9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljModificările la legea pensiilor, în dezbatere la Craiova

Modificările la legea pensiilor, în dezbatere la Craiova

Populația, sindicatele, patronatele și asociațiile de pensionari pot face propuneri de modificare a legii pensiilor, pe care să le trimită săptămâna aceasta la sediul Casei Județene de Pensii Dolj, inclusiv în format electronic.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj a organizat, ieri, la Prefectura Dolj, o întâlnire cu reprezentanți ai sindicatelor, ai patronatelor și ai asociațiilor de pensionari din Dolj, cu scopul de a le prezenta noile modificări propuse prin proiectul legii pensiilor, aflat în dezbatere publică. Întâlnirea a avut drept scop și primirea de propuneri din partea celor prezenți (și nu numai) pentru modificarea și îmbunătățirea proiectului de lege.
Directorul CJP Dolj, Daniela Licu, a prezentat cele mai importante modificări pentru cei pensionați și pentru cei care se vor pensiona după apariția legii. Astfel, stagiul minim de cotizare rămâne de 15 ani, însemnând acea contribuție efectivă pe care o aduce salariatul sub forma contribuției la asigurările sociale (CAS).
Potrivit proiectului de lege, la pensionare se vor lua în calculul vechimii necesare pentru pensionare inclusiv studiile de masterat și doctorat, dar numai dacă persoana nu era angajată pe perioada în care a făcut acele studii postuniversitare. De asemenea, studiile masterale și doctorale se iau în calcul doar dacă persoana în cauză are un stagiu minim de cotizare de 15 ani realizat. Perioada studiilor universitare și cea a stagiului militar se luau deja în calculul stagiului de cotizare.
Dacă legea se aprobă în forma actuală, atunci persoanele care au minimum 15 ani de vechime și mai au nevoie să cumpere vechime retroactiv, ei vor putea să cumpere oricare cinci ani din urmă, la alegere (pentru o perioadă în care nu erau asigurați la pensii, deci nu aveau serviciu) și nu doar ultimii cinci ani, cum este în prezent.
Se vor putea pensiona mai devreme mamele care au născut trei copii și i-au crescut până la cel puțin la vârsta de 16 ani, dar respectivele femei vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare numai dacă au lucrat minimum 15 ani.

Ce modificări propun cei interesați

Sindicatele, patronatele și reprezentanții asociațiilor de pensionari au făcut ieri propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege. Președintele filialei doljene a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Constantin Rada, a făcut o observație la propunerea legislativă, spunând că, de regulă, studiile doctorale se fac după ce persoana în cauză s-a angajat, astfel că acei ani nu se vor lua în calcul la pensie pentru mulți dintre cei cu doctorate. De asemenea, Rada a propus ca pe parcursul proiectului de lege (și în special la articolul 6) să nu se facă distincție între mai multe categorii de contribuabili, în sensul de a fi separați în funcționari publici și alte categorii de persoane, ci să se treacă în lege doar o singură categorie, respectiv „persoane care obțin venituri pe baza unui contract individual de muncă“.
La calculul contributi-vității unei persoane, potrivit noii propuneri legislative, la pensionare și la recalcularea pensiei se va ține cont și de alte venituri pe care le-a avut persoana în timpul activității, cum ar fi sporuri, bonusuri, prime, respectiv al 13-lea salariu. Președintele Filialei doljene a Blocului Național Sindical (BNS), Victor Peța, a precizat că va fi dificil pentru firmele care au avut mulți angajați să elibereze documentele care arată primirea de sporuri, bonusuri sau prime, dând exemplul Avioane Craiova, unde este lider de sindicat. „Vă dați seama ce înseamnă pentru o firmă care a avut 4.500 de angajați și acum are aproximativ 300 de angajați să caute personalul de la resurse umane prin statele de plată vechi ca să afle sporurile? Și ce se va întâmpla dacă societatea nu poate elibera acea adeverință în 45 de zile? Deja au început foști angajați să ceară adeverințe de sporuri. Este cel mai greu lucru pentru o societate, atât pentru actualii angajați, cât și pentru foștii. Probabil că va trebui ca societatea să angajeze personal pentru această activitate“, a spus Victor Peța.
Marian Trifan, de la Asociația Pensionarilor Civili „Mihai Viteazu“, a solicitat să se precizeze în lege cum vor fi recalculate pensiile pentru perioada cuprinsă între 1977 – 1991, când s-a luat în calculul pensiei salariul net, față de restul perioadei, când s-a luat și se ia în calcul salariul brut. Trifan a mai solicitat răspunsuri la o problemă care îi interesează pe majoritatea pensionarilor: „Recalcularea pensiilor începe la 1 octombrie 2018 și până în septembrie 2019. La ce valoare a punctului de pensii se va face recalcularea? La valoarea de acum (1.100 de lei – n.r.) sau la valoarea din septembrie 2019, de 1.260 de lei?“.
Directoarea CJP Dolj le-a răspuns celor care au avut întrebări. În legătură cu recalculările de pensii, punctajul fiecărei persoane se actualizează în permanență cu valoarea punctului de pensie. Deci atunci când crește punctul de pensie va crește și pensia recalculată. În legătură cu celelalte probleme ridicate de sindicaliști și pensionari (adeverințele care atestă sporuri pe care le eliberează societățile și în legătură cu persoanele care au avut o perioadă din viața activă în care li s-a luat în calcul salariul net), Daniela Licu a precizat că legiuitorul a luat în calcul astfel de situații în care nu se pot elibera acele adeverințe și a considerat că pensia unor astfel de persoane va crește cu 10%, chiar și în lipsa respectivelor documente doveditoare.

Sindicaliștii și pensionarii condamnă legile speciale

Majoritatea celor aflați ieri la întâlnirea organizată de CJP Dolj și care au luat cuvântul au criticat dur pensiile speciale, solicitând, direct sau indirect, desființarea acestora. „Am înțeles că sunt pensii speciale chiar și de 50.000 de lei pe lună. Dacă vom continua cu pensiile speciale în ritmul de acum, în câțiva ani nu vom mai putea plăti pensiile de stat. Numai o pensie specială dacă s-ar împărți, ar ajunge banii pentru zeci de pensionari simpli“, a spus Constantin Rada, președintele FSLI Dolj. „Există o controversă. Pensiile speciale mănâncă 7 miliarde de lei pe lună din bugetul statului, însă pensiile normale se încasează în funcție de contributivitate. De ce nu se dau pensii speciale mai degrabă femeilor eroine, care au 4-5 copii?“, a spus și Marian Trifan. Alt pensionar prezent la eveniment a criticat dur pensiile speciale și pe beneficiarii lor: „Ce fac ei mai presus decât alte categorii sociale, ca să primească pensii speciale? S-au pus pensii speciale pentru deputați, care dorm în Parlament. Dacă facem o lege a pensiilor, atunci ea să fie pentru toată lumea!“.

Se primesc propuneri la Casa de Pensii până joi

Directorul CJP Dolj, Daniela Licu, a precizat că persoanele interesate de modificarea legii pensiilor pot face propuneri de îmbunătățire a proiectului de lege aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, țimițând până joi, 30.08.2018, respectivele propuneri la Casa Județeană de Pensii Dolj. Propunerile pot fi trimise prin poștă sau în mod direct la sediul instituției de pe strada M. Kogălniceanu, pot fi trimise prin fax la nr. 0251.406.338 sau pot fi trimise în format electronic, la adresele de e-mail [email protected] și [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS