29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsultații gratuite pentru depistarea precoce a cancerelor din sfera orală

Consultații gratuite pentru depistarea precoce a cancerelor din sfera orală

Timp de o săptămână, trei medici din cadrul secției ORL a Spitalului Județean de Urgență Slatina vor consulta gratuit pacienții care se prezintă pentru investigarea diverselor tipuri de leziuni din sfera orală, fără a fi necesar biletul de trimitere.

Medicii George Craioveanu, Ela Rusoiu și Mădălin Săndulescu sunt cei trei specialiști care, în perioada 10 – 14 septembrie, între orele 8.00 – 13.00, vor oferi consultații gratuite de specialitate în Chirurgie Orală și Maxilo-Facială, fără a fi necesar biletul de trimitere. Pacienții interesați pot face o programare telefonică la numărul 0788.235.550, în cazul în care numărul celor interesați este foarte mare medicii luând în calcul prelungirea acestui program.
Decizia inițierii unei astfel de acțiuni de prevenție a fost luată ca urmare a constatării creșterii numărului pacienților care se prezintă cu tumori la nivelul buzei și al cavității orale, a declarat șeful secției ORL din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, medicul George Craioveanu. Aproximativ 100 de tumori au fost investigate într-un an, un număr considerat mare, și mai alarmant este faptul că vârsta la care apar a scăzut foarte mult. „Pacienții trebuie să știe că orice leziune care nu se vindecă spontan sau sub un tratament topic, orice leziune de la nivelul cavității orale sau de la nivelul buzelor, căci atunci când vorbim de cancer, vorbim de cancerul de buză, cancerul de limbă, cancerul de planșeu oral, de maxilar sau de mandibulă, deci cum spuneam, orice leziune care nu se vindecă în două săptămâni ar trebui văzută de către medicul specialist de chirurgie orală și maxilo-facială. Astfel de leziuni au fost descoperite la tineri între 30 și 40 de ani, dar acum vârsta pacienţilor tinde spre 20 de ani“, a explicat medicul George Craioveanu.

Ce factori de risc sunt

Slătinenii s-au înscris deja în număr foarte mare pentru a beneficia de consultaţiile gratuite. Factorii favorizanți ai apariției cancerelor din sfera orală sunt, în principal, radiațiile solare, fumatul, alcoolul, noxele, anumite obiceiuri alimentare – mâncăruri foarte fierbinți sau foarte picante și un determinism genetic. Doctorul Craioveanu a insistat ca pacienţii să meargă la specialist încă de la primele semne şi să nu aştepte mai mult de două săptămâni dacă observă că nu se vindecă. „Am luat decizia să aducem cât mai mulți pacienți în stadii incipiente, să nu ne mai trezim cu ei în stadii avansate, cancere al căror protocol terapeutic este foarte dificil“, a mai spus dr. Craioveanu.
Medicii se vor ajuta și de un aparat performant pentru un diagnostic precoce, cu ajutorul VELscop-ului putând fi depistate și leziuni care scapă ochiului specialistului. „Pentru diagnosticul cavității orale ne sunt suficiente o pereche de mănuși, o lumină și o spatulă. Bineînțeles, lucrurile au evoluat între timp și pe lângă asta noi o să avem și un dispozitiv medical care ajută în evaluarea acestor leziuni, și face parte din arsenalul de diagnostic și evaluare. Este un dispozitiv care poate evalua existența unor leziuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber, prin contrastul pe care-l creează la expunerea la lumină, sunt niște filtre speciale, noi biopsiem acele leziuni și examenul bioptic, în proporție de 98%, confirmă existența acestor leziuni care altfel nu s-ar vedea cu ochiul liber. Ne oferă șansa de a biopsia anumite leziuni care altfel ar necesita timp în depistarea lor“, a conchis specialistul SJU Slatina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS