16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDupă 15 septembrie, un utilaj cu lamă şi cu material antiderapant va fi pregătit pentru Transalpina

După 15 septembrie, un utilaj cu lamă şi cu material antiderapant va fi pregătit pentru Transalpina

Drumarii se pregătesc de sezonul rece pe Transalpina, cea mai înaltă şosea din ţară. În primele zile ale lunii septembrie, vremea s-a schimbat drastic pe DN 67 C, la cota 2.000. Conducătorii auto au fost martorii fenomenului de ploaie îngheţată, iar în zonele mai joase de grindină. Şoseaua a fost acoperită câteva zeci de minute cu un strat de gheaţă şi nu s-a mai putut circula timp de o oră. După ce drumul nu a mai fost alb, şoferii au putut să îşi continue parcursul pe cea mai spectaculoasă şosea din ţară. Faptul că în Rânca şi pe Transalpina vremea a început să se schimbe destul de mult, raportat la zona de câmpie, conducătorii auto sunt sfătuiţi să circule cu prudenţă şi să se oprească până când trec fenomenele meteo periculoase. Ulterior, când drumul este sigur, se poate continua călătoria. Cea mai înaltă şosea din ţară ar putea să mai fie deschisă în luna septembrie, dar şi în octombrie, în funcţie de evoluţia vremii.
Drumarii nu vor să fie prinşi însă pe picior greşit ca urmare a schimbării bruşte a vremii în zona montană şi pregătesc deja un utilaj cu lamă. Acesta va fi trimis în zonele cu probleme. De asemenea, va fi folosit şi material antiderapant pentru ca să fie împrăştiat pe tronsoanele cu gheaţă. „Unii au spus că a fost grindină, dar la altitudinea respectivă este vorba de o ploaie îngheţată. La munte plouă din senin şi picăturile îngheaţă. Astfel apare fenomenul de ploaie îngheţată. Unii ar spune că este prea devreme, dar la munte este posibil orice, chiar şi în plină vară. Acum este începutul de toamnă şi aş zice că nu ar trebui să ne surprindă astfel de lucruri. Noi chiar o să dotăm un utilaj cu o lamă pentru a putea acţiona în caz de nevoie. Avem la dispoziţie în baza de la Rânca şi material antiderapant pentru porţiunile unde va fi gheaţă. Dacă va fi nevoie vom interveni“, a declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS