6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFemeia care și-a sugrumat băiețelul, eliberată din arest

Femeia care și-a sugrumat băiețelul, eliberată din arest

Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au hotărât să o elibereze din arest pe femeia de 33 de ani, din municipiu, acuzată că și-a sugrumat băiețelul de trei ani. Potrivit unor surse judiciare, se pare că inculpata a fost eliberată după o eroare de procedură.

Craioveanca Ina Irina Pleșa, de 33 de ani, este acuzată de omor și a fost arestată preventiv pe 24 iunie, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.
Potrivit anchetatorilor, în noaptea de 22 spre 23 iulie, în timp ce se afla în vizită la părinți în comuna Unirea, femeia și-a sugrumat băiețelul de trei ani, cu care mersese la culcare. Soțul femeii dormea în altă cameră, împreună cu ceilalți doi copii ai lor, un băiat de opt ani şi o fetiţă de un an şi două luni. Femeia a susținut în fața procurorilor doljeni că s-a trezit în cursul nopţii şi a crezut că băiatul ei de trei ani este diavolul, așa că l-a sugrumat.
Femeia de 33 de ani este angajată a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj, iar în momentul comiterii infracțiuni era în concediu pentru îngrijirea celui de-al treilea copil. Pe 23 iulie, craioveanca a fost reţinută pentru omor împotriva unui membru al familiei, iar o zi mai târziu, pe 24 iulie, Tribunalul Dolj a emis pe numele inculpatei un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Ulterior, pe 13 august, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au solicitat instanței prelungirea mandatului de arestare, iar instanța s-a pronunțat abia pe 21 august, după ce, la termenele de pe 13 și 20 august a constatat lipsa de procedură cu inculpata.
„Admite propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj privind prelungirea măsurii arestului preventiv cu privire la inculpata Pleşa Ina Irina. Dispune prelungirea măsurii arestului preventiv luată faţă de inculpata Pleşa Ina Irina pe o durată de 30 de zile, cu începere de la 23.08.2018 până la 21.09.2018, inclusiv“, se arată în hotărârea instanței.

Curtea de Apel a admis contestația inculpatei

Hotărârea Tribunalului Dolj a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, instanță care s-a pronunțat pe 27 august. „Respinge propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj privind prelungirea măsurii arestului preventiv cu privire la inculpata Pleşa Ina Irina. Revocă arestarea preventivă dispusă prin încheierea nr. 176/24.07.2018 pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Dolj cu privire la inculpata Pleșa Ina Irina şi dispune punerea de îndată în libertate a acesteia dacă nu este reţinută, arestată ori deţinută în altă cauză“, au hotărât magistrații de la Curtea de Apel Craiova.
Potrivit unor surse judiciare, femeia ar fi fost eliberată din cauza unei erori de procedură a magistraților de la Tribunalul Dolj. Întrebați despre această situație, reprezentanții Tribunalului Dolj au precizat că nu cunosc motivul pentru care Curtea de Apel a admis contestația inculpatei. Dacă a fost vorba sau nu de o eroare de procedură se va stabili după ce judecătorii de la Curtea de Apel Craiova vor motiva hotărârea de pe 27 august, cea prin care femeia acuzată de omor împotriva unui membru de familie a fost eliberată din arest.
La rândul lor, procurorii doljeni au explicat că, după punerea în libertate a femeii, a fost dispusă față de aceasta măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile și i-a fost interzis să se apropie de ceilalți doi copii ai săi. Anchetatorii au mai precizat că, până în prezent, nu au primit rezultatele expertizei psihiatrice, care ar trebui să stabilească dacă femeia de 33 de ani a avut sau nu discernământ în momentul comiterii faptei. De altfel, de rezultatul expertizei psihiatrice depinde ancheta procurorilor doljeni. Dacă medicii legişti vor constata că femeia nu a avut discernământ atunci când și-a ucis copilul, ancheta penală va înceta și femeia va fi internată într-o unitate spitalicească specializată.

Omorul asupra unui membru de familie

Potrivit Codului Penal, omorul se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani. Dacă fapta a fost comisă asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevăzute de lege se majorează cu o pătrime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS