7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe ne facem cu țânțarii, îi amețim cu vorbe?

Ce ne facem cu țânțarii, îi amețim cu vorbe?

Problema țânțarilor i-a adus la disperare pe craioveni, care se plâng că sunt terorizați de prezența acestora nu doar în parcuri, ci în toate zonele din oraș. În ciuda acțiunilor de dezinsecție, opt la număr, locuitorii se plâng că nu au scăpat de țânțari și că aceștia se înmulțesc îngrijorător. „Ce ne facem cu țânțarii?! Ne-au năpădit. Salubritatea (SC Salubritate Craiova SRL, operatorul local care se ocupă de dezinsecție în Craiova – n.r.) parcă stropește cu apă! Aici, în zona Stadionului, este dezastru, nu poți să stai seara în curte, iar în casă sunt roi, abia facem față cu sprayuri sau pastile“, spune craioveanul Marin Marin.
Mai grav este faptul că, în doar câteva luni, în județul Dolj s-au înregistrat cele mai multe cazuri de infectare cu virusul West Nile. Conform datelor furnizate Ministerului Sănătății de către Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 și până în prezent, au fost înregistrate 56 de cazuri de meningite/meningoencefalite cauzate de infecția cu virus West Nile, fiind înregistrate șase decese. Din cele șase decese, trei s-au înregistrat în București și câte unul în județele Iași, Galați și Covasna.
Cazurile de infecție sunt din: Dolj – 12, Iași – 10, București – 8, Olt și Teleorman câte 4, Galați și Ilfov câte 3, Brăila și Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoșani, Vrancea, Covasna, Mehedinți și Satu Mare câte un caz. „Conform datelor sistemului de supraveghere al meningitelor/meningoencefalitelor produse de virusul West Nile, implementat după epidemia din anul 1996, situația din acest moment este comparabilă cu cea înregistrată în anii precedenți. Astfel, în anul 2017, la data de 30 august, se înregistrau 16 cazuri depistate și șase decese, iar în 2016, până la încheierea perioadei de supraveghere în 30 septembrie, au fost înregistrate 80 de cazuri și opt decese.
Specialiștii consideră că sunt cazuri sporadice și nu e vorba de o epidemie, iar creșterea înregistrată este cauzată de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor.
Ministerul Sănătății recomandă autorităților administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile“, se arată în ultimul comunicat al ministerului din data de 23 august.
Specialiștii menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țântar. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

12 cazuri de infecție cu virusul West Nile nu este un număr alarmant

Reprezentanții DSP Dolj spun însă că nu există motiv de îngrijorare, că nu este un studiu care să arate din ce cauză s-au înmulțirii alarmant țânțarii, dar pun asta pe seama ploilor din această vară. În plus, nimeni nu dă asigurări că soluția folosită în Craiova pentru dezinsecție este potrivită pentru eliminarea insectelor, chiar dacă efectele acesteia sunt evident unele minore.
„Într-adevăr, în Dolj sunt 12 cazuri de infecție cu virusul West Nile, dar nu este o situație îngrijorătoare. Vârful critic a fost atins în anul 1996, când oficial s-au înregistrat peste 300 de cazuri. Noi avem datoria să informăm populația cum să prevină infecția cu virusul West Nile prin evitarea expunerii la țânțari, să utilizeze substanțe chimice repelente de țânțari, să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută. Înmulțirea țânțarilor se datorează și precipitațiilor din această vară, nu neapărat că substanțele folosite în procesul de dezinsecție nu și-ar produce efectul. Recomandăm, în cazul în care o persoană prezintă semne de boală (febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare) sau alte situaţii care survin în trei-şapte zile de la o posibilă înţepare de către ţânţar, ca aceasta să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical“, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Dolj, Ștefan Popescu.

OMS avertizează: România, pe harta roșie din cauza maladiei West Nile

La antipozi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează cu privire la răspândirea accelerată a unor boli tropicale, după ce continentul european a fost „lovit“ de un val fără precedent de ţânţari.
Agenţia de sănătate publică a UE (European Centre for Disease Prevention and Control) a raportat pentru 2018 peste 400 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile în Europa, dublu faţă de 2017, când au fost înregistrate doar 200 de cazuri. Nu mai puţin de 22 de decese puse pe seama virusului exotic au fost raportate până la 16 august 2018, potrivit datelor centralizate de agenţie. România s-a situat pe locul patru pe harta bolii, cu 31 de cazuri, după Italia (123), Grecia (75) și Ungaria (39).

Salubritatea a cheltuit 109.760 de lei în lupta cu țânțarii

În acest an, în Craiova au avut loc patru etape de dezinsecție prin pulverizare terestră și alte patru au fost efectuate, alternativ, prin pulverizare aeriană. Produsul folosit pentru dezinsecția efectuată prin pulverizare terestră se numește Extratox Eco Plus. Au fost folosiți la dezinsecțiile din acest an 160 de litri de Extratox în combinație cu Extradil ca liant. Valoarea totală a produselor folosite în cadrul acestui tip de dezinsecție în acest an este de 71.360 lei, fără TVA. Suprafața totală pe care se aplică tratamente este de 762,35 hectare la fiecare trecere.
Produsul folosit pentru dezinsecția efectuată prin pulverizare aeriană se numește Aqua K-Othrine. Au fost utilizați în cadrul dezinsecțiilor aeriene din acest an 320 de litri din acest produs. Valoarea totală a produselor folosite este de 38.400 de lei, fără TVA.
„Precizăm faptul că, în prezent, efectuăm demersuri pentru desfășurarea unei noi etape de dezinsecție, prin pulverizare aeriană, care va avea loc, în funcție de condițiile meteorologice existente, la începutul lunii septembrie. Precizăm, de asemenea, faptul că, în cursul anului 2017, au fost efectuate patru etape de dezinsecție prin pulverizare aeriană a substanțelor insecticide și trei prin pulverizare terestră, și o etapă suplimentară de dezinsecție terestră care a avut loc doar în parcuri și grădini publice. Substanțele folosite în 2017 au fost aceleași ca în 2018.
În cursul anului 2016 au fost efectuate trei etape de dezinsecție prin pulverizare terestră și alte trei prin pulverizare aeriană, fiind folosite substanțele Extratox Eco Plus și Supertox“, a declarat Cristina Ghenea, purtătorul de cuvânt al SC Salubritate Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS