9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFată cu dizabilități, bătută de o îngrijitoare

Fată cu dizabilități, bătută de o îngrijitoare

O copilă în vârstă de nouă ani, care se află în sistemul de protecție de la doi ani, a fost bătută de una dintre îngrijitoarele din Căsuța de Tip Familial „Sfânta Maria“ din Balș. O altă fată din centru a filmat totul, iar imaginile au ajuns la presă, la șefii DGASPC și la anchetatori, un dosar de cercetare penală fiind deschis pentru lovituri și alte violențe.

Momentele în care fata de nouă ani, care are dizabilități, este bătută de una dintre îngrijitoare au fost surprinse într-o filmare realizată cu telefonul mobil de o altă fată din centru. La „Sfânta Maria“ sunt îngrijite șapte copile, cu vârste între nouă și 19 ani, cea agresată fiind cea mai mică dintre ele. Până anul trecut, fetița s-a aflat în grija unui asistent maternal, fiind transferată pentru a putea urma cursurile școlii speciale din Balș, având în vedere deficiențele sale.
De mai bine de două săptămâni, spun vecinii din blocul în care este locuința de tip familial, persistă țipetele copilei, care pare a nu putea fi liniștită în nici un fel. Îngrijitoarele sunt bănuite că o închid, pur și simplu, într-o cameră izolată pe copilă, iar aceasta se chinuie astfel ore întregi.
Fetele mai mari le-ar fi spus, de altfel, vecinilor că sunt bruscate și chiar bătute de anumite îngrijitoare, iar pentru a dovedi totul una dintre ele a înregistrat „corecția“ aplicată celei mai mici.
„Nu e numai o angajată care…, probabil sunt mai multe, pentru că fetița asta nu țipă numai pe-un schimb, țipă pe mai multe schimburi. Noi n-am avut nicio dovadă până acum, dacă dădeam telefon la Direcție (DGASPC – n.r.) spuneau că n-avem dovezi. Am sunat de multe ori la Direcție, ni se spunea că se iau măsuri. Într-adevăr, trei-patru zile era liniște, după aceea la fel se-ntâmpla. Vă dau cuvântul meu de onoare că mi-e și rușine să mai bat la ușă să le spun ceva. Le-nchid pe dormitoarele din față și urlă ore-ntregi fetița aia. Am auzit-o într-o dimineață țipând de la ora 7.00 până la ora 11.00. (…) Eu cred că în toate locațiile se-ntâmplă așa, nu numai în asta, în asta s-a depistat acum. Fetele mai spuneau, când le întrebam de ce țipă, «Păi, cum să nu țipe, dacă o bat!», iar nouă nu ne venea să credem. «Ei, lasă, că filmez și v-arăt!», a zis fata asta, că doar una dintre ele are telefon mai performant“, a declarat Florentina Mitran, care locuiește chiar în apartamentul de deasupra celui în care trăiesc fetele aflate în grija statului.
Mărturiile terifiante nu se opresc aici. Sunt cetățeni din zonă care spun că, cu ani în urmă, copiii care locuiau în căsuța de tip familial veneau să le ceară mâncare, pentru că erau insuficient hrăniți. O altă problemă ar fi ceea ce se întâmplă cu fetele de vârstă mare, care ar fi „vizitate“ de bărbați, care vin cu mașini de toate tipurile, înmatriculate în județele vecine, și staționează ore în șir în zona blocului respectiv.
„Pe una dintre ele am văzut-o cu burtică, au mutat-o de-aici, probabil să nu mai stea sub ochii noștri. Ne deranjează, evident că ne deranjează toate lucrurile astea. Stăm cu geamurile închise, să nu se mai audă, nu e normal!“, a declarat o altă doamnă, în timp ce alți vecini s-au arătat revoltați de atitudinea îngrijitoarelor, acuzându-le că sunt interesate doar de salariul mare, de tichetele de masă și de munca puțină pe care ar presta-o, în timp ce alții „cu aplecare să facă astfel de lucruri, cu har“, nu-și găsesc de lucru.

„Persoanele în cauză au fost deja suspendate“

Doru Mara, managerul de caz al copiilor

Ieri, la căsuța „Sfânta Maria“ a făcut o nouă vizită managerul de caz al copiilor, Doru Mara. „S-a constituit o comisie de evaluare a situației, persoanele în cauză au fost deja suspendate, s-a trimis o sesizare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Balș și la Poliția Balș, ancheta este în curs de desfășurare și vom vedea, după aceea, ce se va întâmpla“, a declarat Mara, confirmând că vecinii au făcut, de-a lungul vremii, mai multe sesizări la DGASPC, dar că oamenii veniți în control nu ar fi sesizat lucruri în neregulă, pentru că la momentul vizitei lor în centru era liniște, iar copiii îngrijiți nu le-ar fi semnalat abuzuri.
Pe de altă parte, fetița supusă abuzului a fost introdusă într-un program de consiliere psihologică. Ea provine dintr-o familie care a mai abandonat alți trei copii, aflați, de asemenea, în sistemul de protecție de la nivelul județului Olt, unul într-un alt centru, iar alți doi în grija asistenților maternali. Toți cei patru frați, dintre care fetița de nouă ani este cea mai mică, sunt adoptabili.

„Corecția fizică e inancceptabilă și doamna va suporta consecințele“

Directorul DGASPC, Rădița Piroșca, a declarat încă de la primele ore ale dimineții de ieri că s-au făcut demersurile legale pentru a se începe ancheta, personal făcând o vizită în centru, marți, 28 august 2018, a doua zi de la producerea incidentului devenit public după ce filmulețul a fost transmis presei.
„Am aflat și eu de filmuleț, evenimentul s-a întâmplat luni, ieri am fost și eu cu managerul acolo să discut cu copiii, deja am dispus ca de astăzi să nu mai lucreze doamna acolo, să fie suspendată pe perioada cercetării disciplinare, am să trimit adresa cu filmulețul și la poliție, ieri am discutat și cu ei, pentru a face și ei, așa prevede și legea, demersuri pentru rele tratamente aplicate minorului, comisia noastră deja are dispoziție, va începe cercetarea disciplinară. (…) E o fetiță care are anumite reacții din cauza bolii, dar care nu scuză sub nicio formă un abuz asupra ei, o corecție fizică asupra ei pentru reacțiile pe care le are. Cu fetița nu se poate vorbi, nu vorbește, de-asta are și reacții, din cauza bolii, dar, repet, asta nu e o scuză. Corecția fizică e inacceptabilă și doamna va suporta consecințele“, a declarat Piroșca.
Îngrijitoarea care a lovit-o pe copilă are cinci ani de când lucrează în sistem și nu ar mai fi înregistrat abateri disciplinare. IPJ Olt a înregistrat un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de loviri și alte violențe, însă în funcție de cele descoperite în cursul anchetei încadrarea s-ar putea schimba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS