6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCazul unui copil bolnav, folosit pentru a înşela oamenii

Cazul unui copil bolnav, folosit pentru a înşela oamenii

Campania „Lupt pentru David“ era doar o înșelăciune

Cazurile copiilor bolnavi par să fi devenit o sursă importantă de venit pentru infractori. Hoţii au speculat faptul că foarte mulţi oameni sunt înduioșați de cazurile unor copii aflaţi în suferinţă şi, profitând de faptul că mediul online este greu de controlat, au găsit cea mai bună metodă de a-i face pe oameni să scoată singuri banii din buzunar, fabricând campanii umanitare false în care folosesc fotografii cu copii care sunt cu adevărat bolnavi.

În luna martie a acestui an, Gazeta de Sud scria despre povestea lui David, un băieţel de doar trei ani care se luptă cu leucemia. Mama micuţului ne-a dat atunci toate detaliile despre boala lui şi ne-a vorbit despre momentele cumplite prin care trece în lupta de a-şi salva copilul. La sfârşitul lunii iulie, a descoperit ceva ce a mâhnit-o şi a revoltat-o teribil. Pe Facebook exista o pagină de donaţii ai căror administratori cereau bani pentru David, care ar fi trebuit să ajungă într-un cont al părinţilor lui. Până aici, nimic ieşit din comun. Însă, părinţii micuţului nu fuseseră întrebaţi dacă sunt de acord cu această campanie. Mai mult decât atât, contul afişat pe pagina respectivă nu aparţinea niciunuia dintre cei doi părinţi. „Pe 31 iulie am aflat despre o campanie de strângere de bani pentru copilul nostru pe Facebook, care fusese iniţiată de nişte persoane din România, dar care se aflau în Italia. M-a anunţat un domn care donase şi care, din întâmplare, mă avea în lista de prieteni. Nimeni din familia noastră nu ştia absolut nimic despre această campanie, nimeni nu ne-a cerut acordul. Cu toate acestea, la campania respectivă apărea poza copilului nostru, pe patul de spital, numele lui şi mai multe detalii despre boala lui, pe care le-au luat, cel mai probabil, din articolul apărut în Gazeta de Sud. Practic, au copiat textul din ziar, dar au schimbat anumite detalii, printre care şi conturile“, a declarat Cristina Pătru, mama lui David.

„Dacă vreţi, facem para-para. E un tort din care trebuie să mănânce toată lumea“

După ce a văzut pagina respectivă, unde deja se donaseră câteva sute de euro de către oamenii care îşi doreau să îl ajute pe micuţ, Cristina Pătru a luat legătura, pe Facebook, cu femeia care crease campania de donaţie. Când şi-a dat seama că mama băiatului pentru care cerea bani a contactat-o, a început să îi spună diverse scenarii. „Mi-a spus că au încercat să mă caute înainte să deschidă campania, dar nu au dat de mine. Apoi au început să strângă bani şi încerca să îmi spună că era convinsă că odată şi odată reuşea să mă găsească pentru a-mi da banii pentru copil. Minţea non-stop. La momentul respectiv, când am descoperit campania, se adunaseră 840 de euro. Ea îmi zicea că îmi poate trimite oricând 100 de euro, cel mai probabi de teamă ca eu să nu anunţ poliţia. După ce eu am refuzat şi i-am spus să închidă campania şi să dea banii înapoi oamenilor, a intrat pe fir fiul ei, sau cel puţin aşa cred că era“, a mai spus femeia. Cu acest bărbat, femeia a vorbit prin mesaje vocale pe Whatsapp, iar ceea ce i-a propus acesta este cu adevărat şocant. Practic, el i-a spus să se folosească împreună de boala copilului pentru a face bani de pe urma donatorilor de bună credinţă.
„Uite care e treaba: dacă vrei, pot să te ajut să facem un ban împreună. Dacă mă blocaţi sau vă duceţi la poliţie, oricum nu obţineţi nimic. Dacă mă ajutaţi să facem strângerea asta de fonduri, eu pot să vă dau jumate, aţi înţeles? Tu dacă faci pe contul tău strângere de fonduri nu faci nimic, pentru că tu nu ai resursele pe care le am eu, mai ales că eu cunosc mulţi oameni care donează bani. Aşa, dacă vreţi, facem para-para. E un tort din care trebuie să mănânce toată lumea, nu doar voi. Dacă te duci la poliţie, nu obţii absolut nimic. Eu sunt un profil fals, n-am lăsat nicio urmă, deci nu poţi face nimic. Dacă nu vreţi jumătate din bani, închid campania şi banii o să îmi intre mie toţi în cont. Apoi deschid alta, şi alta, şi alta, că nu mă poate opri nimeni!“.
Într-o altă discuţie, acelaşi bărbat şi-a continuat discursul halucinant. „Nu ţi-ai dat seama că am o mie de profiluri false? Pe ce lume trăieşti? Ce nu înţelegi? Te ajut şi eu, dar mă ajuţi şi tu pe mine. Noi suntem pe internet, e vestul sălbatic. Normal că e ilegal ce fac, dar voi nu puteţi să mă opriţi pe mine. Fac tot timpul altă campanie şi mie îmi intră tot timpul bani în cont. Voi puteţi doar să observaţi cum fac eu banii“, i-a mai spus acesta Cristinei Pătru.

A sunat la 112, poliţia nu a avut nicio reacţie

Cristina şi-a pierdut speranţele că cei care s-au folosit fără scrupule de boala copilului ei pentru a câştiga bani ilegal vor fi prinşi. După discuţiile avute cu cei doi, femeia, care se afla în spital alături de micuţul ei, a sunat la numărul de urgenţă 112. „Am chemat poliţia, pe 31 iulie, chiar la spital, pentru că eu nu aveam cum să mă duc la vreo secţie, eram cu copilul. Au venit doi poliţişti cărora le-am spus povestea. Nu au ştiut să îmi dea vreo lămurire şi nici nu prea au avut răbdare să asculte mesajele vocale pe care mi le-a trimit bărbatul respectiv. Mi-au spus să mă duc la DIICOT şi eu le-am spus că nu pot pentru că sunt cu copilul în spital. Apoi au zis că merg la secţie să vorbească cu şeful şi mă sună să îmi spună ce pot face, dar că în mare parte nu este de competența dumnealor. Dar nu a mai sunat nimeni“, a mai spus femeia.
Gazeta de Sud a solicitat un punct de vedere poliţiei, în legătură cu acest subiect. Poliţia a confirmat apelul femeii. „A fost îndrumată să se adreseze structurii de combatere a crimei organizate, întrucât existau suspiciuni că ar fi fost comisă o fraudă informatică“, au precizat reprezentanţii IPJ Dolj. Însă, nu au precizat nimic legat de promisiunea făcută femeii că se va reveni cu telefon.

În Dolj nu există plângeri legate de înţelăciuni prin donaţii pe Facebook

Plecând de la acest caz, poliţia a precizat pentru GdS că „în prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, nu sunt înregistrate sesizări referitoare la anunţuri, postate pe reţelele de socializare, prin care se încearcă, în mod ilegal, strângerea de bani, sub pretextul că sumele respective ar ajunge la persoane nevoiaşe. Însă, în cazul în care există persoanele care identifică, pe reţelele de socializare, anunţuri cu privire la demararea unor campanii de strângeri de fonduri şi doresc să facă o donaţie, ar trebui să efectueze o verificare prealabilă temeinică, menită să-i ajute să stabilească dacă informaţiile prezentate în anunţ sunt reale sau există riscul ca banii să nu ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ajutor. Dacă se constată că există indicii din care rezultă că anunţurile respective ar prezenta date false, utilizatorii reţelelor de socializare trebuie să verifice dacă este disponibilă opţiunea de a raporta postarea şi să sesizeze totodată poliţia. De asemenea, dacă au devenit deja victime ale unor astfel de înşelăciuni, cetăţenii sunt îndrumaţi să sesizeze, în cel mai scurt timp posibil, poliţia, pentru a putea fi demarate cu celeritate cercetările, în vederea recuperării prejudiciului produs, precum şi pentru tragerea la răspundere a persoanelor vinovate“, au declarat reprezentanţii IPJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS