12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCurtişoara în lacrimi după tragedia gorjeanului mort în Italia

Curtişoara în lacrimi după tragedia gorjeanului mort în Italia

Marian Roşca nu a mai apucat să îşi întemeieze o familie

Marian Roşca, gorjeanul din Curtişoara, rănit grav în urma prăbuşirii unui pod în Genova, Italia, a murit sâmbătă. Bărbatul, de 36 de ani, a decedat la spitalul unde era internat în comă profundă. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că se va implica în realizarea documentelor necesare repatrierii. „Cetățeanul român rănit în urma prăbușirii viaductului Morandi a încetat din viață în cursul acestei zile (sâmbătă n.r.). Decesul a fost notificat de către medici, atât familiei, cât și reprezentanților Consulatului General al României la Torino aflați la spital. Reprezentanții echipei consulare sunt în contact cu familia cetățeanului român și acordă asistența consulară necesară în astfel de situații, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare repatrierii trupului neînsuflețit și a certificatului de deces. Ministerul Afacerilor Externe transmite sincere condoleanțe familiei îndurerate în aceste momente extrem de dificile“, precizează MAE.

Localnicii din Curtişoara plângeau pe străzi

Locuitorii din Curtişoara, satul natal al lui Marian Roşca, au început să plângă pe străzi când au auzit vestea că tânărul a decedat. În ciuda faptului că medicii italieni au făcut public faptul că Marian suferise un traumatism cranian devastator și un traumatism toracic și era în comă, consătenii bărbatului au sperat până în ultima clipă că lucrurile se vor îndrepta şi că gorjeanul va fi salvat cumva de medici. „Este foarte greu să mai spui ceva după o astfel de tragedie. Lucrurile au avut o încărcătură emoţională puternică şi am văzut oameni cum plângeau pe străzi şi cum se rugau. La mine la firmă s-a angajat prima dată şi îl cunoşteam foarte bine. A decis să plece. A muncit şi a reușit să îşi construiască singur casă, fără niciun fel de ajutor, dar nu a mai ajuns până la capăt cu planul său, adică să îşi facă şi o familie“, a spus Eftemie Popescu, consilier local în Bumbeşti-Jiu şi întreprinzător local.

Autorităţile se implică

Tânărul Marian Roşca plecase din țară în urmă cu mai mulți ani, la muncă în Franța, unde lucra ca şofer la compania de transporturi Alba Déménagements. Nu era căsătorit şi nu avea copii. Potrivit primarului din Bumbeşti-Jiu, Constantin Bobaru, Marian Roșca este cel de-al treilea locuitor al oraşului plecat la muncă în afara ţării şi care moare în ultimul an. „Este o tragedie prin care trece această familie şi localitatea. Este al treilea locuitor al oraşului decedat la muncă în străinătate în ultimul an. Am avut un deces acum două luni şi altul în urmă cu aproape un an. Din păcate, sunt mai mulţi plecaţi din Bumbeşti-Jiu să îşi facă un rost peste hotare şi care continuă să plece. Nu era căsătorit. Urma să se însoare anul viitor cu o fată din Maramureş. Nu aveau copii. Şi-a cumpărat un teren la Curtişoara şi acolo a reuşit să ridice o casă cu banii strânşi în afara ţării“, a spus Constantin Bobaru.

Ajutor de la primărie

Primăria din Bumbeşti-Jiu va acorda un ajutor financiar părinţilor lui Marian Roşca. „O să ne implicăm să ajutăm financiar familia. Aşa am procedat şi în celelalte două cazuri. Este un ajutor de urgenţă pe care îl pot acorda autorităţile. Din ce s-a întâmplat în ultima perioadă pot să spun că procedurile privind repatrierea durează o săptămână sau două. Necazul face ca această familie să mai fi trecut printr-o tragedie. Le-a murit un băiat lovit de fulger. Mai au o fată care este căsătorită la noi. Este foarte greu să treci prin aşa ceva“, a mai spus Constantin Bobaru, edilul din Bumbeşti-Jiu.

Pleacă, dar nu ştiu la ce riscuri se expun

În judeţul Gorj, aproape că nu mai există familie care să nu aibă o rudă plecată la muncă în străinătate. Unii au contracte pe perioadă nedeterminată, iar alţii sunt sezonieri şi revin câteva luni pe an şi stau alături de familie, în ţară. Sunt destui care execută munci grele în afara ţării pe care locuitorii din statele respective le refuză. Organizaţiile care apără drepturile românilor care lucrează în afara ţării nu sunt nici ele puternice. În special conducătorii auto sunt la mâna destinului, când vine vorba de drepturile lor. Unii au norocul să lucreze la companii mari şi sunt plătiţi cum trebuie şi beneficiază de asigurare medicală. Sunt şi cazuri în care anumiţi lucrători sunt exploataţi de angajatori. Altă problemă este cea a copiilor care au ajuns să crească singuri sau în grija bunicilor sau a altor rude. Numai în Gorj sunt câteva mii de astfel de copii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS