24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de copii din Dolj, abuzaţi de părinţi

Sute de copii din Dolj, abuzaţi de părinţi

Consecințele abuzului asupra copilului sunt multiple și au implicații negative în dezvoltarea lui fizică, spirituală, morală sau socială. În ciuda acestui lucru, există tot mai mulţi minori abuzaţi de părinţi, numai pe primul semestru din acest an înregistrându-se 238 de cazuri în Dolj. Acestea provin atât din mediul rural, cât și din urban.

Statistici îngrijorătoare în privinţa copiilor care cad victime propriilor părinţi. Numai pe primul semestru al anului 2018, la nivelul Centrului de Consiliere pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat din cadrul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj au fost înregistrate 238 de cazuri. Sesizările sunt în cea mai mare parte legate de neglijarea copilului. Cu alte cuvinte, ignorarea voluntară sau involuntară de către părinţi a responsabilităţilor privind creşterea şi educarea lui, fapt care pune în pericol dezvoltarea lui fizică, mintală, spirituală, morală sau socială, integritatea lui corporală, sănătatea lui fizică sau psihică, după cum spun reprezentanţii DGASPC Dolj. În primul semestru al acestui an, specialiștii Centrului de Consiliere pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat au efectuat 181 de anchete sociale în vederea evaluării situației celor 238 de copii. Cazurile provin atât din mediul rural – 146, cât și din mediul urban – 92.

Peste 300 de apeluri la telefonul de urgență

Tot în primul semestru al acestui an s-au înregistrat 304 fișe de convorbire la nivelul Centrului de Informare și Sensibilizare a Populației (telefonul de urgență). Dintre acestea, 77 au stat la baza deschiderii unor cazuri noi de abuz, neglijare sau exploatare în cadrul Centrului de Consiliere pentru Copilul Abuzat, Neglijat, Exploatat. Sesizările au venit atât din partea persoanelor fizice, cât și a persoanelor juridice, iar cele mai multe s-au înregistrat pentru grupele de vârstă 14 -17 ani (56 de copii) și 10-13 ani (46 de copii).
Reprezentanţii DGASPC atrag atenţia asupra consecințelor pe care le are abuzul asupra copilului. Acestea au implicații negative în dezvoltarea lui fizică, spirituală, morală sau socială. Uneori, impactul este atât de puternic, încât copilul poate să dezvolte în adolescenţă sau chiar mai târziu, la vârsta adultă, diferite tulburări și poate, la rândul lui, să devină el însuși un abuzator.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS