12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSuspiciuni de fraudă la un concurs de angajare la SJU

Suspiciuni de fraudă la un concurs de angajare la SJU

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu a început o anchetă internă în urma unui concurs de angajare pentru un post de asistentă, la Secţia Pneumologie. Procedurile de organizare a concursului au fost demarate luna trecută, însă totul s-a transformat într-un adevărat scandal, cu modificări de subiecte, anulări de probe, modificări de bareme şi punctaje şi implicit a rezultatului concursului. Patru comisii au fost înfiinţate pentru a analiza cele întâmplate între probe şi au fost luate şi măsuri, astfel încât să fie descurcate lucrurile. Interesant este că, în ciuda erorilor grosolane apărute, comisia de concurs a rămas nemodificată şi a dus procedura până la final. Au rămas însă multe semne de întrebare, iar din acest motiv conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu vrea să facă lumină în acest caz şi să îi sancţioneze pe cei responsabili.

12 candidaţi au părăsit sala, spunând că este un concurs aranjat

Primele semne de întrebare legate de concurs au apărut chiar în timpul probei scrise, când una dintre candidate a răspuns la cele 20 de întrebări ale testului grilă în mai puţin de zece minute. În acel moment, 12 candidaţi din 20 şi-au dat seama că ceva ar putea fi în neregulă şi au părăsit sala, strigând comisiei că este un concurs aranjat. Lucrurile nu s-au oprit aici şi s-a descoperit după corectarea lucrărilor că pe foaia de examen au apărut întrebări din afara bibliografiei de concurs. Interesant este că una dintre concurente a răspuns corect şi la întrebările din afara bibliografiei şi a obţinut 100 de puncte. Era candidata care terminase prima examenul. În urma contestaţiilor depuse, proba scrisă a fost anulată şi a fost susţinută din nou. Suspiciunile candidaţilor au continuat şi după proba scrisă (a doua). Una dintre candidate, Maria Şerbu, a descoperit că două răspunsuri i-au fost notate cu zero în loc de 5, deci avea un minus de 10 puncte, deşi răspunsese în mod corect. În cele din urmă, comisia de concurs a reuşit să îndrepte eroarea şi să valideze rezultatele. Urmează să fie făcută şi angajarea. Dacă nu erau acordate cele zece puncte după contestaţie, persoana angajată ar fi fost alta.

Semnele de întrebare au rămas

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu, Gigel Capotă, a anunţat că a dispus efectuarea unei anchete interne. Mai mult decât atât, acesta a precizat că prin modul în care a fost organizat concursul s-a încercat de fapt discreditarea sa ca manager, iar cei responsabili vor fi sancţionaţi: „Am avut nişte semne de întrebare şi au apărut sesizări şi am aflat ceea ce s-a întâmplat acolo. În total patru comisii au verificat procedura pe perioada desfăşurării concursului. Ştiu ce s-a întâmplat şi în sală pentru că există înregistrarea video a concursului. Este o comisie care face verificări acum şi va dispune măsuri. Concursul rămâne valabil pentru că după toate intervenţiile procedura a fost respectată, dar rămân acele semne de întrebare şi vrem să vedem ce s-a întâmplat acolo, dacă este vorba de greşeli sau de o intenţie a cuiva. Eu cred că a fost o încercare de discreditare a mea ca manager. După acest concurs am luat decizia de a modifica împreună cu specialiştii de la Consiliul Judeţean regulamentul privind organizarea concursurilor de angajare. Regulamentul de acum este copy-paste după lege. Ne trebuie un regulament mai clar care să explice în detaliu procedurile, să nu mai rămână semne de întrebare“, a spus Gigel Capotă, directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS