3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecent asfaltate, proaspăt sparte

Recent asfaltate, proaspăt sparte

Strada Carol I din Craiova (FOTO: Claudiu Tudor)

În Craiova a devenit o obișnuință ca după asfaltarea străzilor, la scurt timp, administratorii rețelelor edilitare să vină și să spargă pentru reparații. Așa s-a întâmplat recent cu strada Păltiniș, proaspăt asfaltată de administrația locală și spartă de CAO pentru o avarie, dar și cu strada Bariera Vâlcii, reabilitată pe fonduri europene. În acest fel, nici o investiție nu rămâne „neatinsă“, iar eforturile municipalității pentru modernizarea străzilor vor deveni inutile.

În Craiova, furnizorii de utilități depăşesc orice limită în spartul asfaltului. Aceștia sparg asfaltul, fie el și proaspăt turnat, pentru că tot survin avarii la rețelele de distribuție. Operatorul local de apă și canal (CAO) este fruntaș în distrugerea străzilor, pe motiv că îi cedează conductele, fie ele de apă sau canalizare. În acest fel, nicio investiție nu rămâne „neatinsă“, iar eforturile municipalității pentru modernizarea străzilor vor deveni inutile. Să nu mai vorbim de marile artere de circulație asfaltate pe fonduri europene, pe care CAO le sparge nestingherită.

Strada Bariera Vâlcii (FOTO: Claudiu Tudor)

De exemplu, strada Bariera Vâlcii, în garanție și asfaltată pe bani europeni în 2016, a fost recent spartă din cauza unor probleme ivite la canalizarea pluvială. Aici, CAO a intervenit în vară, după ce covorul asfaltic s-a lăsat, au reparat și… ghinion. Covorul asfaltic a cedat din nou sub greutatea traficului rutier. Ieri, echipele companiei s-au deplasat pe strada cu pricina și au constatat ce nu au văzut la prima intervenție. „S-au efectuat verificări și s-a constatat că este o problemă la canalizarea pluvială, problemă ivită din perioada în care s-a făcut reabilitarea respectivei străzi. Aceasta este în garanție și intervențiile cad în sarcina constructorului“, a precizat Mihaela Chirițescu, reprezentant CAO. Constructorul, SC Tel Drum SA, nu prea a lucrat ca la carte, fiindcă de fiecare dată când plouă, în fața sediului societății Teleconstrucția se formează o baltă care se întinde din zona trotuarului până în mijlocul carosabilului.

Stradă proaspăt asfaltată? Să crape

Strada Păltiniș (FOTO: Claudiu Tudor)

Strada Păltiniș nu are nicio lună de când a fost asfaltată de la un capăt la altul. Nici nu au apucat craiovenii să se bucure de asfaltul ca în palmă, că o avarie la o conductă de apă a crăpat în dreptul blocului K14. „Pe strada Păltiniș am avut o avarie la o conductă de apă. Problema a fost remediată și carosabilul refăcut. Compania are contract cu firma Servia Prest Construct SRL, care în urma lucrărilor efectuate de angajații noștri vine și readuce carosabilul la starea inițială. Avem bănuiala că avaria s-ar fi produs ca urmare a lucrărilor de compactare efectuate de către firma care a lucrat la modernizarea respectivei străzi“, a precizat Mihaela Chirițescu. Cu părere de rău, dar „readucerea la starea inițială“ după intervenția muncitorilor de la CAO nu a fost tocmai fericită, fiindcă asfaltul s-a lăsat. Intervenția nu ar fi fost necesară, dacă operatorul local ar fi ținut seama de atenționarea primăriei.
Înainte de orice asfaltare, administrația locală îi avertizează pe operatorii de utilități să-și remedieze defecțiunile, fiindcă strada va fi asfaltată. „Furnizorii de utilități cunosc cu mult timp înainte străzile pe care noi urmează să asfaltăm. Noi facem o listă la finele fiecărui an și o înaintăm operatorilor, ca să știe pe unde urmează să intervenim cu modernizarea străzilor, în anul următor. Pe strada Păltiniș, la scurt timp de la încheierea lucrărilor, a început să iasă apă din asfalt. Cei de la CAO au intervenit, au săpat la o adâncime de trei metri și au descoperit că o conductă s-a deplasat. Au remediat avaria, au refăcut în 24 de ore carosabilul, dar acesta s-a lăsat. Este logic că acolo unde se intrevine, asfaltul nu va mai fi ca înainte. Vom intra noi încă o dată cu constructorul (Delta – n.r.) care a asfaltat respectiva stradă“, a declarat Delia Ciucă, director Direcția de Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova.
Intervenții la carosabil se mai fac și pe strada Carol I intersecție cu Vasile Conta și strada Brestei, unde covorul asfaltic din jurul unor capace de canal este refăcut.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS