21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMașinile noi pot fi înmatriculate până pe 31 august

Mașinile noi pot fi înmatriculate până pe 31 august

Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor anunță deținătorii de mașini noi omologate NEDC că înmatricularea acestora este obligatorie până la data de 31 august. Direcția de Înmatriculare a Vehiculelor nu oferă alte informații despre acest lucru, informații care au fost făcute publice încă de anul trecut de unii producători și comercianți de autovehicule.

Persoanele care și-au cumparat mașini noi în ultima perioadă sunt chemate la ghișeele Serviciilor de Înamtriculări până la data de 31 august. Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a publicat acest mesaj, însă nu a oferit prea multe amănunte. „IMPORTANT! Pentru vehiculele noi categoriile M1, M2, N1 clasa I, omologate NEDC, înmatricularea este obligatorie până la data de 31.08.2018. Deținătorii de vehicule noi (neînmatriculate) sunt rugați să contacteze urgent dealerii auto de la care au fost achiziționate pentru confirmarea tipului de omologare, iar cererile de înmatriculare a acestor categorii de vehicule vor fi soluționate de serviciile publice comunitare în regim prioritar“, anunță DRPCIV. Direcția nu a explicat ce autovehicule intră în aceste categorii de autovehicule și nici de unde atâta grabă.
Potrivit Registrului Auto Român, categoria M1 se referă la vehicule care au cel mult opt locuri în plus faţă de locul șoferului, iar M2 la cele cu mai mult de opt față de cel al șoferului și care nu depăşesc 5 tone. În schimb, în categoria N1 intră autovehiculele concepute pentru transportul mărfurilor, cu masa maximă de până la 3,5 tone.
Astfel, DRPCIV anunță că persoanele care și-au cumpărat autovehicule noi din aceste clase, însă nu le-au înmatriculat până acum, trebuie să facă acest lucru până cel târziu pe data de 31 august.Trecerea de la NEDC la WLTP

Data de 31 august 2018 este termenul-limită de înmatriculare stabilit prin Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor, după această dată fiind interzise înmatricularea, vânzarea sau punerea în circulație a acestor vehicule testate NEDC.
După cum spuneam, cei mai mulți producători de autovehicule au anunțat că, începând cu 1 septembrie 2017, anumite autoturisme noi (M1, M2 și N1) vor fi omologate în cadrul Procedurii armonizate la nivel mondial de testare a autovehiculelor comerciale ușoare (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, pe scurt WLTP). De exemplu, audi.ro scrie că WLTP este o nouă metodă de testare mai realistă pentru măsurarea consumului de carburant și a emisiilor de CO2. WLTP înlocuiește procedura veche, denumită NEDC.
Producătorul de autoturisme Dacia a publicat chiar și calendarul de trecere la procedura WLTP. „Începând cu 1 septembrie 2017, este adoptat standardul WLTP, care va înlocui treptat vechiul protocol de certificare NEDC (New European Driving Cycle). În plus, va fi introdus și testul RDE (Real Driving Emissions) pentru determinarea consumului real, ca element complementar pentru WLTP. Din septembrie 2017, până în septembrie 2018, toate autovehiculele noi fabricate de Dacia trebuie să fie certificate prin procedura WLTP. Din septembrie 2018, toate autovehiculele noi vândute prin reprezentanțe Dacia trebuie să dețină certificare WLTP“, a comunicat Dacia. Cu alte cuvinte, după 1 septembrie 2018, vor putea fi înmatriculate numai autovehiculele din clasele M1, M2 și N1 certificate WLTP.
Potrivit Volkswagen, WLTP oferă specificaţii mai realiste privind consumul, având parametrii de testare mult mai dinamici.

În Dolj nu sunt probleme

Reprezentanții Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Dolj spun că au prelungit programul de lucru cu publicul pentru a înmatricula toate autoturismele aflat în acestă situație. „Proprietarii de autoturisme noi Euro 6, care nu mai pot fi înmatriculate după data de 1 septembrie, pot depune documentele în regim prioritar. În acest sens, programul de lucru a fost prelungit cu două ore, până la orele 18.30. Trebuie subliniat faptul că în județul Dolj nu avem probleme, mai ales că procesul de depunere nu este greoi, iar dealerii auto și-au informat deja clienții despre această situație“, au precizat reprezentanții Serviciului de Înmatriculări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS