14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRecidivist arestat pentru înșelăciuni prin metoda „Accidentul“

Recidivist arestat pentru înșelăciuni prin metoda „Accidentul“

Judecătorii din Băilești au dispus, luni, arestarea preventivă a unui tânăr de 33 de ani, acuzat că a înșelat două bătrâne din localitatea Siliștea Crucii prin metoda „Accidentul“. Inculpatul a stat în ultimii ani mai mult în pușcărie, unde, se pare, s-a „specializat“ în metoda „Accidentul“.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au precizat că, în cursul zilei de 27 august, polițiștii din Rast l-au depistat pe Irinel Pucă, de 33 de ani, din Afumați, pe numele căruia Judecătoria Băilești a emis, în aceeași zi, un mandat de arestare pentru 30 de zile. Bărbatul de 33 de ani a fost arestat pentru comiterea infracțiunilor de înșelăciune și conducere fără permis. Potrivit oamenilor legii, în urma anchetei s-a stabilit că, în urmă cu un an, în august 2017, Irinel Pucă, împreună cu un alt bărbat de aceeaşi vârstă, din comuna Siliştea Crucii, a înşelat cu suma de 2.000 de lei, prin metoda „Accidentul“, o femeie, de 88 de ani, din Siliştea Crucii. Tot în august 2017, cei doi ar fi făcut o altă victimă în comuna Siliștea Crucii, o femeie de 87 de ani, pe care au înșelat-o cu 300 de lei.
Polițiștii doljeni mai spun că, în ziua în care a înșelat cele două bătrâne, inculpatul a condus un autoturism, deși nu are permis de conducere. „În aceleaşi împrejurări, bărbatul de 33 de ani, din Afumaţi, ar fi condus un autoturism pe drumurile publice, fără a poseda permis de conducere.
După comiterea faptei, inculpatul de 33 de ani, din Afumaţi, s-a sustras cercetărilor, iar cel de-al doilea inculpat se află sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, într-un alt dosar penal“, au precizat oamenii legii.
Dacă Irinel Pucă este cercetat pentru înșelăciune și conducere fără permis, „partenerul“ său este acuzat de comiterea infracțiunii de înșelăciune.

Inculpați recidiviști

Irinel Pucă este cunoscut de oamenii legii, el fiind condamnat în mai multe dosare penale. Astfel, în 2008, a primit o pedeapsă de opt luni de închisoare cu suspendare într-un dosar în care a fost acuzat de furt. În iunie 2010, a fost condamnat la doi ani și zece luni de închisoare pentru violare de domiciliu și furt calificat, pedeapsă care o cuprinde și pe cea primită în 2008.
Condamnatul a stat după gratii până în octombrie 2011, când a fost eliberat condiționat printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova. Irinel Pucă a stat în libertate până în iunie 2013, când a fost arestat preventiv într-un dosar de înșelăciune. În septembrie 2013 a fost condamnat la doi ani de închisoare, iar în februarie 2015 a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava, tot printr-o hotărâre a Judecătoriei Craiova.
În iunie, anul acesta, același Irinel Pucă a fost condamnat la un an și două luni de închisoare într-un dosar de conducere fără permis, iar în prezent este judecat în alt dosar, tot de conducere fără permis.
Al doilea inculpat din acest dosar, Daniel Burtea, de 33 de ani, din Siliștea Crucii, a fost condamnat în 2008 în același dosar cu Irinel Pucă, fiind acuzat tot de furt. Ulterior, ca și Irinel Pucă, Burtea a fost condamnat în mai multe dosare penale de furt calificat și conducere fără permis, iar în prezent este arestat la domiciliu.
Burtea a fost eliberat din penitenciar în octombrie 2016, printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.

Metoda „Accidentul“

Înșelăciunile prin metoda „Accidentul“ sunt comise de cele mai multe ori de deținuți și se bazează pe un scenariu bine pus la punct: victimele primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă a fi avocat, procuror sau medic şi susține că o rudă a victimei a provocat un accident rutier şi are nevoie de bani pentru a nu ajunge la închisoare sau pentru a primi îngrijiri medicale. În alte cazuri, cel care sună se recomandă chiar fiul sau nepotul victimei. De obicei, „avocatul“ sau „procurorul“ are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimelor să depună banii într-un cont sau să îi înmâneze unei persoane necunoscute. De cele mai multe ori, victimele sunt alese din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au copii plecați în concediu sau în străinătate şi care au în casă sume mari de bani.
Oamenii legii sfătuiesc persoanele care primesc astfel de apeluri să sune ruda respectivă și să verifice dacă este într-adevăr rănită sau a avut un accident, dar și să ceară informații despre unitatea medicală, de poliție sau Parchet unde s-ar afla ruda în cauză. De asemenea, polițiștii recomandă cetățenilor să nu furnizeze date confidențiale prin telefon, mai ales dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi. Nu în ultimul rând, oamenii legii recomandă celor care primesc astfel de apeluri să sune de îndată la poliție.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS