6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProcurorii, obligaţi să ia la întrebări filarmonica și primăria

Procurorii, obligaţi să ia la întrebări filarmonica și primăria

Filarmonica „Oltenia“, un șir neîntrerupt de scandaluri

Fostul manager interimar Dorin Măciucă și jurista Mihaela Albu sunt urmăriți penal pentru operațiuni făcute în organigrama Filarmonicii „Oltenia“. GdS a scris anul trecut cum a fost mutată fără concurs secretara Ramona Goanță pe postul de impresar artistic. Procurorii vor extinde cercetările la filarmonică și în primărie, pentru a elucida modul dubios în care instituția a fost reorganizată în cursul anului 2017.

GdS a relatat în perioada 2016-2017 despre luptele pentru putere din cadrul Filarmonicii „Oltenia“. Acum, lucrurile au ajuns în sfera penală. Judecătoria Craiova a cerut recent Parchetului local urmărirea penală a fostului manager interimar al instituției (noiembrie 2016 – iulie 2017), Dorin Măciucă – pentru abuz în serviciu, precum și a juristei Mihaela Albu – pentru complicitate la abuz în serviciu. Cum s-a ajuns aici? Iată, pe scurt, povestea. În contextul disensiunilor pe marginea campaniei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021“, între proaspătul manager Vlad Drăgulescu și directorul artistic Mihai Ungureanu a izbucnit un război de culise, care s-a soldat cu procese în instanță. Confruntarea judiciară dintre cei doi s-a finalizat cu victoria lui Ungureanu. Cu puțin timp înainte ca judecătorii să decidă că a ajuns manager prin încălcarea legislației, Drăgulescu a plecat din instituție. În locul său, primăria l-a numit interimar pe șeful de sindicat, trompetistul Dorin Măciucă, iar acesta a continuat războiul cu Ungureanu. Scârbit, directorul artistic a renunțat la funcție și s-a retras pe postul său de bază, acela de solist concertist pian. În colimatorul grupării care a preluat puterea în filarmonică au intrat însă și două angajate care îl susținuseră pe Mihai Ungureanu, în războiul său cu Drăgulescu. Este vorba despre Mihaela Nedelcu (șef Birou organizare spectacole) și Nina Călugăru (șef Birou resurse umane). Sub pretextul reorganizării schemei de personal, Măciucă a contopit și comasat birourile conduse de angajatele indezirabile, astfel încât cele două s-au trezit fără funcții. Șefei de personal i s-a oferit un post de economist, iar în cazul Mihaelei Nedelcu măsura a fost una radicală. Noua conducere i-a oferit doar un post de plasatoare. Umilită, ea a plecat în cele din urmă din instituție, dar s-a adresat autorităților competente pentru a semnala ce se întâmplă la filarmonică. În februarie 2017, Mihaela Nedelcu și Nina Călugăru semnaseră un memoriu către Consiliul Local (CL) Craiova, în care arătau care este atmosfera din instituție.
„Adevărul este că actualul director interimar al filarmonicii, Dorin Măciucă, dorește să ne dea afară din răzbunare personală. Măciucă a fost, ca lider sindical, vârful de lance al grupului care l-a îndepărtat prin presiune, din funcția de director artistic, pe maestrul Mihai Ungureanu. Noi două am susținut punctul de vedere legal, care i-a dat dreptate (pe calea justiției) maestrului Ungureanu, stând în calea acestui grup de interese. Ajuns manager, dl Măciucă se grăbește să ne elimine pentru a-și desăvârși opera și a atinge nestingherit și urgent scopurile sale și ale celor care îl susțin. De altfel, de când a fost numit director interimar, dl Măciucă nu a făcut decât să ne șicaneze încontinuu; pe de o parte, luându-ne treptat din atribuții și dându-le altor persoane, iar pe de altă parte inventându-ne greșeli și târându-ne în fața unei comisii de disciplină reorganizate special în acest scop“, scriseseră cele două în memoriu. Majoritatea PSD-ALDE din CL Craiova nu a luat în seamă memoriul și a tăcut complice, încurajând astfel jocurile de culise de la filarmonică.

Dorin Măciucă va „cânta” procurorilor

Cercetări extinse la filarmonică și în primărie

După acest episod, Mihaela Nedelcu a mers și a depus o sesizare la Parchet, în care a arătat, printre altele, cum a fost mutată fără concurs pe postul de impresar artistic secretara instituției, Ramona Goanță. Pe fir a intrat și Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, care a constatat că șeful interimar al filarmonicii și jurista care a vizat operațiunea nu au respectat Codul Muncii și regulamentele interne privind ocuparea posturilor vacante. Filarmonica a atacat în instanță actul întocmit de ITM, însă a pierdut procesul definitiv și irevocabil. Inițial, procurorii au clasat dosarul de la filarmonică.
Judecătorul de cameră preliminară a constatat însă că a fost încălcată o legislație primară, Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, prin urmare sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu, respectiv complicitate la abuz în serviciu pentru juristă, chiar și în noua interpretare a legii penale dată de CCR. Mai mult decât atât, judecătorii au descoperit că Ramona Goanță a fost mutată fără concurs pe postul de impresar artistic, la inițiativa lui Dorin Măciucă, iar salariata și-a exprimat „acordul scris“. La vremea respectivă, șefa de personal, Nina Călugăru, a făcut un referat în care scria negru pe alb că se încalcă legea, însă Măciucă și Albu nu au ținut cont de acel act. Mai mult, cei doi s-ar fi răzbunat pe Nedelcu și Călugăru, cele două angajate care le-au atras atenția. „Judecătorul de cameră preliminară reține reaua-credință a intimaților în ignorarea referatului șefului de Birou resurse umane. Ba mai mult, în îndeplinirea scopului inițial, aceștia au propus reorganizarea organigramei filarmonicii pentru a i se desființa postul și martorei Călugăru“, se arată în motivarea instanței. În consecință, judecătorul a cerut continuarea urmăririi penale față de Dorin Măciucă și Mihaela Albu, pentru că au săvârșit fapta „în mod voit și ignorând referatul șefului de Birou resurse umane“. Totodată, magistratul le-a solicitat procurorilor să-i audieze pe cei doi și să verifice modalitatea de reorganizare a organigramei filarmonicii, operată în 2017. De asemenea, vor fi audiate și „persoanele semnatare“ din cadrul CL Craiova „privind procedura de avizare a acestei organigrame“. Pe de altă parte, procurorii trebuie să verifice ce activitate a desfășurat Ramona Goanță pe noua funcție, respectiv „dacă aceasta ocupă doar formal postul de impresar artistic“. În acest scop, ei trebuie să audieze și alte persoane din cadrul filarmonicii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS