6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpaniolii vor olteni la muncă în agricultură

Spaniolii vor olteni la muncă în agricultură

Peste 900 de locuri sunt oferite de angajatorii spanioli pentru campania de recoltare a căpșunilor din primăvara anului viitor, oferta fiind făcută publică prin intermediul AJOFM Olt. Fermierii români spun că străinii nu sunt singurii care duc lipsă de lucrători și că și ei au ajuns să plătească la același nivel, deși au câștiguri mai mici.

Ofertele din ce în ce mai bune venite de la angajatorii din străinătate, care caută în România lucrători sezonieri în agricultură, nu mai stârnesc nici pe departe interesul din urmă cu ani buni. Marii fermieri spanioli nu mai cer experiență, nu mai au nici condiții legate de vârstă, și-au îmbunătățit și condițiile de cazare și oferă 40,43 euro/zi, la un program de lucru de 6,5 ore, /zi, 40 ore/săptămână împărţite în şase zile, plus plata suplimentară a orelor lucrate peste această normă.
Elena Țane, consilierul EURES din cadrul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Olt, spune că există o ofertă pentru 150 de locuri de muncă pentru femei și se acceptă și persoane fără experiență. Contractul de muncă este de aproximativ trei luni și se va derula în perioada 1 februarie – 31 mai 2019. Timpul de lucru este de 6,5 ore. Perioada de probă este de 15 zile, iar salariul oferit – 40,43 euro brut/zi, contribuţiile datorate fiind: impozit pe venit de 2% şi asigurare socială de 113 euro/lună. În plus, cazarea este gratuită, iar lucrătorul va plăti 1 euro/zi pentru plata utilităților. „Angajatorul plăteşte transportul către Spania, contravaloarea acestuia urmând să fie recuperată din primul salariu al angajatului. Întoarcerea în România (la terminarea contractului) este plătită de angajator, transportul dus-întors fiind organizat de angajator printr-o firmă de transport“, se mai specifică în oferta popularizată de AJOFM Olt.
Un alt angajator oferă 800 de locuri de muncă (dintre care 400 pentru femei şi 400 pentru cupluri), în condiții asemănătoare cu cele din oferta de mai sus. „Durata contractului de muncă este de aproximativ trei luni, data estimată de angajare fiind 15 februarie 2019. Timpul de lucru este de 6,5 ore/zi, 40 de ore şi 15 minute/săptămână împărţite în şase zile, ziua de odihnă nu este neapărat duminica. Salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi, plătibil la două săptămâni prin transfer bancar. Contribuţiile datorate sunt: impozit de 2%, asigurare medicală de 113 euro/lună. Perioada de probă este de 15 zile. Cazarea este oferită de către angajator contra unei sume de 1,6 euro/zi (plata utilităților). Angajatorul plăteşte transportul, contravaloarea acestuia urmând să fie recuperată din salariile pe care le va primi angajatul. Întoarcerea în România (la terminarea contractului) este suportată de angajator, transportul dus-întors fiind organizat de angajator printr-o firmă de transport“, este anunțul AJOFM Olt, cu precizarea că persoanele interesate trebuie să se adreseze consilierului EURES din cadrul AJOFM Olt din Slatina, strada Prelungirea Crişan, nr. 2, tel. 0249/411002, selecția urmând să se organizeze în sudul sau sud-vestul României, data limită de aplicare fiind 15 decembrie 2018.

În Olt, muncitorii din agricultură primesc 32 de euro/zi

Dacă în urmă cu zece ani, de exemplu, era „bătaie“ până și pe un loc la selecție, care nu însemna neapărat că vei pleca în Spania, anul trecut, din Olt, un județ care ani de zile s-a aflat în top 3 național stabilit după numărul persoanelor selectate pentru munca sezonieră în străinătate, au plecat 131 de persoane: 95 în Spania, 31 în Danemarca, 3 în Portugalia, 1 în Marea Britanie și 1 în Norvegia, pentru ca în primele șapte luni din 2018 să plece doar 37 de români, din nou cei mai mulți în Spania (22), destinație urmată de Marea Britanie – 13.
„Să mai sufere și ei (fermierii din străinătate – n.r.), că noi de ani de zile suferim. Am încercat și noi să ne explicăm de ce găsim din ce în ce mai greu forță de muncă, pentru că am ajuns să plătim cât ei. Aici, în zona noastră (Izbiceni, sudul județului Olt, un renumit bazin legumicol – n.r.), se plătesc cu 120 de lei pe zi, două sau trei mese, depinde cât stau, plus țigările. Am avut la lucru și nefumători și mi-au cerut banii pe care-i dau pe pachetul de țigări pentru cei care fumează. Și muncesc cel mult opt ore pe zi, le-am dat banii ăștia și pentru un program de la 6.00 până la 11.00, altădată muncesc câteva ore dimineața și mai vin seara alte câteva. Dar nu-i mai găsești, acum am de eliberat de resturile vegetale două solarii și n-am cu cine. Am ajuns să ne facem treaba tot cu fermieri, ne ajutăm între noi“, a declarat Gheorghe Zăvăleanu, din Izbiceni. Ca el sunt mulți alții, plata crescând, de când lucrătorii au devenit din ce în ce mai greu de găsit, până la 150 lei/zi, un venit cu care nu mulți dintre români se pot lăuda.
„Într-o dimineață m-am dus după oameni să-i aduc la lucru și în fața mea a venit cineva care le-a spus: «Am nevoie de cinci oameni, dau 150 lei la zi». Păi, mai veneau ăia la mine cu 120 de lei?!“, se-ntreabă fermierul din Olt, care, ca și vecinii săi din zonă, ani de-a rândul găsea relativ ușor forță de muncă într-o comună din județul vecin, Teleorman, în satul Prundu din Lunca, însă lucrurile s-au schimbat mult.
Un alt aspect pe care îl sesisează fermierii români este acela că forța de muncă din urmă cu 15-20 de ani a îmbătrânit, iar din spate nu vine cine știe ce, tinerii preferând să se lase întreținuți de părinți, deși se află la o vârstă activă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS