21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând se rezolvă problema gunoiului menajer din Craiova?

Când se rezolvă problema gunoiului menajer din Craiova?

Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat marți, în ședință extraordinară, un proiect de hotărâre privind mandatarea reprezentantului municipiului de a vota ordinea de zi în Adunarea Generală a Asociaţilor SC Salubritate Craiova SRL, programată în data de 16 august. Aici, cei trei asociați ai societății de salubritate – municipiul Craiova, prin Consiliul Local Craiova, comuna Işalniţa, prin Consiliul Local Işalniţa, şi comuna Vârvoru de Jos, prin Consiliul Local Vârvoru de Jos, vor aproba rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2018 și împuternicirea administratorului Mihai Vlad Butari să semneze contractul de achiziţie în sistem de leasing operaţional a celor șase autocompactoare cu capacitate de încărcare de 15-16 mc. Rectificarea ar fi necesară pentru a se bugeta cheltuiala cu rata/chiria care urmează să fie plătită până la sfârșitul acestui an pentru utilizarea celor șase autogunoiere, mașinile respective fiind absolut necesare pentru a crește ritmul de ridicare a gunoiului menajer din Craiova.
În prezent, există disfuncționalități în ceea ce privește ridicarea gunoiului din oraș, tot mai mulți craioveni plângându-se de faptul că deșeurile menajere stau mult prea mult la platforme, crescând riscul apariției unor focare de infecție. Problema a fost ridicată în ședința de marți a CL Craiova și de consilierul local din partea PNL, Marian Vasile, care s-a interesat și de o altă problemă cu care se confruntă craiovenii: țânțarii. „Ce se întâmplă cu gunoiul din Craiova? De ce de aproximativ două luni gunoiul nu este ridicat? Toată lumea pune poze pe Facebook cu platforme care gem de gunoi, cu tomberoane pline, orașul se tranformă într-un focar de infecție. Chiar nu puteți să asigurați minimul de igienă în oraș? Țânțarii sunt peste tot, mirosurile sunt atât de persistente încât cetățenii Craiovei nu-și mai pot aerisi locuințele. Vă rog să ne spuneți de ce nu se ridică gunoiul și de ce este acest miros urât în toate cartierele Craiovei?! Cum putem rezolva această problemă, în afară de soluția de a pleca din oraș?“, s-a adresat Marian Vasile reprezentanților executivului.

Genoiu: Sunt disfuncționalități în ridicarea gunoiului și la mine acasă

Răspunsul a venit de la primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care a explicat că tocmai de aceea s-a votat acest proiect de hotărâre în Consiliul Local, pentru ca SC Salubritate să-și completeze cât mai repede parcul auto cu cele șase noi autocompactoare. „Sperăm ca până la sfârșitul lunii să fie flota completă și să înceapă acțiunea de ridicare a gunoiului și cu mașinile cele noi. Mirosul de gunoi din oraș la care faceți referire nu are nicio legătură cu tomberoanele pline. E adevărat că sunt disfuncționalități în ridicarea gunoiului, sunt și la mine acasă, chiar și eu am sunat la Salubritate. De aceea am ajuns la concluzia că trebuie să luăm aceste mașini noi de gunoi în leasing operațional. În niciun caz însă mirosul de gunoi nu vine de la aceste platforme izolate, care au o suprafață mică. El nu poate veni decât dinspre groapa de gunoi de la Mofleni sau de la focare de pe suprafețe mari, cum este Balta Craiovița. Din câte am înțeles, Celula 5 a Depozitului de deșeuri de la Mofleni ar fi acoperită și se va obține în curând Autorizația Integrată de Mediu pentru Celula 6“, a explicat Mihail Genoiu.
Edilul Craiovei a lămurit și problema cu țânțarii, susținând că nu se poate face nimic mai mult decât s-a făcut până acum legat de partea de dezinsecție. „Acțiunile de anul acesta privind dezinsecția au fost mai multe decât anul trecut, dar ploile din ultima perioadă au făcut ca dezvoltarea țânțarilor să fie foarte puternică. Salubritatea nu poate face mai mult decât atât, pentru că sunt niște parametrii dați de Direcția de Sănătate Publică și care trebuie respectați. Dacă s-ar forța mai mult partea de dezinsecție, am depăși acești parametri“, a spus Mihail Genoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS