20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMutarea Liceului „Voltaire“ s-a lăsat cu un nou scandal

Mutarea Liceului „Voltaire“ s-a lăsat cu un nou scandal

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de începerea anului şcolar, scandalul mutării Liceului „Voltaire“ într-una dintre clădirile Colegiului „Ștefan Odobleja“ din Craiova continuă. Un alt episod s-a consumat ieri, la sediul Prefecturii Dolj, unde s-au întâlnit reprezentanţi ai conducerilor celor două unităţi de învăţământ, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, dar şi ai primăriei. Întâlnirea, care s-a desfăşurat în prezenţa prefectului judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, s-a terminat fără nici un rezultat.

Deşi mai sunt doar două săptămâni până la începerea unui nou an şcolar, cei 340 de elevi ai Liceului „Voltaire“ din Craiova încă nu ştiu unde vor învăţa. Până în prezent, unitatea școlară și-a derulat activitatea la Facultatea de Mecanică, dar nu mai poate continua acolo pe motiv că Universitatea din Craiova nu îi mai poate găzdui din cauza creșterii numărului de elevi. Printr-o decizie comună a reprezentanților administrației locale și ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj, s-a hotărât mutarea Liceului „Voltaire“ într-una din clădirile Colegiului „Ștefan Odobleja“, pe motiv că este excedent de spațiu. În luna iunie a acestui an, Consiliul Local (CL) Craiova a emis o hotărâre în acest sens, care însă nu a fost pusă în aplicare nici până în prezent. Ieri, la Prefectura Dolj a avut loc o nouă întâlnire pe acest subiect, care s-a desfăşurat în prezenţa prefectului Dan Narcis Purcărescu şi la care au participat reprezentanţi ai conducerilor celor două unităţi de învăţământ, precum şi ai primăriei şi ai ISJ Dolj. După o şedinţă de mai bine de două ore, care s-a desfăşurat cu uşile închise, întâlnirea s-a finalizat fără nici un rezultat.
„S-au discutat tot felul de probleme, dar, din păcate nu s-a ajuns la nici o soluţie. Liceul «Voltaire» nu are deocamdată un spaţiu, iar Colegiul «Odobleja» nu poate să îi primească. S-a dat o hotărâre de consiliu local, dar colegii de la «Odobleja» susţin că nu au spaţiu excedentar. Ar trebui ca ei, după câte şi-au exprimat punctul de vedere în cadrul acestei întâlniri, să fie în imposibilitatea de a funcţiona. Problema trebuie soluţionată pentru că profesorii, elevii şi, nu în ultimul rând, părinţii trebuie să ştie unde se duc“, a spus Constantin Rada, preşedintele Filialei Dolj a Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

„Cerem nişte drepturi, drepturile legale la educaţie ale acestor copii“

Sunt 340 de elevi care învaţă în cadrul Liceului „Voltaire“, înfiinţat în anul 2015. Conducerea instituţiei de învăţământ spune că, deşi s-au făcut nenumărate demersuri în privinţa punerii în aplicare în condiţii amiabile a hotărârii CL Craiova, acest lucru nu s-a întâmplat. „Este o hotărâre a cosiliului local care a fost dată în iunie şi care trebuia pusă în executare. În data de 28 august a expirat termenul de punere în aplicare a acestei hotărâri. S-au făcut nenumărate demersuri în privinţa punerii în aplicare în condiţii amiabile a acestei hotărâri, iar scopul întâlnirii de astăzi (ieri – n.r.) a fost acelaşi, respectiv de a le explica faptul că toate demersurile care au fost făcute de către instituţiile care ne conduc – inspectorat, primărie – au fost perfect legale şi documentate. Noi avem nevoie de spaţiu, iar acesta ne-a fost pus la dispoziţie de către primărie şi dorim să intrăm în sediu. Pe 10 septembrie începe şcoala, avem 340 de elevi, 37 de profesori şi vrem să ştim şi noi cum să ne organizăm începutul de an şcolar. Cei de la «Odobleja» invocă însă faptul că nu au spaţiu suficient. Ne pare rău că suntem în această situaţie. Noi nu dorim să fim în conflict cu nimeni, ci pur şi simplu cerem nişte drepturi, drepturile legale la educaţie ale acestor copii. Noi dorim să facem lucruri împreună pentru învăţământ şi sunt mâhnită să văd că s-a ajuns în această situaţie“, a spus Dorina Popi, director al Liceului „Voltaire“ din Craiova.

„Nu este vorba de comasare, de fuziune, de absorbţie“

Şi reprezentanţii ISJ Dolj susţin că trebuie pusă în aplicare hotărârea CL şi dau asigurări că acest lucru nu va afecta procesul educativ din nici una dintre cele două unităţi de învăţământ. Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al ISJ Dolj, susţine că prin această măsură nu este vorba de comasare, de fuziune sau de absorbţie. „Este o hotărâre de CL care a fost emisă în iunie şi în acest moment, prin diverse invocări ale unei părţi, nu s-a putut duce la îndeplinire. Înţeleg că Primăria Craiova dispune o măsură, aceea de a discuta încă o dată cu Colegiul «Odobleja», pentru a găsi o cale amiabilă de ducere la îndeplinire a unei legi, până la urmă. Se invocă o lipsă de spaţiu sau o indecizie a consiliului de administraţie (…) Nu este vorba de comasare, de fuziune, de absorbţie, nici acum, nici pe viitor. Eu mi-aş dori două unităţi de învăţământ puternice, cu copii foarte buni, şi nici nu se pune problema unei măsuri ca în 2010, când Colegiul «Odobleja» a fost comasat cu alte trei unităţi de învăţământ. Militez ca aceste două unităţi de învăţământ să fie de sine stătătoare, cu un specific separat“, a spus Nicuşor Cotescu, inspector general adjunct al ISJ Dolj.

Scandalul mutării s-a lăsat cu poliţie

Spre sfârşitul zilei, lucrurile au degenerat. Accesul în curtea Colegiului „Ștefan Odobleja“ a fost interzis, iar aici şi-au făcut apariţia poliţiştii locali. Surse din cadrul Colegiului „Ştefan Odobleja“, care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au spus că în incintă au pătruns abuziv reprezentanţi ai Primăriei Craiova şi ai Liceului „Voltaire“. Acestea mai susțin că a fost atacată în instanță hotărârea CL Craiova. „Conducerea Liceului «Voltaire» şi reprezentanţi ai primăriei au venit şi au spart efectiv uşa corpului de clădire în care ar trebui să se mute elevii de la «Voltaire». Aici învaţă, în două schimburi, peste 600 de elevi şi nu ştim unde îi vom duce pentru că în clădirea laboratoarelor nu îi putem băga. Este o clădire reabilitată pe fonduri europene, iar până în 2020 nu se poate schimba destinaţia spaţiului. Acolo nu se pot face ore. În clădirea centrală funcţionează, de asemenea, două schimburi, dimineaţa Liceul Teoretic, după-amiaza Şcoala Profesională“, a spus, sub protecţia anonimatului, un reprezentant al Colegiului „Odobleja“.
Până la închiderea ediţiei, conducerea acestei unităţi de învăţământ nu a oferit un punct de vedere oficial. Primăria Craiova a anunţat, în schimb, că decizia care va fi luată în cazul scandalului privind mutarea Liceului „Voltaire“ va fi anunţată azi, în cadrul unei conferinţe de presă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS