădirile sunt extinctoare pentru stingerea incendiului. Lipsa autorizației înseamnă că respectivele clădiri nu îndeplinesc câteva condiții de autorizare. Documentele sunt depuse și sunt în curs de autorizare“, a precizat inspectorul școlar general Monica Sună. Alte 91 de unități de învățământ nu au autorizație sanitară. „În ceea ce privește autorizația sanitară de funcționare, există 91 de unități școlare care nu au autorizație. Dintre acestea, 9 sunt unități școlare cu personalitate juridică și alte 82 de clădiri sunt structuri. Principalele cauze pentru care nu au autorizația sanitară sunt lipsa apei potabile și existența grupurilor sanitare în curțile unităților de învățământ. Unitățile școlare la care nu există apă potabilă sunt structuri din mediul rural care nu au un puț sau o fântână în curte. În toate aceste situații, apa potabilă pentru elevi este asigurată prin contracte cu societăți comerciale“, a mai spus inspectorul școlar general.

Reparații și reabilitări în Dolj și în Craiova

În ceea ce privește investițiile în Craiova sunt unități școlare la care s-a intervenit pentru igienizare, reparații sau reabilitare.
S-a lucrat intens la 25 de unități școlare din Craiova, colegii, școli gimnaziale sau grădinițe, fiind vizate lucrări de igienizări și reparații curente, reparații la sistemul de canalizare, precum și lucrări de reparații la acoperiș la o parte din unitățile școlare. De asemenea, au fost făcute lucrări de reabilitare la Școala gimnazială „Mihai Viteazul“, la Liceul Tehnologic de Transporturi Auto și la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Craiova. Se află în diverse stadii de aprobare și finanțare pe fonduri europene construirea de noi clădiri la Școala gimnazială „Mircea Eliade“ și la Școala gimnazială „Gheorghe Țițeica“, a mai precizat Monica Sună. În județ, lucrările sunt anunțate prin programul PNDL, prin care se anunță construirea de noi clădiri. „În județ au fost incluse în programe de reabilitare și construcție 62 de spații de unități de învățământ. Dintre acestea, 20 pe programul PNDL 1 și 41 pe programul PNDL 2. În ceea ce privește construcția spațiilor noi, șapte grădinițe sunt în diverse stadii de aprobare a construcției. Acestea sunt la Desa, Argetoaia, Bistreț, Cetate, Secu, Măceșu de Jos și Sopot și două școli, la Sopot și la Bârca“, a mai precizat inspectorul școlar general al județului Dolj.

Clasele la care se dau manuale școlare

Pregătirile pentru noul an școlar implică și asigurarea manualelor școlare. „Pentru clasa I și a II-a se vor acorda manuale noi pentru toți elevii. Comenzile au venit și a început și distribuția către școli. Pentru clasele a III-a și a IV-a, manualele au fost retipărite. La clasa a VI-a, au manuale pentru opt discipline. Comenzile au venit integral și la clasele a VII-a și a XII-a“, a precizat inspectorul școlar general. Și la clase, pentru noul an școlar 512 cadre didactice au obținut posturi prin ședințele publice. Dintre acestea, 199 de cadre didactice au statut de suplinitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS